Ny Englandsbåt, eller kanskje Skottlandsbåt?

Publisert: 30.04.2010


3. september 2008 forlot den siste Englandsbåten Newcastle og satt punktum for 128 års overfart. En del av norsk og engelsk turistliv og kultur ble borte. Savnet etter en båtforbindelse mellom Vestlandet og De britiske øyer var stort og flere aktører så på mulighetene for å opprettholde ruten. Det var mye fokus på saken i avisene og store forhåpninger for at en ny Englandsbåt vil være på plass innen kort tid.

To år senere er vi ikke noe nærmere en ny Englandsbåt, men arbeidet med å få på plass igjen rutefart til England går for fullt. Både reisende, reiselivsselskaper, fylkeskommuner, byer m.m. har engasjert seg fullt ut i kampen om Englandsbåten.

Reiselivssjef Ole Warberg i Bergen Reiselivslag er i spissen for kampanjen på norsk side og er hele tiden i kontakt med et 20-talls rederier fra Nord-Europa. Han kan lokke med hjelp fra myndighetene og gunstige betingelser for det rederiet som vil satse på en ny Englandsbåt. Finanskrisen gjør at det fleste er veldig nøkterne og arbeidet med dette kan ta flere år – Om det tar to, tre eller fem år; vi skal jobbe hardt for å få Englandsbåten tilbake, sier Warberg til Stavanger Aftenblad.

Under besøk i Newcastle i mars var Englandsbåten sentralt på agendaen for ordfører Gunnar Bakke og hans delegasjon fra Bergen. Bergen kommune jobber tett sammen med Hordaland fylkeskommune, Bergen Reiselivslag og NewcastleGateshead Initiative for å få på plass en ny Englandsbåt. Begge byer ivrer altså etter å få tilbake passasjerfart mellom Norge og England.

Under flykaoset som ble forårsaket av vulkanutbruddet på Island ble skoleskipet ‹‹Gann›› midlertidig hyret inn som Englandsbåt og tok to turer; en til Newcastle og en til Aberdeen. Skoleledelsen har i dagene etter blitt nedringt av håpefulle som trodde at Englandsbåten var tilbake. Mange mener at flykaoset er en god grunn til hvorfor vi trenger en fast passasjerrute til England.

Selv om Newcastle er den opprinelige destinasjonen for Englandsbåten så er ikke byen det eneste alternativet som blir vurdert. Aberdeen og Edinburgh har flere ganger blitt nevnt som mulige havner for en ny Englandsbåt, rettere sagt Skottlandsbåt, og kan bli en realitet hvis en ny rute kommer på plass.

Hvilken by mener du en ny Englandsbåt, eventuelt Skottlandsbåt, skal gå til? Si din mening i vår meningsmåling.

Asbjørg Giske

asbjorg[a]maritimt.com

Relaterte artikler