Geo Celtic (08/2007)

Geo Celtic
HOVEDDATA
Lengde o.a. 100,80 m
Bredde 24,00 m
Bredde akterut 28,00 m
Dødvekt 4.850 t
Lettskip 6.760 t
Bruttotonnasje 12.109 t
Seismikkskipet «Geo Celtic» har byggnummer 160, og er utrustet ved Bergen Yard AS for Ellen Forland Rederi i Bergen. Skipsteknisk AS i Ålesund har i samarbeid med verft og rederi utformet designet ST 327. Så langt er dette verdens største og mest avanserte seismikkfartøy. Skroget er bygd ved Stocznia Gdansk i Polen. Rederiet har inngått kontrakt med operatørselskapet Fugro-Geoteam, der charteren er på en fast seksårskontrakt og med fire ett-års opsjoner. Verdien på «Geo Celtic» ligger på rundt 500 millioner kroner.

LAVTSPENTANLEGG «Geo Celtic» har dieselelektrisk framdrift og hovedmotoren forsyner to elektromotorer med strøm via hovedtavlen. Hver elektromotor er tilkoblet reduksjonsgiret som driver propell via aksel. Elektromotorene har en kapasitet hver på 4200 kW. Skipet er forsynt med verdens største lavspentanlegg på 690 V og totalt med en effekt på 16.600 kW. Det elektriske anlegget er levert av Scandinavien Electric i Bergen. Cirka 230 kilometer med kabel og andre elektriske installasjoner er utført av Vest Elektro fra Fitjar.

POPULÆR DÅP «Geo Celtic» ble døpt lørdag 18. august ved verftets kai i Laksevåg. Gudmor var Monica Wester, hun er gift med styreformann Klaas Wester i Fugro-Geoteam. Under dåpen ble det holdt taler av Magnus Stangeland, hovedeier og styreformann i Bergen Yards AS, samt rederen fru Ellen Forland, likeså Hans Meyer fra operatørselskapet Fugro-Geoteam og Ottar Blom fra verkstedklubben ved verftet. Mange skuelystne møtte opp, for det er mange år siden det har vært skipsdåp i Laksevåg. Etter dåpen ble det servert jordbær og champagne på kaien, etterfulgt med lunsj. Gjestene fikk en omvisningstur på fjorden med fartøyet «Gann» (tidligere «Narvik»). Festmiddagen om kvelden ble holdt ved Raddisson SAS på Bryggen i Bergen.

FLITTIGE HENDER Maritimt Magasin ønsket noen kommentarer fra Ellen Forland som har drevet i bransjen i over femti år. Hun rundet 80 år i fjor og er fremdeles aktiv med i den daglige driften av rederiet. Fru Forland satser også på norsk sjømannskap om bord skipene til rederiet. Så langt det er mulig å få tak i norske sjøfolk. Bergen Yard er også en favoritt. - BMV har i likhet med andre vestlandsverft fått en enorm kompetanse på bygging av spesialskip. Likeledes har det vokst opp annen industri som har spesialisert seg på spesialutstyr til forskjellig offshorevirksomhet. Rederiet har arbeidet med skip til industrien siden 1964, (i starten med management av andre skip gjennom firmaet M.R. Forland). - Vi har hatt god anledning til å følge med i utviklingen. Det skal godt gjøres å ikke bli inspirert av virksomheten som foregår, og av alle de utrolig flittige hender som har utført verdifull innsats innen skipsindustrien, sier Ellen Forland.

GAMMEL SKIPSFARTSBY Rederiet har naturlig en spesiell kjærlighet til Bergens eldste skipsverft som startet opp med å bygge seilskuter for alle verdens hav, og senere stålskip som fikk steam- og fremdriftsmaskiner. Ved BMV ble også den første Bergen dieselmotoren konstruert. Motoren ble så populær at det ble bygd en fabrikk på Hordvikneset som produserte motoren. Senere ble Bergen dieselmotor oppkjøpt av Ulstein Verft som videreutviklet den til en moderne motor. Bergen har vært en skipsfartsby gjennom alle tider. Ellen Forland synes det ville være svært trist dersom byen skulle miste sitt gamle verft, og at kompetansen som er bygd opp ved verftet skulle gå tapt.

RAMMER ARBEIDSPLASSER - Når enkelte så kjekt sier at forslaget om å dra inn skattegjeld, der en skal ta fra de rike rederne for å drive fordelingspolitikk er de praktiske konsekvenser stikk motsatte. Det er ikke rederne det rammes. Det er de mange viktige arbeidsplassene i skipsindustrien langs hele kysten, som må betale regningen for denne dogmatiske retorikken, mener Ellen Forland.

MASKINERI Fire Motorer av typen Bergen B32:40L94 sørger for framdriften av «Geo Celtic», og de er levert av Rolls-Royce Marine avd. Bergen. Disse går primært på olje, men har også muligheter for å kjøre med diesel. To propeller hver på 4200 kW og med en diameter på 4200 mm er fra Rolls-Royce Marine avd. Ulstein. En sidethruster på 1200 kW og en azimuth thruster på 1500 kW er levert av Brunvoll fra Molde. To elektriske motorer Alconza og to reduksjonsgir av typen 3000 AGHC er levert av Rolls-Royce Marine avd. Ulstein. Klassenotasjon DnV 1A1, EO, ICE-C, Dk(+), RP, SF, Clean, COMF-C(3)-V(3), HELDK-SH

DEKK Om bord er det montert tre kraner. To på ti tonn hver og med en løftearm på 16 meter, den tredje er på ett tonn med løftearm på 15 meter. De er levert av Dreggen Crane. Anker og fortøyningsvinsjer er levert av Norwegian Deck Machinery AS.

SEISMIKK Tre seismikk kompressorer leverer 48 meter i minuttet med 207 bar trykk. De er levert av LFM i Østerrike. Odim har stått for leveransen av seismikkutstyr og det er 12 streamervinsjer der hver har en kabelkapasitet på 10.000 meter. Alle vinsjene har frekvensstyrt elektrisk drift. 3D seismikk med 91 CPU i nett. 8x20 meter rigid gun floats, BARO som er et nytt design. To Baro 410 doors. «Geo Celtic» har også en tauekapasitet på 100 tonn ved en fart på fem knop.

INNREDNING «Geo Celtic» er innredet for 69 personer. Mannskapet vil utgjøre cirka 18 personer. De øvrige tilhører operatører av seismikkutstyret og hver eneste lugar har 24” apple multimediasenter med TV, radio, DVD, internett og PC i ett. Skipet har egen kinosal over to dekk med plass til 54 personer. Om bord er det stort trimrom med mange varierte treningsapparat, spinningsal med åtte sykler samt sauna og solarium for begge kjønn. Det er også internettkafé, resepsjon og et stort utendørs svømmebasseng.

ELEKTRONIKK Navigasjon- og kommunikasjonssystemet er levert av NavCom i Bergen og består av: Furuno VR-3000 reisedataregistrator, Furuno FAR-2837 S 10 cm radar med 23” Hatteland flatskjerm, Furuno FAR-2827 3 cm radar med 23” Hatteland flatskjerm, Furuno GP-150 GPS, Furuno RD 30 repeater, Furuno Telchart TECDIS med 19” flatskjerm, Furuno Telchart ECDIS med 23” flatskjerm, SG Brown Meridan gyrokompass, SG Brown Interswitch, Digitale repeatere på broen, digitale repeatere i styremaskin, analog bearing repeater, nautisk magnetkompass, Furuno FE700 navigasjonsekkolodd med svinger og tank, Furuno DS80 doppler logg med svinger og tank, Furuno FAX30 værfaksmile, Furuno 150W radiostasjon MF/HF med konsoll/lader, Furuno Satcom C, Furuno simplex VHF med DSC, Furuno NX700B navtex, Jotron TRON 40S EPIRB utvendig, Jotron TRON 45SX innvendig, Radiobatteri/batterikasser, Sailor VHF RT2048 stasjonær, Helibeacon TS 1B for 410kHz, Jotron TR710D stasjonær heli-VHF med hodesett, Motorola UHF GM360, Motorola UHF GP340 bærbar med tilleggsutstyr, Furuno FA150 AIS automatisk identifikasjonssystem, Furuno SSAS.kit for Furuno Satcom C, skips sikkerhets alaramsystem, Seatel 5004 satelitt tv-system, Seatex HMS 100 med MRU-H og 17” flatskjerm, Seatex Meteorologi sensor system for HMS 100 inklusive vind hastighet og system.
UTSTYRSLISTE
Hovedmotorer: 4xB32:40L94, 3937 kW RRM avd. Bergen
Reduksjonsgir/propeller: 2x4200 kW, propelldiameter 4.200 mm RRM avd. Ulstein
Elektrisk motor: 2xAlconza QD710L3-8W RRM avd. Ulstein
Gir: 2xreduksjonsgir type 3000 AGHC RRM avd. Ulstein
Thruster: FU80LTC200 Brunvoll
Retractable thruster: AR80LNC2100 Brunvoll
Kompressor: 3xGun LMF 48/138-207 E60 Leoberdofer Maschinfabrik
Ventilasjonsanlegg:   Aeron Miljøteknikk
Alarmsystem:   Kongsberg Maritime
Navigasjon/kommunikasjonssystem:   NavCom
Tavleutrustning/elektriske motorer/frekvensomformere:   Scandinavien Electric Systems
FMEA:   Vassnes VB Consultants
Elektriske installasjoner:   Vest Elektro
Eksoskjeler:   Aalborg Industrier
Flenser, rør, kuplinger:   GS-Hydro Norge
Anker-/fortøyningsvinsjer:   Norwegian Deck Machinery
Seismisk utstyr:   Odim
Seismisk kompressor:   LMF Østerrike
Kraner: 2x10t SWL/16 m, 1x5t SWL/15 m Dreggen Crane
Livbåter: 2x92 personer Schat Harding
Redningsflåter: 3x25 personer Brude Safety
Arbeidsbåt:   Vestplast
Innredning:   R&M Ship Interior
Møbler:   Vad
Sanitærsystem/frisvannssystem:   Skarveløand Rørsystemer
Elektroinstallatør:   Vest Elektro
Malingsleverandør:   International Maling
Bysseinnredning:   Beha Hedo
Proviantrom:   Fresvik Produkter