STX Norway Offshore omrokkerer

Publisert: 18.09.2009

Ordrelisten for norske verft blir stadig slankere. En og annen kontrakt tikker inn her og der, men tiden renner ut for flere aktører. STX Florø meldte nylig at de ville si opp 150 av sine 230 medarbeidere, noe som blir et alvorlig innhugg i arbeidsstaben til byen lokalisert i Sogn og Fjordane.

Nedbemanningen vil gå gradvis ved STX Florø det neste halvåret, men for resten av STX Europe i Norge ser det langt bedre ut. – Vi har fortsatt et solid byggeprogram på offshoreverftene i STX gruppen. Byggeprogrammet strekker seg frem til våren 2011, så vi har fortsatt tid til å finne nye kontrakter til verftene, sier informasjonssjef i STX Norway Offshore, Hege Anita Akselvoll.

STX Norway Offshore, Brattvaag

Når kontraktene med rederi blir skrevet, plasseres ordren i byggeprogrammet til det verftet hvor det i henhold til dagens planer er mest hensiktsmessig å utruste fartøyet. Dette kan bli endret på et senere tidspunkt. På den måten kan man omrokkere for å effektivisere byggeprosessen og holde kontinuiteten oppe på verftene. Et eksempel på skip som ble flyttet er bygg nummer 730 for Solstad Offshore ASA. - Først ble Langsten satt opp som utrustningsverft for fartøyet, men etter kort tid ble det besluttet å flytte den over i byggeprogrammet til Brattvaag.  Dette gjør vi for å tilrettelegge for en mest mulig effektiv produksjon på alle lokasjoner, sier Akselvoll.

Kontrakter til våren 2011

Dette gjør at verftet i Brattvåg har arbeid til våren 2011. Byggnummer 730 er design Aker OSCV 06 L, en kjempe som vil ruve i fjorden til den lille bygden på sunnmørskysten. Lengden på konstruksjonsfartøyet vil være 156,9 meter. – Den største kaien ved Brattvaag er 200 meter, i tillegg kommer den kaien vi har mudret ut som er beregnet på mellomstore fartøy. Bygg nr. 730 vil bli utrustet på den store kaien, sier Akselvoll. Det hittil lengste fartøyet som er utrustet ved STX Norway Offshore, Brattvaag var gassfergene til Fjord1. Disse var på 129,8 meter.          

Kreative underleverandører

Underleverandører må også tenke nytt for å få hjulene til å gå rundt. Nylig meldte Wärtsilä at de har fått kontrakt for levering av Wärtsilä 20V32 motorer til et flytende kraftverk i Papua Ny-Guinea. Strømmen som blir generert, vil i første omgang bli brukt til gruvedrift. Kontrakten er verdt 57 millioner euro.

Kim

Relaterte artikler