Firda Eir 2025-04

Publisert: 11.04.2025 | Oppdatert: 11.04.2025
Foto: Norse Shipyard

Firda Seafood Group AS på Byrknesøy har gjennom selskapet Firda Fighter AS overtatt Firda Eir 20. november 2024 etter en omfattende ombygging fra forsyningsskip og ROV-fartøy til brønnbåt. Båten er tidligere Skandi Foula som Firda Seafood kjøpte i 2022. Ombyggingen har skjedd ved Norse Shipyard i Tyrkia.

Skandi Foula ble opprinnelig bygd ved Fitjar Mek. Verksted AS i 2002 for DOF Rederi AS som offshorefartøy. Etter ombygging til brønnbåt i Tyrkia har båten en lengde 79,75 meter og en bredde på 19,70 meter. Bruttotonnasjen er på 5741 tonn og nettotonnasjen på 1722 tonn.

– Ombyggingen er et godt eksempel på industriell gjenbruk, da båten har blitt tilpasset et helt annet bruksområde enn han hadde tidligere og samtidig blitt et topp moderne fartøy på sitt nye felt som er brønnbåt, forteller Øyvind Kråkås i Firda Seafood Group til Maritimt Magasin.

MANGE ARBEIDSOPPGAVER
– Hva blir arbeidsoppgavene til Firda Eir etter at den ankommer Norge fra verftet i Tyrkia?

– Båten vil gå inn i drift som et topp moderne fartøy både når det gjelder transportoppgaver av fisk og i fiskehelsearbeidet, sier Kråkås, og ramser opp en rekke konkrete arbeidsoppgaver.

– Typiske oppgaver for Firda Eir kan være ferskvannsbehandling, termisk behandling, undertrykkslasting over sorteringsrist, utsortering av rensefisk, størrelses sortering, lasting til brønn, manuell utsortering av gytefisk, direkte levering til bløggebåt, smoltlevering og oppvarming av behandlingsvann i eget RSW-anlegg, forklarer han.

Firda Eir er etter ombyggingen registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) med Florø som registreringshavn. Eieren Firda Seafood Group driver ørretoppdrett i Gulen kommune i Sogn der de har rundt 250 ansatt.

NYTT UTSTYR
Mye av det nye utstyret som er montert om bord er fra norske leverandører. Cflow har levert fiskebehandlingsutstyret, Odin Deck Machinery har levert kraner og vinsjer og Fjord Maritime har levert den elektriske hybridløsningen gjennom en containerløsning med batterilagring på dekk.

Ellers har Norwater levert anlegg for ferskvannsproduksjon, Redox har levert vannbehandlingsutstyr og PTG RSW-anlegg. Kabel- og rørgjennomføringer er levert av Roxtec.

 
Lengde:   79,75 m
Bredde:   19,70 m
Bruttotonnasje:   5741 t
Nettotonnasje:   1722 t
Fiskebehandlingsutstyr:   Cflow
Ferskvannsproduksjon:   Norwater
Vannbehandlingsutstyr:   Redox
RSW-anlegg:   PTG
Vinsjer:   Odin Deck Machinery
Dekkskraner:   Odin Deck Machinery
Hybridløsning:   Fjord Maritime
Kabelgjennomføringer:   Roxtec
Rørgjennomføringer:   Roxtec

Frode Rabbevåg

frode[a]maritimt.com