Nyheter
Nye muligheter med Stad skipstunnel
Publisert: 06.05.2015
Kystverket kjører i disse dager et forprosjekt på Stad skipstunnel. Prosjektet sikter på en oppstart i 2018. Realiseringen av Stadt-tunnelen vil åpne for mange nye muligheter innen sjøtransport langs norskekysten.
Et godt eksempel er muligheten for en ny rute med hurtigbåter mellom Stavanger og Trondheim.
Det maritime miljøet er som vanlig raskt på ballen og HRF (Hurtigbåtforbundet) utfordret Eker Sandvik AS til å komme opp med et nytt hurtigbåt-konsept for denne strekningen. Svaret på utfordringen, en helt ny måte å tenke persontrafikk til sjøs, ble presentert, og meget godt mottatt på Hurtigbåtkonferansen 16. april. Det skriver Eker Sandvik AS i en pressemelding.
Nye utfordringer krever nye løsninger. Føringene for konseptet var å komme opp med et design som kan bygges med dagens «state-of-the-art» teknologi, ha minimalt drivstofforbruk og kunne frakte passasjer komfortabelt på tildels åpne havstrekk – i høye hastigheter over 50 knop.
– Vi ser for oss en rute med åtte stopp mellom Stavanger og Trondheim, og en frekvens med fem avganger om dagen. For denne frekvensen vil et fartøy som tar 180 passasjer være hensiktsmessig, sier Petter Martens, Head of Small Craft Design i Eker Sandvik.
– Form følger funksjon og designet falt raskt på plass. Fartspreget design, logistikk og planløsning henter inspirasjon fra tog og fly. Vi har strippet ned designet, med hensyn til optimal funksjon og minimal vekt. For eksempel er den tradisjonelle kiosken fjernet, erstattet av en mer personlig service, som på fly, sier han og fortsetter:
– Det nye skroget viderefører de beste egenskapene fra dagens semi-planene katamaraner. For optimalisere forholdet mellom hastighet og lengde, har vi strukket skroget til hele 60 meter, da har vi et Froude nummer på rett over 1. Vi har designet et ekstremt langt og slankt skrog som skjærer seg igjennom bølgene med svært liten motstand. Sideveis stabilitet er ivaretatt ved hjelp av to stabilisatorskrog. Skrogdesignet har derfor mer tilfelles med det vi ser på raske multiskrogsseilbåter enn tradisjonelle hurtigbåtskrog. Det nye designet har fått det passende navnet KLØYV.
– For 50 knop konseptet har vi skissert vribare overflateskjærende propellere. I slike høye hastigheter gir disse den beste kombinasjonen av manøvreringsegenskaper, akselerasjon og høy virkingsgrad. Et annet alternativ kan være å bruke tradisjonell vannjet, sier Martens videre.
Et spennende aspekt i konseptet er hvordan den nye skrogformen reduserer drivstofforbruket. Dersom en sammenlikner et 40 meter KLØYV design med en tradisjonell katamaran hurtigbåt på rundt 30 meter med samme passasjerantall og hastighet på 30 knop, vil en få en estimert reduksjon på over 30 prosent i drivstofforbruket.
Hoveddata:
Konsept: KLØYV
Lengde: 60 meter
Bredde hovedskrog: 3 meter
Total bredde: 13,5 meter
Pax: 180
Toppfart: 50 knop+
Motorer: 4xMTU 8V 2000 M72, 720 kW ved 2.250 o/min
Gir: Servogear HDX 295 PTI
Fremdrift: Servogear VSPP
Relaterte artikler
-
Havila Kystruten håper på strenge miljøkrav
26.04.2024 -
Derfor nekter han å gi opp
03.03.2023 -
Ferjer - bedre enn bro og tunnel?
12.05.2022 -
Havila Kystruten satser på LNG
20.05.2021 -
Oslofjord klar for seiling
30.05.2014 -
Vil seile Sandefjord–Strømstad fra 2013
27.02.2012