Hurtigruten dobler kapasiteten til Svalbard

Publisert: 23.05.2025
MS Midnatsol Foto Reto Zwick Hurtigruten.jpg
Midnatsol skal fra våren 2026 settes inn i Svalbardlinjen. Foto: Reto Zwick/Hurtigruten

Hurtigrutens signaturruter til Svalbard og langs norskekysten har på kort tid blitt en suksess. Nå dobler selskapet kapasiteten ved å sette inn Midnatsol fra sommeren 2026. Dette skjer i takt med økende global etterspørsel etter kvalitetsreiser med nærhet til natur og kultur.

Hurtigruten har i over 130 år vært en sentral del av norsk kystliv og reiseliv. Med satsingen på signaturruter viderefører selskapet denne rollen og styrker sin posisjon som en synlig og attraktiv formidler av Norge for reisende fra både inn- og utland.– Vi ser sterk vekst i etterspørselen etter unike og innholdsrike reiser til Svalbard og langs norskekysten, særlig fra internasjonale markeder. Gjestene våre søker mer enn bare transport – de vil ha nærhet til natur og kultur, høy komfort og autentiske opplevelser. At vi nå dobler kapasiteten på Svalbardlinjen, viser både hvor sterkt konseptet står og hvor ambisiøse vi er, sier administrerende direktør i Hurtigruten, Hedda Felin.

SIGNATURSUKSESS MED INTERNASJONALT LØFT
Hurtigrutens signaturruter har få og lange stopp som gir god tid til å utforske på land. Om bord serveres mat og drikke fra over 70 lokale leverandører. Konseptet har raskt blitt en vekstmotor for selskapet.

Om bord serveres mat og drikke fra over 70 lokale leverandører. Konseptet har raskt blitt en vekstmotor for selskapet. Per 1. mai var bookingene av fremtidige reiser på signaturskipene opp over 40 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

– Etterspørselen vokser kraftig i alle våre største markeder. Storbritannia er opp over 100 prosent sammenlignet med fjoråret, og Tyskland over 35 prosent. Dette gir et solid grunnlag for å vokse videre, sier Felin.

I tillegg tilbyr Hurtigruten også ukentlige avganger på Nordkapplinjen – fra Hamburg til Honningsvåg hele året, og fra Oslo til Honningsvåg mellom oktober og mai. Hele signaturflåten leverer høy komfort, lokal mat og opplevelser med tett kontakt til natur og kystkultur.

KLART FOR REKORDSOMMER
Hurtigruten, den største reiselivsoperatøren langs Norskekysten og på Svalbard, forventer å passere én million gjestedøgn i 2025 – noe som tilsvarer en omsetningsvekst på over 10 prosent sammenlignet med 2024.

Fra 2026 vil Midnatsol og søsterskipet Trollfjord operere i ukentlig rotasjon mellom Bergen og Longyearbyen, med mulighet for både rundreiser og énveisreiser. Mat og drikke er inkludert i billetten.

– Dette er reiser som kombinerer det beste av norsk natur, kultur og gjestfrihet. At – Dette er reiser som kombinerer det beste av norsk natur, kultur og gjestfrihet. At etterspørselen øker så markant, bekrefter at vi har truffet en nerve i markedet, sier Felin.

VESTERÅLEN TILBAKE I KYSTRUTEN
Vesterålen går igjen inn i fast rotasjon i Kystruten mellom Bergen og Kirkenes når Midnatsol starter sine seilinger til Svalbard våren 2026.

– Vi gleder oss stort til fortsettelsen, og ser frem til å ønske Vesterålen velkommen tilbake. Skipet har en helt egen sjarm og historie som mange av våre gjester setter stor pris på, sier Felin.

Vesterålen, som har gått i rute siden 1983, ble betydelig oppgradert i 2019. Skipet fikk da nye hovedmotorer, moderne navigasjons- og broutstyr og andre tiltak for å redusere utslipp og drivstofforbruk. Store deler av skipets interiør ble også renovert i 2019 og 2022, noe som gjør skipet godt egnet for drift i Kystruten.

Om Hurtigruten

  • Hurtigruten er et norsk rederi og reiselivsselskap som seiler den legendariske kystruten til 34 havner mellom Kirkenes og Bergen, ofte omtalt som «verdens vakreste sjøreise».
  • I tillegg til den tradisjonelle ruten tilbyr Hurtigruten også signaturrutene Nordkapplinjen og Svalbardlinjen. Flåten består totalt av ti skip.
  • Hurtigrutens historie strekker seg tilbake til grunnlegger Richard With og den første avgangen i 1893. I dag bygger vi på over 130 års erfaring når vi frakter lokale passasjerer, viktig gods, kjøretøy og turister trygt langs norskekysten.
  • Hurtigruten har over 2100 ansatte og er en av Norges største maritime arbeidsgivere og lærebedrifter.
  • Miljø og bærekraft står sentralt hos Hurtigruten. I 2009 kuttet Hurtigruten ut tungolje, og flåten består av fire hybridskip. Målet er et skip som kan seile uten utslipp i normal drift innen 2030 gjennom det ambisiøse Sea Zero-programmet

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com