Margrunn (01/2008)

Margrunn
HOVEDDATA
Lengde o.a. 9,94 m
Bredde 3,42 m
Byggnummer 199 ved Selfa Arctic Trondheim ble overlevert til eieren Bjørn Andersen fra Helligvær tirsdag 23. oktober 2007. Fartøyet har fått navnet «Margrunn» og er en Selfa Speedsjark 32”. Dette er det første nybygget som er levert fra Dora 2-anlegget på Nyhavna. Bjørn Andersen driver fiskeri med line, teiner og juksa. Verdien på «Margrunn» ligger på 1,9 millioner kroner.

GOD SJØBÅT Bjørn Andersen kan fortelle at dette er fjerde båten han har og «Margrunn» fikk han teste skikkelig da de reiste fra Trondheim til Helligvåg i stiv kuling. - Båten er kjempegod i sjøen, sier Bjørn Andersen til Maritimt Magasin. Men det har vært dårlig vær i området den siste tiden så fiskeriet har ikke vært på topp. Dagene blir korte i mørketiden, men vinterstiden bruker jeg å fiske utenfor Røst. Der er det værhardt. Fartøyet er bygd etter norske regler for merkeregistrerte fiskefartøy over seks meter, og viser god stabilitet i sjøen. Toppfart er 27,2 knop og marsjfart 20 knop.

SJØNÆRT ANLEGG Selfa Arctic produserer sine nybygg på Selsbakk som ligger seks kilometer fra sjøen i Trondheim. Selskapet har sine røtter tilbake til 1872 da det ble etablert papirfabrikk der båtfabrikken ligger i dag. Etter 135 år etablerer nå selskapet et sjønært anlegg ved Dora 2-anlegget på Nyhavna. Anlegget består av en innseilingsdokk på 117 meters lengde og bredden er på 11,5 meter, samt arealer på land. Etter hvert skal det komme en 130 tonn elektrisk skipsheis, som etter sigende vil bli verdens største i sitt slag. Her skal selskapet kunne overlevere nybygg samt drive vedlikehold og reparasjoner av fiskefartøy, passasjerfartøy og lystbåter.

MASKINERI Hovedmotoren er en Yanmar 6LYAM-STP 340 hk, 3300 o/min. Twin Disc MG-5050A med sluregir og kraftuttak til hydraulikkpumpen. Propellanlegg er fra West Mekan. En radic fast propell er på plass og Sleipner Motor har levert den. Våt eksos.

DEKK Lengden på styrbord dekk er på seks meter og arealet på dekk er på 16 m2. Det kan lastes og losses ni containere fra det 7 m3 vanntette lasterommet. Det er et separat rom i hekkforlengelsen. «Margrunn» skal ha en 800 kilo linekveiler om bord og den er levert av Lorenzen Hydr. Mek. Verksted. Sleipner Motor har levert hydrauliske sidepropeller i baugen. De styres med trinnløs hastighet fra konsoll opp under taket på akterdekk, og der er tre tilkoblinger for juksamaskiner.

INNREDNINGEN Det er praktisk innredet om bord i speedsjarken. Steinar Eik Jensen har levert innredningen og verftet har hatt monteringen. Selfa dørkvarmeanlegg gir et godt inneklima, og med en dieselvarmer av typen Webasto Airtop 5000 blir det lunt og varmt om bord. Det er en dobbeltkøye og to enkeltkøyer i styrhus og lugar. Ombord er det også romslig messe, et god utstyrt pentry, toalettrom og garderobeskap.

ELEKTRONIKK Det elektroniske utstyret er levert av Navico Norway og montert av båtbyggeriet. Simrad EQ 44 ekkolodd, Simrad CX44 radar, Simrad AP 25 autopilot med RPU 80 og RC 36 kompass, FU25 styrehendel, Seiwa kartsystem. 24 V elektrisk anlegg montert av verftet og godkjent av Elpro AS.
UTSTYRSLISTE
Hovedmotor: Yanmar 6LYAM-STP 340 hk, 3300 o/min Yanmar
Twin Disc: MG-5050A med sluregir Yanmar
Propellanlegg: West Mekan
Fast Propell: Sleipner Motor
Linekveiler: 800 kg Lorentzen Hydr. Mek. Verksted
Sidepropeller: Sleipner Motor
Dieselvarmer: Airtop 500 Webasto
Redningsutstyr: Erling Haug
Leveranse innredning: Steinar Eik Jensen
Montering innredning: Verftet
Elektronikk: Navico Norway
Elektrisk godkjenning: El-Pro
Lyskaster: Norselight