På redningsøvelse med Sea King 330

Publisert: 16.11.2009


Av Roald Evensen

Onsdag 11. november «reddet» Sea King 330 fra 330-skvadronen på Ørland Hovedflystasjon 15 fiskere fra skoleskipet MS Kongsnes i Trondheimsfjorden. Åtte mann ble winchet om bord fra akterdekket på Kongsnes, seks mann fra en drivende redningsflåte i tillegg til en skadet fisker som måtte plukkes opp fra sjøen i båre. Et rent treningsoppdrag i fint høstvær for fartøysjef Nils Kristian Kaaresen, redningsmann Vebjørn Bjørstad og resten av den seks mann store besetningen på redningshelikopteret.

Vårt redningsoppdrag i Trondheimsfjorden ble ingen slåsskamp mot ruskevær og naturkrefter. Fjorden viste seg fra godsiden der vi svevde over «havaristen» rett utenfor Munkholmen. Alt går lekende lett denne treningsdagen der godt innarbeida rutiner drilles til det perfekte. – Men selv i godvær er dette svært viktig trening for oss for den dagen det virkelig er alvor, forteller fartøysjefen til Maritimt Magasin når vi flyr i retur til hovedbasen på Ørland. Til vanlig er 40 prosent av flytiden for helikoptrene rene øvelsesoppdrag. Nå de samtidig kan assistere en gruppe fiskere på sikkerhetskurs er det bare til fordel for begge parter. Fiskerne blir drillet i hvordan de skal takle en vanskelig situasjon som å måtte evakueres fra et skip, fra en drivende redningsflåte eller rett fra de frådende bølgene.







Vanligvis er redningshelikoptrenes hverdag en evig kamp mot naturkreftene. Det er ikke på solskinnsdager jegere og multeplukkere går seg vill i fjellet eller i solgangsbrisen over kysten at skip trenger assistanse. Orkan, snøbyger og frost i kamp mot sekundene er mer daglig kost for den sammensveisa og rutinerte gjengen vi traff på Sea King 330. - Mørke vinterdager i opprørt hav er det vi liker minst, forteller major Ståle Schirmer-Mikalsen. – Vi har svært få begrensinger for å rykke ut. Over åpent hav eller fjorder går det alltid fint, men is og sterk kulde over land er en begrensende faktor for vår virksomhet på grunn av ising på rotorbladene. For oss i cockpiten er svart natt og høy sjø noen av våre vanskeligste scenarier. Svart hav, svart himmel og bare en opplyst båt i kraftige bevegelser. Da får vi testet ut det vi driller på gjennom året.

I 36 år har 330-skvadronen reddet liv. I fjellet, på havet, fra ulykker og ras, basehoppere eller tyske hobbyfiskere uten respekt for norske værforhold. Utklippsbøkene i resepsjonen på skvadronbrakka på hovedflystasjonen vitner om dramatiske historier i fleng. Mange som endte godt men også en del der liv gikk tapt. Om lag 350 utrykninger i året har helikoptrene på Ørland. Utkalling skjer fra hovedredningssentralene på Sola eller i Bodø, men også politi og leger kan be om assistanse fra redningsskvadronen.

Maritimt Magasin kommer tilbake med en større reportasje fra redningsøvelsen og helikopterskvadronen i en senere utgave av bladet.

Kim

Relaterte artikler