Nyheter
Verdenshavene plyndres
Publisert: 05.07.2013
Kriminelle bidrar til at fiskebestanden kollapser og utviklingsland mister noe av sine viktigste inntektskilder. Uregulerte havområder og områder med dårlige kontrollsystemer rammes hardest. Utenfor Vest-Afrika, hvor det knapt finnes et eneste kystvaktfartøy, tømmes havene i rekordfart.
Av Roald Evensen
Det finnes i dag ikke noe internasjonalt register for fiskefartøy, slik det gjør for fraktebåter.
– Man må i dag kommunisere med hver enkelt flaggstat for å kunne følge den enkelte båtens navn og flagg, sier Gunnar Album i Fisheries Analytical Capacity Tank, FACT. I mangel av internasjonale oversikter har han opprettet sitt eget firma i forsøk på å spore noen av de verste fartøyene på vegne av en håndfull enkeltland og organisasjoner. Firmaet holder til i Helnessund i Leines kommune i Nordland.
Ett av fartøyene han forsøker å følge heter for tiden «Thunder» og oppgir kystløse Ulan Bator i Mongolia som sin hjemmehavn. Ellers er alle eierforhold uklare. Med hjelp av blant annet bilder fra de mest beryktede havnene, satellittsporing og søk i mange forskjellige registre, prøver Album å fange opp fartøyenes mange og hyppige identitetsendringer.
Uten hans innsats blir internasjonale svartelister raskt utdatert. De siste to årene har skipet skiftet mellom navn som «Wuhan», «Kuko», «Typhoon» og «Rubin» og har ført flagg fra Mongolia, Nigeria, Togo, Belize og Seyschellene. Fartøyet, som er norskbygd, er svartelistet etter å ha drevet rovfiske i Sørishavet og erklært uønsket i en rekke havner. Dette er bare et eksempel på suspekte fiskefartøy Gunnar Album har i sin «portefølge» av arbeidsoppgaver. Han kjenner utallige slike eksempler.
Til Maritimt Magasin forteller Album at de nå ser en mer utstrakt bruk av falske lisenser. – De kan være forfalsket eller skaffet gjennom korrupsjon. Dette er blitt et mer omfattende problem enn hva vi hittil har trodd, forteller Album som i en årrekke jobbet med fiskeriforvaltning for Naturvernforbundet.
Gjennom å skifte navn og endre nasjonalitet, og ved å seile inn og ut av ulike lands jurisdiksjonsområder, kan de mest suspekte fartøyene operere år etter år uten å bli gjenkjent. Bekvemmelighetsflagg kjøpes på Internett for noen hundre dollar. Praksisen er så utbredt at den har fått sitt eget navn: Flagghopping.
Hvis et fartøy registreres i land som Mongolia eller Mali, som verken har kyst eller kystvakt, er det liten fare for at flaggstaten blander seg inn i fartøyets virksomhet. Eierne skjuler seg som oftest bak holding-selskaper i ulike skatteparadiser, ifølge International Consortium of Investigative Journalists, et flernasjonalt journalistsamarbeid som har avdekket hvor gjennomorganisert og korrupt den internasjonale fiskerikriminaliteten er blitt.
Les mer om rovfiske og andre fiskeri- og oppdrettsaker i Maritimt Magasin nr. 7/2013 som er i butikkene 11. juli.
Relaterte artikler
-
Ingrid Løset slår alarm om spøkelsesfiske
20.03.2020 -
Global løsning på piratvirksomheten?
10.12.2010