Samarbeider om marin restaurering

Publisert: 27.06.2025
89d184a7-9cba-4c3a-8aa7-8b1e2cd16ff3.jpg
Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona, er glad for å ha fått belgiske Carmeuse som partner i Senter for Marin Restaurering. Foto: Bellona

 – Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.

Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg i Lofoten ble etablert av Bellona i september 2024. I dag signerer Bellona og Carmeuse en samarbeidsavtale. Ved å slå seg sammen ønsker partene å bidra til utvikling av forskning, teknologi og kunnskap som er nødvendig for restaurering av Norges blå regnskog.

– Vi er glade for å slå oss sammen med Bellona om Senter for Marin Restaurering. Som et familieeid selskap er vår langsiktige visjon forankret i bærekraft, der bevaring av naturen er en av hovedprioriteringene. Vi har sterk tro på at våre produkter og teknologier har potensialet til å møte globale klima- og miljøutfordringer. Gjennom dette partnerskapet ønsker vi å utnytte kraften i et tverrfaglig samarbeid for å gjenopprette havene og skape en bærekraftig fremtid, sier Ilse Kenis, Chief Carbon Officer i Carmeuse og daglig leder i Carmeuse Technologies.

DEN BLÅ REGNSKOGEN
Tareskogen er et av de mest vitale og artsrike økosystemene på kloden. Langs Nord-Norges kyst har et område, som er nesten like stort som all samlet bebygd mark i Norge, blitt forvandlet fra levende tareskog til et goldt ørkenlandskap dominert av kråkeboller. Gjennom det nye partnerskapet vil Bellona og Carmeuse utforske hvilken rolle kalk kan spille i storskala marine restaureringsprosjekter for å bringe tilbake det som har blitt omtalt som den blå regnskogen. Med kråkebolleoppblomstringen som en økende trussel mot tareskoger og marin biodiversitet, er partnerne enige om at det er behov for innovative, forskningsbaserte tilnærminger for å gjenopprette den økologiske balansen.

– Kalk har i flere tiår blitt brukt for å håndtere invaderende og skadelige arter i både marine miljøer og ferskvannsmiljøer. Tidlig forskning tyder på at kalk kan brukes for å redusere tettheten av kråkeboller, slik at makroalger kan komme tilbake og biologisk mangfold kan gjenopprettes. Effekten av kalk kan imidlertid variere avhengig av miljøforhold, påføringsmetoder og tetthet av kråkeboller. Dette understreker behovet for videre forskning, og vi er derfor glade for at Carmeuse bringer sin erfaring til bordet, sier Joakim Hauge i Bellona.

EUROPAS STØRSTE ØKOLOGISKE KRISE
– Vi har stor tro på at det brede mangfoldet av partnere og interessenter i prosjektet og forskningssenteret vil bidra til å bringe løsninger på bordet som inkluderer alle sider av utfordringen. Vi ønsker å utvikle en metodikk for marin restaurering som kan skaleres globalt og ha en reell samfunnsmessig effekt, sier Ilse Kenis i Carmeuse.

Senter for Marin Restaurering (SMR) skal bli en kraftsentral for å snu en av Europas største økologiske kriser. Senteret skal skape muligheter for fremtidsrettet næringsutvikling i Nord-Norge, og for å nå nasjonale klima- og miljømål. SMR skal fungere som en infrastruktur som kan brukes av forskere, studenter, frivillige, oppstartsbedrifter og større kommersielle aktører som jobber med løsninger i verdikjeden. Senteret vil også ha et strategisk fokus på forskning og teknologiutvikling som er identifisert som særlig viktig for å muliggjøre helhetlige løsninger for storskala naturrestaurering.

Som partner har Carmeuse bidratt med finansiering for å realisere Senter for Marin Restaurering gjennom sitt samarbeid med Bellona-stiftelsen. Tidligere har også Norrøna sluttet seg til senteret som grunnleggende partner. I tillegg er det inngått samarbeidsavtaler med Universitetet i Tromsø, Lofotrådet og Blue Harvest Technologies.

Om Carmeuse

  • Carmeuse er en global leder innen utvinning og bearbeiding av kalkstein og dolomittstein til kalk og relaterte produkter.
  •  Selskapet ble grunnlagt i Belgia i 1860 og betjener over 13.000 kunder årlig gjennom rundt 60 anlegg og 55 steinbrudd over hele verden, med omtrent 5500 ansatte.
  • Carmeuse fokuserer på bærekraft og innovasjon, og benytter avanserte materialer og teknologi, med en forpliktelse til å redusere sitt eget klimaavtrykk.
  •  Produktene til Carmeuse er avgjørende for en rekke viktige industrier, inkludert bygg og jordforbedring, og bidrar til renere luft og tryggere vann.

 

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler