Smart Maritime jakter nye løsninger

Publisert: 17.11.2015
smartmaritime-171115.jpg
Per Magne Einang sammen med Beathe Kvamstad-Lervold fra Marintek (t.v.) og Ingrid Schølberg fra NTNU som var med på markeringen av den nye maritime satsingen. Foto: John Inge Vikan


Trondheim: Forskningssentret Smart Maritime, lokalisert til Marintek i Trondheim, går nå i gang med en rekke forskningsprosjekter for å finne bedre ogmer energieffektive løsninger for skip, og  under et møte på Værnes tirsdag ble det store og viktige arbeidet satt i gang.

John Inge Vikan

jiv@maritimt.com

– Smart Martime har en klar målsetting om å være et senter for å finne mer energieffektive løsninger for skip, samtidig som de skal gi mindre skadelige miljøutslipp. Dette skal skje på en måte som kan gjøre maritim næring mer konkurransedyktig. Det er det enkle målet, sier Per Magne Einang fra Marintek. Einang blir leder for det nye sentret, som er et såkalt SFI-senter.

SFI er en forkortelse for Senter for forskningsdrevet innovasjon. For øyeblikket er det 17 slike sentre som skal drive forskingsbasert innovasjon, og som har fått bevilget penger fra Norges Forskingsråd i 2015.  

Markerer starten

Møtet på Værnes markerte starten på arbeidet, som skal gå over åtte år.

– Dette er det det første offisielle møtepunktet for å komme i gang med arbeidet, og i den forbindelsen har vi hatt en presentasjon av hva vi har tenkt å gjøre i de åtte årene fremover, forteller Einang, og legger til at både forskningsmiljøene og næringen er engasjert i arbeider:

– Det er viktig å ha en nær koblingen mot næringen for å se at det vi snakker om i prosjektene er nyttig og som gir den effekten vi er ute etter. Samtidig må vi også evne å se langt mye fremover, foran det næringen er opptatt av i øyeblikket. Og balansen mellom det kortsiktige og det langsiktige er en ganske stor utfordring. Mange av næringsaktørene gir uttrykk for at de ikke kan sitte i mange år og vente på resultater, de trenger det nå, kanskje maksimum om to år. Derfor må vi tenke på begge deler, sier han.

Godt samarbeid

Også Høyskolen i Ålesund (som skal bli en del av NTNU) har et SFI, Move – Marine Operation Centre, og det vil bli et tett samarbeid mellom de to miljøene.

– Og det er viktig at vi får med ålesundsmiljøet, både i dette arbeidet og i arbeidet i Marintek generelt. Jeg vil si at begge miljøene er heldig ved at vi har to SFI-er, ett i Ålesund og ett her, og vi kommer til å samarbeide meget tett. Og vi har også ålesundsmiljøet med oss direkte i dette prosjektet.

Deltakerne

Deltakerne i Smart Maritime er fra forskningssiden Marintek, NTNU ved avdelingen for marin teknologi og programmet for industriøkologi, samt Høyskolesentret i Ålesund.

På næringslivssiden er listen over deltakere lang: ABB, Bergen Engines, Havyard Group, Jotun, Norwegian Electric Systems, Rolls-Royce Marine. Siemens, Vard, Wärtsilä Moss, Grieg Star, KGJ Shipping, Solvang, Wilh. Wilhelmsen og DNVGL, sammen med Fraktefartøyenes Rederiforening, Sjøfartsdirektoratet og Norges Rederiforbund.

Fem arbeidsområder

Arbeidet vil bli strukturert i fem arbeidsområder, kalt «arbeidspakker», som for øvrig ble grundig presentert under startmøter.

De fem områdene er knyttet til arbeid med å kunne vurdere mulighetene i ulike konsepter på et tidlig tidspunkt for å kunne se hvor mulighetene ligger. Videre skal man i en annen pakke vurdere muligheter for optimalisering av skrog og propulsjon, i den neste skal man se på ulike fremdriftssystemer og drivstoff, pakke nr. fire skal ta for seg integrasjon og validering av skipssystemer, mens man i den femte har som oppgave å vurdere økonomiske og miljømessige konsekvenser av de ulike løsningene som kommer frem.

Asbjørg Giske

asbjorg[a]maritimt.com

Relaterte artikler