Siljo Master (05/2008)

Siljo Master
HOVEDDATA
Lengde o.a. 14,95 m
Bredde 9,00 m
Brennolje 4500 liter
Ferskvann 1500 liter
Follo Maritime AS i Flatanger, leverte 8. april servicekatamaranen «Siljo Master» til Rogaland Sjøtjenester, Hervik. Dette er bygg nummer 30 og båttypen er en FollaCat 50-900.

LEIES UT Båten skal leies ut til Noomas Sjøtjenester, Bergen, som skal benytte «Siljo Master» ved levering av tyngre arbeidsoppdrag til havbruksnæringen i Hordaland.

DESIGN Fartøyet er spesialdesignet for kunden. Skroget er bygd av skipsplater i aluminium og profiler med en meget solid konstruksjon. «Siljo Master» er den fjerde i rekken av den type FollaCat 50, som startet med leveringen av «Æge» våren 2003. Etter dette er fartøyene blitt stadig viderutviklet og forbedret med grunnlag i tilbakemelding fra kunder og en kontiunerlig utviklingsprosess, sier de ved Folla  Maritime. Skrogtypen gir en god kombinasjon av fart, lastekapasitet/stabilitet og sjødyktighet. Fartøyet er bygget i henhold til Nordisk Båtstandard for yrkesfartøyer under 15 meter.

ARRANGEMENT Under lasterom og lugar i skrog, er det sveiset inn tanktopp som gir vanntett dørk i rommene med to bunntanker og ca 1800 liter i hvert skrog (totalt fire tanker og 7000 liter). Dette gir også stor sikkerhet mot vannintrengning ved skader i skrog. Tankene kan brukes både til vann og for eksempel diesel.

MASKINERI Fremdriftsanlegget består av to Nogva Scania dieselmotorer type DI16 43M, sylindervolum 15,6 liter, med ytelse på 600 hk ved 1800 o/min. Motorene er koblet til Nogva HC-258 marinegear og Helseth propellanlegg type 4H90-1050 HS. Motorene styres elektronisk med komponenter av meget høy kvalitet. Motorene er levert med utgående effekt for kontinuerlig drift (rating 1:4441 kW9). Dette innebærer at motorene er beregnet for uttak av kontinuerlig full ytelse. Sidepropeller fra MB Hydraulikk AS er montert i begge skrog. Maskinrom er for øvrig isolert, noe som gir et svært lavt støynivå om bord (<70 dB). I tillegg oppnås et gunstig klima i maskinrommene uten problemer med kondens. I maskinromme er det lagt aluminiumsdørk rundt motorene.

DEKK Fartøyet har et kraftig variabelt/LS (load sense) hydraulikkanlegg. Dette har en pumpe montert på PTO med clutch på det ene giret. MB Hydraulikk har levert capstan og varpevinsj. Fra Erling Haug er det levert anker, kjetting og wire, samt redningsflåte type Viking.

INNREDNING Styrehuset er innredet med førerposisjon, 2. pilot-/kontorplass, samt en sittegruppe med god plass for fire personer. I overbyggets dekknivå er det en stor messe/bysse, et arbeidsrom/verksted, et bad med toalett og dusj, samt to lugarer. Forut i skroget på babord side er det en tomannslugar med nedgang fra messe. Elektriske installasjoner er utført av Elektroservice AS i Namsos. Det elektriske anlegget omfatter et 24V elektrisk anlegg, samt et 230V anlegg basert på generator og landstrøm.

ELEKTRONIKK Elektronisk utrustnig består av et Olex system for navigasjon, plotting, kartlegging og 3D-visualisering av havbunnen. Dette er installert på fastmontert PC som er tilkoblet to 15’’ Olorin monitor med dimming og innfellingsbrakett. Monitorene deles med en Furuno M-1834 C BB kombinert radar/plotter/ekkolodd.
UTSTYRSLISTE
Hovedmotorer: 2xNogva Scania DI16 43M, sylvol. 15,6 l, 600 hk v/1800 o/min Nogva Motorfabrikk
Gear: 2xHC 258 Nogva Motorfabrikk
Propeller: 2xHelseth fire-bladet Helseth
Eksossystem: Nogva Motorfabrikk
Kjølevannsfilter/-inntak: L.H. Strøm
Dieselfilter: Parker Trondheim
Alumim skrog: Astrup/E.A. Smith
Aluminium styrehus: Astrup
Zinkanoder: Astrup
Maling skrog/styrehus: Hardtop Westing
Bunnstoff: Sea-Alu Westing
Capstan: CA-10-406-AHB-Dm MB Hydraulikk
Vinsj: Varpevinsj 1-AV-20,0 MB Hydraulikk
Hydraulikkpumpe: Servi
Hydraulikkventiler: Hawe/Danfos MB Hydraulikk
Hydraulikkoljekjølere: MB Hydraulikk
Hydraulikkrør, fittings, slanger: GS-Hydro
Redningsflåte: Viking Erling Haug
Øvrig redningsutstyr: Erling Haug
Lensepumper: L.H. Strøm
Elektriske installasjoner: Elektroservice
Paneler, søkelyskaster, brannsentral: O. S. Solhaug
Elektronisk utstyr: Argon
Innredning: Folla Maritime
Isolering: Folla Maritime
Trevarer: Kjeminor
Isolasjon: Kjeminor
Innredning: køyer, dører Williksen Snekkeri
Vinduer: Colt Industrier
Kjøleskap: NTE expert Flatanger