Nyheter
På tokt med RS 138
Publisert: 01.06.2012
RS 138 cruiser utover den trønderske skjærgården på speilblank sjø. Seks-sju meter ut på styrbord side jakter en flokk spekkhoggere etter sild. Fra småbåter, hyttebrygger og holmer vinker folk til oss som gamle kjente i nærmiljøet. – Du er heldig med valget av reportasjedag og får oppleve glansbildet av en dag med redningsskøyta, sier skipsfører Helge Skarnes på RS 138 «Sundt Flyer», der vi elegant fosser fram med 35 knops fart på innersiden av Hitra i Sør-Trøndelag.
Av Roald Evensen
Under dørken i styrehuset kan vi knapt merke vibrasjoner eller støy av 2000 hestekrefter som jobber jevnt og trutt med litt over 2000 omdreininger. Båten er bygd for høy fart, stabilitet og lavest mulig vekt. Tross for at den er fullpakket av avansert teknisk og medisinsk utstyr, har den et dypgående på bare 90 centimeter og kommer inn så godt som overalt i skjærgården. Lengden på 17,55 meter med aluminiumsskrog og bredde 4,6 meter. Farta er 40 knop og båten har en slepekraft på 5 tonn. Maskineriet er to MAN-motorer på til sammen 2000 hk som driver to Rolls-Royce vannjeter som fremdrift og manøvrering. På dekk er det ei kran på 1,2 tonn, tauevinsj, redningsrampe og en capstan. For brann og lensing er skøyta utstyrt med en fastmontert brannpumpe med kapasitet på 1000 liter i minuttet og 10 bars trykk som gir en kastelengde på vannstrålen på 50-60 meter. I tillegg har den flyttbart utstyr for lensing og brannbekjempelse, brannslanger, ejektor og en fjernstyrt vannkanon på styrehustaket.
Medisinsk utstyr består blant annet av ambulanse behandlingsbenk, avansert førstehjelputstyr, oksygen, hjertestarter og «remote» pasientovervåking (GSM).
Brua – eller styrehuset – minner mer om cockpiten på et fly enn noe annen båt jeg har vært på. Overalt innen rekkevidde fra de to navigatørstolene er det brytere og skjermer og baugthrusteren styres med en pedal under og foran setene. I «baksetet» har chiefen skjermer for maskinromsovervåking der han har full oversikt over og trykk og temperaturer på de to hovedmotorene rett under seg. Her er også fjernstyring av alle ventiler under dekk for brann, lensing, kjølevann og det de måtte trenge i en nødssituasjon.
– Vi dekker et geografisk område fra Tjeldbergodden i sør til Buholmråsa fyr i nord. Fra ytterpunkt til ytterpunkt i området vårt trenger vi drøyt tre timer for å forflytte oss, litt avhengig av vær og vind. Vi dekker også området innover i fjordene hele Trondheimsleia og området utover mot Sula og Mausundvær. Sør for oss ligger redningsskøyta «Erik Bye» i Kristiansund og i nord på Rørvik er «Harald V» stasjonert, forteller skipper Helge Skarpnes som selv er fra Hitra og er bosatt bare en kort kjøretur fra basen på Gammel-Fillan på Hitra. På sine fireukers skift har han med seg styrmann Jarl Olav Sandøy fra Molde og maskinsjef Trond Andersen fra Nordreisa. Chiefen med solid erfaring fra utenriksfart og Sandøy som er tidlige skipper på hurtigbåtene til både Tide og Fjord1.
Les mer om Maritimt Magasins tokt med «Sundt Flyer» i Maritimt Magasin nr. 6/2012 som er i butikkene 7. juni.
Relaterte artikler
-
Derfor nekter han å gi opp
03.03.2023 -
Havila Kystruten satser på LNG
20.05.2021 -
Roald Amundsen kunne endelig forlate havn
04.07.2019 -
Skal bergta turistene
19.05.2016 -
Nytt nummer i salg nr. 2 2012
16.02.2012 -
På tokt med Gann - Første episode!
07.01.2011 -
På tokt med Gann - Ny serie!
18.11.2010