Nyheter
Revolusjonerende kommunikasjonsløsning fra Telenor
{hwdvideoshare}id=10|height=244|width=436{/hwdvideoshare}
Under årets Nor-Shipping presenterte Telenor Maritim Radio et helt nytt system som samler kommunikasjon til sjøs. Et konsept som skulle være sterkt etterspurt i markedet.
VHF DATA Telenor startet presentasjonen med å vise fram hva de har oppnådd gjennom over 100 års erfaring fra kommunikasjon til sjøs. Produktansvarlig i Telenor Maritim Radio, Jo Eirik Vee, fortalte oss at disse erfaringene har ført til utviklingen av «VHF Data». Dette er verdens første datanettverk over de maritime VHF frekvensene. Systemet har basestasjoner som dekker hele kysten av Norge og opptil 70 nautiske mil fra land. Det har også blitt bygd ut basestasjoner på de fleste oljeinstallasjoner i Nordsjøen, og dette gjør at systemet oppnår en stabil og langtrekkende dekning. «VHF Data» er designet etter spesifikt til maritime brukere og deres behov, er enkel å installere, og kan knyttes sammen med eksisterende nettverk ombord som mobilt bredbånd eller satellittsystemer.
TILPASSES BEHOVET Konseptet er også med på å øke trivselen for mannskapet om bord ved å tilgjengeliggjøre en rekke nye tjenester. Foruten nevnte VHF Data, som kan kombineres med mobilt bredbånd, tilbyr Telenor også VSAT og Inmarsat til maritime brukere. TV-antenner via satellitt gjør at mannskapet kan se alle kanaler som blir sendt via Canal Digital. Slik får også de om bord muligheten til å kunne følge med på nyheter verden rundt, stort sett uansett posisjon på havet. - De nye VSAT-antennene har en unik teknologi, hvor posisjonen på antennen oppdateres hele 80 ganger i sekundet, sier salgssjef i Telenor Maritim Radio, Pål Skorge.
TILBYR FASTPRIS - Fleetbroadband er et alternativ for de som er utenfor VSAT området, men der betaler man for bruk. Ved bruk av det nye systemet, betaler kunden enten en fast månedspris eller for bruk, alt etter behov. Om et fartøy ligger i opplag vil det være gunstig å betale for bruk, men for fartøy som seiler året rundt, vil det være store besparelser ved å velge fastprisen vi tilbyr, sier Skorge.
FORSKJELLIGE PAKKER Vi ser nå muligheten til å nå ut til hele den maritime næringen. Fleetbroadband 500 og 250 har vært på markedet en stund, men nå er også den minste versjonen lansert. - Fleetbroadband 150 er bare fire kilo og vil passe de mindre aktørene i markedet, sier Skorge.
FISKERISPORING - VHF Data kan blant annet brukes til fiskerisporingt. Fordelen er at det har høy stabilitet og stor rekkevidde. Vi har smalbåndsradio som kan transportere 21 kbit per sekund, og om man ønsker bredbånd, kan man integrere den med mobilt bredbånd via en Sarian-router. Det er små mengder data som blir sendt ved fiskerisporing og posisjonsdata, derfor er dette godt egnet, sier Skorge. Det er strenge krav som stilles for å kunne levere system til fiskerisporing. Telenor Maritim Radio tilfredsstiller disse kravene med det nye systemet. - Vi har muligheter til å utvikle ulike dataaplikasjoner som vi kan installere til hver enkelt kunde i forhold til betalingsterminaler etc. Systemet vårt er ett av tre som er godkjent til bruk ved fiskerisporing. Vårt system lagrer data i inntil tre dager om fartøyet skulle være utenfor dekningsområde. Med en gang det får dekning igjen, blir signalene sendt ut, sier Skorge.
WEBTRACKING Systemet ved fiskerisporing kan også brukes til å sende ut webtracking. På denne måten kan rederiene ha full oversikt over hvor deres fartøy til enhver tid befinner seg. - Vi har også utviklet system for maskinovervåking. Det første man gjør for å diagnostisere problem, er å koble til datamaskinen. Feilmeldingene sendes direkte til rederiet, slik at de kan gå ut til fartøyet og vite nøyaktig hva problemet er. Ved å kunne overvåke skipene fra land, vil det medføre store kostnadsbesparelser for rederiet.
Relaterte artikler
-
Eidsvaag Pioner har testet autonomi
26.05.2023 -
Trener operatører for førerløse fartøy
28.05.2021 -
Ferje seilte autonomt fra kai til kai
29.11.2018 -
Nye nautiske løsninger
19.05.2011