Nyheter
Skipsvrakene inneholder miljøgifter!
- Det er ingen som helst tvil om at de fleste moderne skipsvrak langs norskekysten er fulle av miljøgifter. Det blir helt villedende å late som man ikke allerede vet dette, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.
Fokuset bør nå være på kartlegging av faren for spredning av miljøgifter fra skipsvrakene i biologisk produktive sjøområder, mener Haltbrekken. - Dernest må det settes inn enkle avbøtende tiltak som tildekking eller heving, sier han. Det er alment kjent at skipene har miljøgifter. Marinbiolog og fagrådgiver Per-Erik Schulze i Norges Naturvernforbund har sammen med den maritime næringa i Norge jobbet i snart 20 år med å få oversikt over miljøgifter i skip.
- Det er få overraskelser igjen på dette feltet, sier han. - Vi vet at båter fra krigens dager og langt ut på 80-tallet er innsmurt med maling som inneholder PCB, klorerte parafiner, bly, TBT og kvikksølv. Også byggematerialene, hydraulikksystemene og det elektriske utstyret inneholder de samme miljøgiftene– i tillegg til bromerte flammehemmere.
Schulze påpeker at skip som skal hugges opp først må strippes for miljøgifter og miljøsaneres. - Skip som synker ved ulykker vil som regel alltid være tidsinnstilte miljøgiftbomber. Det eneste som vil variere er hvor fort materialene forvitrer og begynner å avgi miljøgiftene, sier han.
Naturvernforbundet mener man må være spesielt på vakt når det gjelder russiske vrak som Murmansk, den havarerte krysseren som har vært omtalt i mediene den siste uken.
- Russland har som eneste land i verden produsert og tatt i bruk PCB til langt utpå nittitallet, forteller Schulze. Dette ble avslørt av Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) og Naturvernforbundet midt på 90-tallet. Naturvernforbundet mener Regjeringen nå må gi Kystverket tilstrekkelig med midler til å rydde opp i håndteringa av miljøgifter på skipsvrak og utrangerte skip. - Det bør settes av en klekkelig sum til dette arbeidet, som aller helst bør komme på statsbudsjettet for 2009, avslutter Schulze.
Relaterte artikler
-
Historiske miljøsynder på havbunnen
04.10.2023 -
U 864 – Norges verste miljøkatastrofe
09.07.2020 -
Verdens mest miljøvennlige kystflåte
19.01.2015 -
Forurenser vi det ytre miljø?
09.04.2010