Finnur Fridi (10/2024)

Publisert: 14.10.2024 | Oppdatert: 25.03.2025
Foto: Karstensens Skibsværft

Rederiet Krossbrekka P/F på Færøyene fikk 19. august 2024 overlevert den pelagiske tråleren Finnur Fridi fra Karstensens Skibsværft AS i Skagen i Danmark. Fiskefartøyet er bygg nummer 474 ved verftet og er av verftets eget design.

Rederiet Krossbrekka er en del av Vardin-gruppen. Vardin ble etablert i 1985 av 16 fiskere fra Gøtu på Færøyene. Det nyetablerte rederiet bestilte da det første nybygget, Tróndur í Gøtu, som ble levert i 1986.

FORGJENGER FRA TOMREFJORD
Etter en tøff start har rederiet bygget seg jevnt opp, og eier i dag fire pelagiske skip: Tróndur í Gøtu, Gøtunes, Tummas T og den nåværende Finnur Fridi som ble levert fra daværende Aker Yards Tomrefjord i Norge i 2003. Denne båten har vært ekstremt effektiv og blant de absolutt ledende fiskefartøyene på Færøyene og skal nå erstattes av nybygget. I tillegg til selve skipsfarten driver Vardin også sin egen pelagiske fabrikk på Suderøy på Færøyene og er blant annet også medeiere i rederiet Faroe Origin som driver seks ferskfisktrålere.

VIL DRIVE BÆREKRAFTIG
Nybygde Finnur Fridi skal drive pelagisk fiske, først og fremst etter kolmule, sild, makrell og lodde. Under utviklingen av nybygget har konsept og utforming av alt fra fremdriftssystemet til trålvinsjer blitt nøye vurdert og beregnet ut fra selskapets eksakte driftsprofil.

Rederiet har et klart mål om å drive bærekraftig fiske med minimalt NOx/CO2-utslipp per kilo fanget fisk. Dette har resultert i en gjennomtenkt kombinasjon av nye løsninger og gjennomprøvde opplegg som til sammen har gitt det mest økonomiske og klimaoptimaliserte prosjektet. Det nye fiskefartøyet har lugarkapasitet til et mannskap på 20 personer og kan gå med en fart på 17,5 knop.

KLASSE
Finnur Fridi er klasset i DNV og har fått klassenotasjonen +1A Fishing vessel E0 TMON (oil lubricated) ER (SCR). Fiskefartøyet fører færøysk flagg og har Gøtu som registreringshavn.

MASKINERI
Hovedmotor om bord er en W12V31 fra Wärtsilä Finland. Denne er koblet til et gir av typen SCV118 og et propellanlegg av typen 4G1190 som begge er levert av Wärtsilä Norway AS.

En akselgenerator fra Marelli yter 3000 kW. Caterpillar har levert tre generatoranlegg, alle tre av typen C32. Brunvoll har levert to tunnelthrustere av typen FU74.

DEKK
De elektriske vinsjene for betjening av trålutstyret er leverte av Evotec mens Seaquest har levert kraner. Vacuumsystem for håndtering av fisk er levert av Cflow mens PTG Frionordica har levert kjøleanlegg til tre RSW-tanker som hver har en kapasitet på 1300 kilowatt. Redningsbåt med tilhørende davit er levert av Viking Life-Saving Equipment.

DIVERSE
Innredningsarbeidene om bord er utført av Maritime Montering AS. Bysse- og messeutstyr er levert av Beha-Hedo Marine AS.

 
Lengde o.a.:   88,0 m
Bredde:   16,5 m
Bruttotonnasje:   4229 t
Nettotonnasje:   1269 t
Køyeplasser:   20
Fart:   17,5 kn
Hovedmotor: W12V31 Wärtsilä Finland
Gir: SCV 118 Wärtsilä Norway
Propellanlegg: 4G1190 Wärtsilä Norway
Akselgenerator: 3000 kW Marelli
Generatorer: 3xC32 Caterpillar
Thrustere: 2xFU34 Brunvoll
El-vinsjer:   Evotec
Dekkskraner:   Seaquest
Aktuatorer:   Eltorque
Vacuumsystem   Cflow
RSW-anlegg:   PTG Frionordica
Redningsbåt:   Viking Life-Saving Equipment
Redningsbåt-davit:   Viking Life-Saving Equipment
Innredningsarbeider:   Maritime Montering
Klasseselskap:   DNV
Bysseutstyr:   Beha-Hedo Marine
Messeutstyr:   Beha-Hedo Marine

Frode Rabbevåg

frode[a]maritimt.com