Mørenot leverer nytt oppsamlingssystem

Publisert: 14.07.2021
theoceancleanup_october2nd_press_briefing_system001b-14-1920x1280.jpg
Sortering av plastavfall under en aksjon i Stillehavet i 2019. Foto: The Ocean Cleanup .
Det norske selskapet Mørenot har spilt en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 til The Ocean Cleanup, som senere i juli vil være på vei mot det store søppelfeltet i Stillehavet.  
 
Denne uken lanserer The Ocean Cleanup sitt helt nye oppsamlingssystem, kalt System 002 (med kallenavnet “Jenny”), som markerer neste steg på veien mot den hollandske organisasjonens mål om å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040. Oppsamlingssystemet er levert av det norske selskapet Mørenot, og hvis alt går etter planen, vil det bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. 

- Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi derfor er utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot. 
 
IDEELL ORGANISASJON 
The Ocean Cleanup er en ideell organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. 

– Plast i havet er en enorm miljøutfordring som mange av oss ser med egne øyne når vi i sommer er på stranden. Alle aktører må bidra for å løse problemet med nødvendig kompetanse, teknologi og reguleringer slik at vi kan beskytte havets økosystemer. Det føles i denne sammenheng svært viktig og meningsfylt å jobbe med The Ocean Cleanup, som drives av innovasjon og teknologi, mot deres ambisiøse mål, sier Birkeland. 
 
Mørenot ble kontaktet med forespørselen om å bidra med design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 tidligere i år. Selskapet har levert både analyser av det nye oppsamlingssystemet, instrumentering, dokumentasjon og de fysiske delene som taue åk, skrev, vingemoduler for de 2 x 400m vingeseksjonene, oppsamlingspose, samt instrumenter festet på disse. 

SPESIALPROSJEKT 
– Dette er et spesialprosjekt der vi har brukt vår styrke som leverandør og utviklingspartner av skreddersydde løsninger i tett samarbeid med et svært kompetent team fra The Ocean Cleanup. Vi har kombinert teknisk utvikling og produksjon og virkelig tatt i bruk kompetanse fra vår lange historie som leverandør til fiskeri- og havbruksnæringen. 
 
The Ocean Cleanup lykkes i 2019 med å samle plast i Stillehavet med en tidligere utgave (System 001B), og planlegger en retur til det store søppelfeltet senere denne måneden med System 002. 

– Teamet i Mørenot deler vår lidenskap for rene hav og vår tro på at teknologi er viktig for å nå dette målet. Vi er veldig tilfredse med at systemet ble levert i tide og ser virkelig frem til hvordan det vil samle store mengder havplast, sier Lonneke Holierhoek, leder for forskning og outsourcet virksomhet i The Ocean Cleanup. 
 
Fakta om The Ocean Cleanup 
  • Beskrevet som historiens største opprydningsaksjon 
  • Ideell organisasjon med ambisjon om å bruke teknologi for å rense verdenshavene for 90 prosent av det flytende plastavfallet innen 2040 
  • Etablert av den unge nederlenderen Boyan Slat i 2013 
 
Fakta om Mørenot 
  • Mørenot har vært leverandør av teknisk utstyr til den marine næringen i over 100 år. 
  • Er i dag en ledende global utvikler og produsent av utstyr til fiskeri-, havbruk- og offshorenæringen. 
  • Mørenot er til stede på 17 lokasjoner i Norge, fra Karmøy i sør til Båtsfjord i nord, hvor de produserer og leverer utstyr og tjenester til kunder innenfor havbruk, fiskeri og offshore. 
  • I tillegg kommer virksomheten i utlandet med totalt 10 lokasjoner i Nord-Amerika, Europa og Asia. 
 
Fakta om plast i havet 
  • Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet 
  • 80 prosent av plasten som ender i havet kommer fra land 
  • I naturen har plast en levetid på flere hundre år og plastforsøplingen er en trussel mot alt dyreliv i havet  
Kilde: WWF 

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler