Skreddersydd kompetanse for fremtidens havromsoperasjoner

Publisert: 01.04.2025
Knut Tore Aurdal, prosjektsjef i GCE Blue.jpg
Knut Tore Aurdal, prosjektsjef i GCE Blue Maritime Cluster. Foto: ÅKP AS

MIDAS Academy er lansert som  en ny læringsarena utviklet for å styrke kompetansen innenfor marin og maritim automatisering og autonomi. MIDAS Academy tilbyr en engasjerende og praksisnær kompetansepakke for deg som skal jobbe med fremtidens havromsoperasjoner – både teknologisk, designmessig og forretningsstrategisk.

Læringsplattformen er et av hovedresultatene fra kapasitetsløftprosjektet Mennesket i fremtidens havromsoperasjoner – MIDAS, et samarbeid mellom NTNU, SINTEF, Digital Norway, Ocean Autonomy Cluster og GCE Blue Maritime Cluster, forteller Fremtidens Industri på sine nettsider.

MIDAS Academy er finansiert av Forskningsrådet, med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

ET UNIKT SAMARBEID
Prosjektet samler sterke kunnskapsmiljøer i NTNU og SINTEF, samt tre næringsklynger som representerer rundt 300 bedrifter i hele den marine og maritime verdikjeden. Samarbeidet kombinerer teknologikompetansen i Trøndelag med den tunge industriforankringen i Møreregionen.

– Totalt sitter vi på et helt unikt havromsrelatert næringsliv i region Midt-Norge. Mange tilhører det ytterste toppsjiktet i verden på sine fronter. Vi tror at tiltak som MIDAS Academy kan knytte disse miljøene enda tettere sammen og styrke konkurranseevnen til bedriftene på tvers, sier prosjektleder Knut Tore Aurdal i GCE Blue Maritime Cluster.

OVERSIKTLIG, FLEKSIBELT OG PÅ BRANSJENS PREMISSER
MIDAS Academy skal gjøre det enklere for bedrifter å finne fram i et ofte uoversiktlig landskap av kompetansetilbud. Gjennom plattformen kan teknologer, designere og forretningsutviklere velge kompetanseinnhold som passer deres behov og arbeidshverdag, fra korte introduksjonskurs til mer omfattende studiepoenggivende emner.

– Mange bedrifter har en strategi for kompetanseutvikling, men opplever at tilbudene utenfra er fragmenterte. MIDAS Academy er et forsøk på å samle de forskjellige tilbudene som finnes innen automatisering og autonomi for å gjøre læringsreisen enklere og mer oversiktlig, forklarer Aurdal.

MIDAS Academy er delt inn i tre nivåer der trinn 1  inneholder korte kursmoduler og fordypende, praksisnære workshops, mens trinn 2 tilbyr studiepoenggivende kurs i samarbeid med akademiske partnere. Disse kan resultere i en erfaringsbasert master (nivå 3). En samling av relevant materiale, fra oversiktsartikler og rapporter til presentasjoner og introkurs, er tilgjengelig for brukere av MIDAS ACADEMY som ekstra ressurs. 

MIDAS Academy vil være dynamisk og tilpasses næringens behov underveis. Bedriftene selv vil kunne være med på å bestemme innholdet framover.

TEKNOLOGER, DESIGNERE OG FORRETNINGSUTVIKLERE
Hovedmålgruppen for MIDAS Academy er ansatte i bedrifter som jobber med automatisering av havromsoperasjoner – enten som brukere eller utviklere av slike teknologier. Tilbudet spenner fra de som ønsker en introduksjon til nye temaer, til dem som ser etter videre spesialisering og utdanning.

– MIDAS Academy gir fleksibilitet. Det er for alle som jobber innenfor havromsteknologi, og kanskje spesielt for dem som ønsker å bevege seg fra en teknisk stilling over mot mer forretningsutvikling og ledelse, sier Frode Halvorsen.

BYGGER KAPASITET
Hensikten med MIDAS Academy er å styrke kapasiteten til både akademia og næringslivet innen marin og maritim digitalisering og autonomi – og på den måten bidra til å sikre hele den maritime klyngens konkurranseevne i møte med det digitale skiftet i sektoren.

– Vi har som mål å styrke hele klyngens konkurransekraft gjennom å gi ansatte tilgang til relevant og oppdatert kompetanse. Når vi samler kunnskapsaktørene og næringslivet, bygger vi en robust plattform for fremtidig verdiskaping, sier Aurdal.

SAMARBEID OG KUNNSKAPSDELING
MIDAS Academy vil også bidra som arena for faglig samarbeid. Et eksempel er den årlige teknologikonferansen Ship Technology Days, arrangert av GCE Blue Maritime Cluster, hvor MIDAS-prosjektet vil spille en sentral rolle i årene som kommer.

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler