- Svært viktig kontrakt for Kleven

Publisert: 18.09.2015


ABB har bestilt verdens mest avanserte kabelleggingsfartøy for å øke kapasiteten på installasjon av egne undervannskabler, og samtidig øke effektiviteten og presisjonen. Det nye skipet blir skreddersydd etter ABBs spesifikasjoner, og måler rundt 140 ganger 30 meter, mens dekksarealet blir på 1.600 kvadratmeter. Designen er av type SALT 306 CLV, fra Salt Ship Design på Stord. Kleven verft bygger fartøyet, som skal leveres i 2017.

– Spissteknologier fra ABB vil utgjøre en betydelig forskjell for vårt forretningsområde høyspenningskabler, som får økt fleksibilitet og gjennomføringsevne. Skipet vil også forbedre driftseffektiviteten og kundefokus og støtter lønnsom vekst i tråd med vår Next Level-strategi, sier Claudio Facchin, leder for divisjon Power Systems i ABB.

Byggekontrakten var ute på globalt anbud. Det gode naboskapet mellom ABB og Kleven i Ulsteinvik, spilte ikke inn i avgjørelsen.

– Kleven ble valgt fordi de kom med det beste anbudet. De har lang erfaring med bygging av komplekse fartøy, og har beviselig en god leveringspresisjon, sier Joar Gjerde, salgsansvarlig for offshore i ABB, til Maritimt Magasin.

Det nye fartøyet får mange av ABBs egne, ledende marineteknologier. Et eksempel er det prisvinnende Onboard DC Grid som bruker en enkelt likestrømskrets for kraftdistribusjon og fremdriftssystem som blant annet medfører redusert energiforbruk. Skipet setter nye standarder for pålitelighet og nøyaktighet og vil utstyres med rullereduserende tanker, og havbunnsaktivitetene vil utføres og overvåkes av en undervannsfarkost med kamera og sonar, slik at det ikke er behov for dykkere.

Kabelleggingsfartøyet utrustes også med et komplett, integrert automasjonssystem, elektrisk propulsion, generatorer og tre Azipod thrustere for hovedfremdrift fra ABB.

– Vi har levert stort sett alt i vår produktportefølje til dette skipet, sier Gjerde til Maritimt Magasin. Han legger til at skipet sannsynligvis er den kabel-leggeren med mest kapasitet i hele verden.

Sammen med et energilagringssystem bestående av batteri for maritime applikasjoner vil drivstofforbruket kuttes inntil 27 prosent, redusere utslipp av avgasser og redusere vedlikeholdsbehovet sammenlignet med tradisjonelle vekselstrømssystemer. Sensorer og overvåkingssystemer muliggjør datakommunikasjon til land via satellitt slik at onshore supportsentre kan samarbeide tett med skipet som en del av ABBs integrerte marineoperasjoner. Det blir også avanserte rådgivingssystemer (Advisory) for overvåking av bevegelser, forecasting og beslutningsstøtte om bord.

Dynamisk posisjonering av høyeste klasse, såkalt DP3, vil sørge for at skipet holder seg i posisjon med god nøyaktighet. Skipet er konstruert slik at brann eller vanninntrenging ikke hindrer posisjonering eller andre essensielle systemer.

– Dette prosjektet et godt eksempel på at norsk design og skipsbygging vinner frem i tøff internasjonal konkurranse. Et tett samarbeid mellom ABB, Salt Ship Design og Kleven har resultert i et fremtidsrettet og konkurransedyktig fartøy. Dette er en svært viktig kontrakt for Kleven, i en tid da det er langt mellom kontraktene innen norsk skipsbygging, sier administrerande direktør i Kleven, Ståle Rasmussen, i en pressemelding. Klevensjefen opplyser ikke direkte om verdien på kontrakten, men har uttalt til regionsavisen Sunnmørsposten, at dette er et skip til mer enn en milliard kroner.

Mange lokale leverandører er involvert, som Brunvoll, Hareid Group og ABB Marine i Ulsteinvik.

Kabelforbindelser spiller en nøkkelrolle i pålitelig og effektiv overføring av store mengder elektrisk kraft, ofte over lange avstander. ABB har erfaring på området siden 1883, og er en global leder innen høyspenningskabelsystemer med en installert base i applikasjoner som integrasjon av fornybar energi, innmating til byer, elektrifisering av olje- og gassplattformer og havbunnsforbindelser. ABB har satt i drift over 25 høyspennings likestrømsforbindelser og flere hundre høyspennings vekselstrømsforbindelser over hele verden.

Asbjørg Giske

asbjorg[a]maritimt.com

Relaterte artikler