Beijer med ny iQ-plattform

Publisert: 23.10.2008


Mitsubishi Electric lanserer nå den nye iQ-plattformen som de sier er et banebrytende integrasjonskonsept, som gjør at man kan forene flere ulike kontrollsystemer på samme unike maskin- og programvareplattform.

KNYTTER Kraftig mikroprosessorteknologi knytter de fire ulike kontrollsystemene sammen slik at PLS-styring, servo/motion, robotstyring og CNC kan arbeide på samme integrerte automasjonsplattform med rask og pålitelig kommunikasjon mellom de individuelle systemene.

INNOVATIVE SYSTEMKOMPONENTER Nøkkelkomponentene i iQ-plattformen er de nye prosessormodulene, en for hver kontrolldisiplin. Med iQ-plattformens multiprosessor-muligheter kan styre- og kommunikasjonsoppgaver deles mellom PLS-CPU og øvrige CPU-enheter. Nå er det altså mulig å kombinere både CNC, robot, motion og PLS på samme plattform, i motsetning til tidligere da det kun var mulig å kombinere motion og PLS. De nye prosessormodulene kan behandle en større informasjonsmengde via høyhastighetsbussen i den nye bakplaten. Dette gir tilgang til et felles dataområde på 14 000 ord og en syklustid på bare 0,88 millisekunder. Informasjonen blir direkte tilgjengelig for alle fire kontrollsystemene, noe som fører til ekstremt rask formidling og lesing av informasjon mellom de ulike systemene.

GRADVIS OPPGRADERING To nye bakplater, med plass til åtte respektive 12 moduler, er kompatible med både den nye høyhastighetsbussen og den eksisterende systembussen i MELSEC Q-systemet. Det gir muligheter for gradvis oppgradering til den nye plattformen og bruk av et valgfritt antall av de cirka hundre ulike I/O-, spesialfunksjons- og nettverksmodulene som i dag er tilgjengelig. Kompatibilitet bakover sikrer dermed tidligere investeringer, og produksjonsprosesser kan optimeres gradvis i den takten man ønsker. iQ-modulene støttes av effektive programmeringsverktøy med en hel rekke nye funksjoner tilpasset de ulike kontrollsystemene, samt verktøy for diagnostikk og simulering.

VERTIKAL OG HORISONTAL INTEGRASJON Integrasjon av PLS-styring, servo/motion, robotstyring og CNC-styring i et felles maskin- og programvaremiljø gir betydelige fordeler i forhold til konvensjonelle automasjonsløsninger med separate styresystemer knyttet sammen via nettverk. Den standardiserte teknologien reduserer tiden for konstruksjon, installasjon og konfigurering samt forenkler diagnostikk og vedlikehold. Den forbedrer samtidig påliteligheten og effektiviteten i et produksjonssystem, ikke minst takket være den raske dataoverføringen og den enkle måten å sende og formidle informasjon mellom de ulike styringene.

Asbjørg Giske

asbjorg[a]maritimt.com

Relaterte artikler