Eelume skal jakte på skipsvrak i storstilt nordisk havprosjekt

Publisert: 09.07.2025
Eelume3-1536x864.jpg
Gjennom en nylig signert tiårig avtale med den norsk-danske organisasjonen Epoke, skal Eelumes undervannsroboter bidra til å avdekke historiske hemmeligheter skjult på havbunnen. Foto: Fremtidens Industri

Det Trondheim-baserte havteknologiselskapet Eelume skal spille en nøkkelrolle i ett av Nord-Europas største prosjekter for utforsking av skipsvrak og marin kulturarv. Gjennom en nylig signert tiårig avtale med den norsk-danske organisasjonen Epoke, skal Eelumes undervannsroboter bidra til å avdekke historiske hemmeligheter skjult på havbunnen.

 – Dette er et samarbeid vi er veldig stolte av. Epoke har satt sammen et imponerende internasjonalt team med eksperter innen marinarkeologi, historie og havforskning. Sammen skal vi avdekke glemte kapitler fra vår felles maritime historie, sier Thomas Nygaard, daglig leder i Eelume i en artikkel på organisasjonen Fremtidens Industris nettsider. .

 Prosjektet kombinerer dyp historisk innsikt med banebrytende undervannsteknologi. Målet er å finne og dokumentere en rekke skipsvrak og kulturminner som ligger skjult under havoverflaten i Nord-Europa.

EPOKE: AVDEKKER HISTORIEN UNDER HAVFLATEN
Epoke er en ideell norsk-dansk organisasjon som jobber med marinarkeologi og historisk forskning. De leder tverrfaglige ekspedisjoner i stor skala for å utforske og dokumentere kulturarv under vann. Med solid kompetanse innen både historie, arkeologi og teknologi, jobber Epoke for å bevare og formidle de skjulte historiene som ligger på havets bunn på tvers av sektorer og landegrenser.

Søket etter skipsvrak er også offisielt anerkjent som en Flag Expedition av The Explorers Club – en av verdens mest prestisjefylte organisasjoner for vitenskapelig oppdagelse og ekspedisjoner. Siden 1918 har klubbens ikoniske flagg blitt båret på færre enn 600 ekspedisjoner, hver valgt ut for sitt potensial til å flytte grensene for menneskelig kunnskap.

 Epoke og samarbeidspartnerne har fått æren av å bære The Explorers Club sitt «Flagg 51», et sterkt symbol på global tillit og anerkjennelse.

 – Å få bære dette flagget er ikke bare en ære, det minner oss også på at dette er mer enn arkeologi. Det handler om ekte oppdagelse, sier Thomas Nygaard.

UTVIKLET FOR Å GÅ DER INGEN ANDRE KOMMER TIL
Eelumes autonome undervannsdrone (AUV) er spesialdesignet for å operere i trange, komplekse og krevende undervannsmiljøer. Den slangelignende utformingen gjør at fartøyene kan manøvrere nær havbunnen og i områder der vanlige ROV-er eller undervannsfartøy ikke har tilgang.

 – Her får vår All-Terrain AUV virkelig vist hva den er god for, sier Nygaard. – Vi kan operere i krevende topografi der andre undervannsfarkoster må gi tapt, og kombinere dette med sensorbruk på helt nye måter. Det gir nye muligheter og en langt mer effektiv søkeprosess.

 – Dette er mer enn et enkelt prosjekt – det er en langsiktig satsing med stor historisk og samfunnsmessig betydning. Vi gleder oss til å bidra til nye funn og innsikt i vår maritime fortid, legger Håkon Reinertsen i Epoke til.

VERDENSREKORDHOLDER MED PÅ LAGET
Blant deltakerne i prosjektet er også den danske fridykkeren Stig Severinsen, kjent for sine ekstreme fysiske prestasjoner. Severinsen er fire ganger verdensmester i fridykking og har satt en rekke Guinness verdensrekorder, blant annet for verdens lengste pusthold (22 minutter) og verdens lengste svømmetur under is. Han er også kjent for å ha svømt 202 meter under vann på én pust, iført monofin.

 Om Eelume

  • Eelume er et havteknologiselskap med base i Trondheim som utvikler autonome undervannsfartøy som kombinerer inspeksjon, vedlikehold og fleksibilitet i én og samme plattform.
  • Selskapet springer ut fra forskningsmiljøene ved NTNU og SINTEF, og spiller en sentral rolle i det norske havteknologimiljøet.
  • Eelume er medlem i Ocean Autonomy Cluster og en inkubatorbedrift i FI Ocean Space Incubator, som støtter oppstartsbedrifter innen havromsteknologi og innovasjon.

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler