Huftarøy/Samnøy (04/2019)

Publisert: 24.04.2019 kl. 00.00 | Oppdatert: 12.08.2019 kl. 10.22
Foto: Torghatten
Foto: Torghatten

18. februar ble Huftarøy og Samnøy overlevert fra Tersan Shipyard i Tyrkia til Torghatten Nord AS, Tromsø. Ferjene er verftets byggenummer 1080 og 1081, og begge har design av type MM125FD LNG fra Multi Maritime AS. 

Rederiet Torghatten Nord AS driver kollektivtrafikk på sjøen i Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland og Troms. Det er på sambandet Halhjem-Sandvik i Hordaland de to nye ferjene skal inn.

LNG OG BATTERI
Torghatten Nord tok over ansvaret for driften av Halhjem-Sandvikvåg 1. januar i år. I den forbindelse bestilte rederiet fem nye ferjer, to fra Vard Brevik og tre fra Tersan, men det har vært store forsinkelser på alle. Huftarøy og Samnøy ble de to første Torghatten fikk overta. Begge ferjene tilfredstiller de strenge klimakravene som ble stilt i anbudskonkurransen, og drives med en kombinasjon av gass (LNG) og batteri. De fem ferjene har design av type MM125FD LNG, er 134 meter lange, og har plass til 180 personbiler og 550 passasjerer.

MODERNE OG INNOVATIVE
– Vi er glade for at to av de nye ferjene nå er på vei fra Tyrkia. Det er lagt stor vekt på reisekomfort, universell utforming og innovasjon. Passasjerene skal merke at de kommer om bord i moderne fartøy, sa driftssjef Fredrik Moe da ferjene ble overtatt i februar. For å være så effektive som mulig ble transitten til Norge brukt til opplæring og utsjekk av nøkkelmannskap som skal tjenestegjøre om bord.

TAR SIN TID
Selv om ferjene ble forsinket til oppstarten ved årsskiftet, må Torghatten Nord bruke nødvendig tid til opplæring og utsjekk av mannskaper før nye fartøyer settes inn i ordinær drift.
– Vi setter alltid sikkerheten først og må bruke den tid som er nødvendig. Vi kan derfor foreløpig ikke gi en nøyaktig dato for når ferjene settes i drift, men vi tar sikte på første uke i mars, uttalte Torkild Torkildsen, adm. dir. i Torghatten Nord, ved levering.

TREDJE MEST TRAFIKKERTE
Salongen om bord har store panoramavinduer og tilbyr selvsagt kafevirksomhet og har eget lekerom for barn. Ferjene er bygget med ett stort bildekk som sørger for en effektiv og sikker om bord- og ilandkjøring. Dette er spesielt viktig på ferjesambandet Halhjem-Sandvikvåg, som har stort trafikkgrunnlag og tett ruteproduksjon. Sambandet er det tredje mest trafikkerte i Norge.

KLASSE
LNG-batteriferjene er klasset i DNV GL med følgende notasjoner: 1A1 Car ferry B Battery(Power) E0 Gas fuelled R3(nor). Hjemmehavn er Tromsø.

MASKINERI 
Rolls-Royce Marine har levert tre motorer av type Bergen C26:33 L9 på 2350 kW hver. Batteripakken på 1000 kWh kommer fra Corvus. Nogva har levert to generatorer av type Scania DI16 90M Biodiesel, som yter 600 kW hver. Fra Schottel er det levert thrustere med ytelse på 2750 kW av type SRE 560 CP.

UTSTYRSLISTE
Hovedgeneratorer: 3xC26:33 L9 á 2350 kW Rolls-Royce Marine Bergen
Batteripakke: Corvus, 1000 kWh  
Generatorer: 2xScania DI16 90M á 600 kW Nogva Motorfabrikk
Thrustere:   Schottel
Evakueringssystem:   Survitec
Innredning:   Maritime Montering Turkey
Bysseløsninger: Beha-Hedo Maritime Montering Turkey
Søkelys:   R. Stahl Tranberg

Kurt W. Vadset

redaksjon[a]maritimt.com

Lignende skip