Verdensnyhet om bord Havila Phoenix

Publisert: 08.06.2012
havyard1b-080612.jpg
Leif Magne Lynge, Håkon Kopperstad, Michael Earlam og Darren Bown


Om bord i Herøyfartøyet Havila Phoenix skjer det store ting for tiden. De to siste årene har det blitt montert og testet ut et helt nytt system som trolig vil revolusjonere offshoreoperasjoner under vann.

Skipet, som er et Havyard 858-design, er designet og bygd av Fosnavåg-baserte konsernet Havyard Group AS. Konstruksjonsfartøyet ble levert fra Havyard Ship Technology i Leirvik i 2009 til Herøy-rederiet Havila Shipping.

Skipet har det siste halvannet året vært på kontrakt med selskapet Fugro-Salt Subsea som er en del av det gigantiske konsernet Fugro, et Nederland-basert firma med over 14 000 ansatte fordelt på 60 land. Fugro-Salt Subsea samarbeider med firmaet Expro om å utvikle det nye AX-S-systemet ombord i det avanserte konstruksjonsfartøyet til Havila.

Hittil har utviklingen av det nye systemet pågått i syv år og kostet 1,2 milliarder kroner i forskning og investering i ny teknologi. Gjennombruddet kom for vel en måned siden da testing i Onarheimsfjorden viste seg å være veldig vellykket.

AX-S er et helt nytt system for brønnintervensjon med fjernstyrte undervannsverktøy. Det nye systemet er, i følge både Havila og ledelsen i Fugro-Salt Subsea, et revolusjonerende system som tar i bruk løsninger som aldri tidligere har blitt benyttet i operasjoner under vann fra konstruksjonsfartøy. Det dreier seg om ekstremt avanserte fjernstyrte undervannsverktøy for brønnintervensjon, som kan håndtere opptil åtte ulike verktøy i samme operasjon, samt bruk av lett fibertau i stedet for tunge stålvaiere, er selve hovedelelementene i nyvinningen. Får systemet gjennomslag også forretningsmessig kan det får store ringvirkninger i brønnintervensjonsmarkedet.







Det siste halvannet året har det 110 meter lange skipet, som nå ligger i havnebyen Montrose, mellom Dundee og Aberdeen i Skottland, hatt mer preg av å være en forskningsstasjon enn et offshorefartøy. Havila Phoenix har blitt utstyrt med et 35 meter høyt tårn og flere moduler på dekk med en total vekt på over 500 tonn. Og det er ikke tilfeldig at det skotske storkonsernet valgte et Havyard 858-design til dette unike prosjektet.

– Vi trengte et stort, solid og moderne skip, og Havila Phoenix har levd opp til alle våre forventninger. Vi vil nok se oss om etter lignende design hvis vi lykkes fullt ut med dette prosjektet, men da må vi være med fra første stund og få mer av systemet direkte integrert under dekk, sier operasjonssjef for AX-S, Darren Bown.

Kaptein om bord Havila Phoenix, Leif Magne Lynge, fra Gursken, kan bekrefte at fartøyet er imponerende stabilt på tross av den enorme ekstravekten. – Ja, det har fungert veldig bra. Fartøyet fungerer også veldig bra ellers til dette formålet. Facilitenene er også veldig bra, sier Lynge som har vært kaptein ombord skipet helt fra det ble levert. Kapteinen legger ikke skjul på at både han og hele mannskapet nå ser fram til å sette kurs ut i Nordsjøen for å ta i bruk det nye systemet.

Administrerende direktør i Fugro-Salt Subsea, Michael Earlam, opplyser at det er flere faktorer som gjør at AX-S-systemet er en verdensnyhet. I tillegg til bruk av fibertau i stedet for å bruke stålvaier, så tar Earlam fram den unike håndteringen og distribusjon av undervannsinstallasjonspakkene med muligheten til å benytte hele flere undervannverktøy.

– Ved bruk av tradisjonelt brønnintervensjonsutstyr kan man kun utføre en oppgave om gangen før utstyret må heves opp til overflaten igjen for å bytte verktøy slik at de kan å utføre en ny operasjon. Utstyret som benyttes i AX-S-sytemet kan håndtere åtte ulike verktøy mens det er nede på havbunnen uten å måtte heves igjen for å bytte verktøy. Dette gjør at operasjonen blir mye mer efektive og kostandsbesparende, forteller Michael Earlam.

Og etter syv års forberedelser så skal altså snart systemet få sin ilddåp. I september skal Havila Phoenix, med det 500 tonn tunge "undervannsfabrikken" på dekk, ut i jobb i den britiske delen av Nordsjøen. – Ja, etter de vellykkede testene i den "kalde" brønnen i Norge i april og mai så skal vi nå utføre operasjoner på "varme" (åpne) brønner ute i den britiske delen av Nordsjøen, bekrefter operasjonssjef for AX-S, Darren Bown i Expro.

Kim

Relaterte artikler