Tom Crean (11/2022)

Publisert: 15.11.2022 kl. 00.00 | Oppdatert: 02.12.2022 kl. 11.52
Foto: Skipsteknisk
Foto: Skipsteknisk

15. juli overleverte Astilleros Armon i Vigo i Spania sitt nybygg nummer 129 til Marine Intitute i Irland. Det nye fartøyet som har fått navnet Tom Crean er et forskningsfartøy som skal jobbe både med fiskeri og oceanografi og er designet av Skipsteknisk i Ålesund med designbetegnelsen ST 366.

Skipet er oppkalt etter den anerkjente sjømannen og oppdageren fra Kerry som foretok tre banebrytende ekspedisjoner til Antarktis i de første årene av det 20. århundre.

Tom Crean vil ha base i Galway etter idriftsettelse og vil gjøre det mulig for Marine Institute å fortsette å lede og støtte viktige vitenskapelige undersøkelser som bidrar til Irlands posisjon som en ledende nasjon innen havvitenskap. Forskningsfartøyet skal utføre et bredt spekter av havforskningsaktiviteter, inkludert utvidede fiskeriundersøkelser, havbunnskartlegging og marin arealplanlegging, klimaendringer relatert forskning, miljøovervåking, dypvannsundersøkelser og støtte økt forskning i Atlanterhavet.

VELLYKKET PROSJEKT
Paul Connolly, administrerende direktør i Marine Institute, sier at dette har vært et ekstremt vellykket prosjekt der fartøyet ankom Irland på budsjett og til avtalt tid.

– Det nye fartøyet vil bli brukt av Marine Institute, andre statlige etater og universiteter til å utføre kritisk arbeid for å støtte fiskeriene, offshore fornybar energi, marin arealplanlegging, marine beskyttede områder og utfordringene med klimaendringer. Etter den offisielle idriftsettelse vil Tom Crean ha base i Galway, og det vil i stor grad forbedre vår kapasitet til å foreta samarbeidsforskning og tilegne oss data og kunnskap som er avgjørende for bærekraftig administrering av havressursene våre, legger han til.

ERSTATTER ELDRE FARTØY
Det nye forskningsfartøyet er et stillegående fartøy, som er i stand til å operere i hele Irish Exclusive Economic Zone (EEZ) og vil erstatte RV Celtic Voyager, som var Irlands første spesialbygde forskningsfartøy i 1997. Tom Crean vil ha 300 operasjonsdager hvert år og være på sjøen i minst 21 dager om gangen. Målet er opptil 3000 forskerdager årlig.

KLASSE
Tom Crean er klasset i Lloyds Register med skrognotasjonen 100A1 Research Vessel, Ice Class 1D og notasjonen LMC, UMS, DP(AM) for maskineriet. Fartøyet skal føre irsk flagg.

DIVERSE
Av utstyret om bord kan det nevnes at Ibercisa har levert alt av vinsjer og håndteringsutstyr på dekk.

UTSTYRSLISTE
Vinsjer: Ibercisa
Håndteringsutstyr: Ibercisa
Design: Skipsteknisk
Klasseselskap: Lloyds Register
Kabelgjennomføringer CSD Sealing System
Rørgjennomføringer: CSD Sealing System
Styrehusstoler: NorSap

Frode Rabbevåg

frode[a]maritimt.com

Lignende skip