Nyheter
Opptur – men farlig farvann forut
Publisert: 14.12.2012
2012 ble på mange måter en opptur for norske skipsverft, men til tross for en god ordreinngang kan det være ureint farvann i vente fremover. Blant annet advarer mange mot det som kan se ut som en todeling av skipsbyggingen: Norske verft er sterke på offshore, men når det gjelder andre typer far-tøyer forsvinner mange av oppdragene ut av landet.
Av John Inge Vikan
I november, under verftskonferansen i Ålesund, kunne dir. Birger Skår i Norske Skipsverft fortelle om god ordreinngang. Til da var det gjennom året kommet inn ordrer på 58 nye skip, med en samlet ordreverdi på 21 milliarder kroner. Mye tyder på at verdien kan komme opp i 25 milliarder før året er omme.
Det ser med andre ord ut til at norske verft har klart å forsyne seg godt av nybyggene innen dette området, i en situasjon der det er frykt for overkapasitet, og der problemene i verdensøkonomien skaper usikkerhet. Forklaringene kan være mange, men én er nok at etter hvert har det blitt klart at pris (blant annet på arbeidskraft) ikke er det eneste avgjørende, like viktig er det at verftene kan levere kvalitet og kan takle de utfordringene teknologi som blir mer og mer avansert gir.
Men selv om de som bygger offshorefartøy i alle fall foreløpig klarer seg i konkurransen, er situasjonen ikke like oppløftende for andre typer fartøyer. Blant annet adm. dir. Rolf Fiskerstrand fra Fiskerstrand Verft ga klart uttrykk for dette på den samme konferansen. Han fryktet at når det for eksempel gjelder fiskefartøy og ferger er det grunn til bekymring. Oppdragene på fiskefartøy havner ofte i Tyrkia, og kanskje litt for mange av de nye fergene er bygget blant annet i Polen. Og flere fergekontrakter kan være på vei til Tyrkia.
Man har allerede sett en todeling over tid, og denne akselererer hurtigere. Det fører til at den særegne erfaringen og teknologien som er utviklet gjennom årtier flyttes raskt ut av landet, og om det får skje kan det bli vanskelig å hente den tilbake. Samtidig fører konkurransen om kompetanse, høye lønninger og de utfordringene som ligger i vikardirektivet (og som ikke er avklart når dette skrives) til at det blir enda vanskeligere.
Forklaringen på at et økende antall kontrakter går ut av landet og havner i Tyrkia er trolig enkel: Lav pris og akseptabel kvalitet. Samtidig har Tyrkia stor kapasitet, og suger til seg oppdrag. Det som er like problematisk er at leverandører og underleverandører følger etter, slik at både fiskerinettverket og kompetansen flyttes. Allerede ser man at det satses på å få frem egne tyrkiske alternativer og produkter, og norske skipskonsulenter vil trolig etablere seg der og ta med seg også tegnearbeidet.
I øyeblikket ser det ut som om det først og fremst er den offshore-relaterte delen av flåten som gjør det best, mens andre segment er preget av overkapasitet.
Det gjelder ikke minst tankskipsflåten, der en rekke rederier i flere land det siste året enten er konkurs, eller holdes i live av mer eller mindre velvillige banker. Den internasjonale transportbanken DVB Bank mener ifølge shippingavisen Trade Winds at den eneste løsningen er utfasing og opphogging. Det gjelder særlig de største VLCC skipene, (very large crude carriers). Frem til midten av november var 13 slike skip solgt til opphugging, mens banken mener at det er nødvendig å fjerne minst 23 slike skip fra markedet hvert år.
Men på kort sikt ser det ut som en løsning på dette problemet ligger langt frem. I stedet for at kapasiteten reduseres, viser det seg at flåten fortsatt er i vekst. Det skyldes først og fremst at det nå leveres nybygg fra en rekke verft, basert på bestillinger gjort for flere år siden. Anslag viser at bare i 2013 kommer det 50 nye VLCC-skip, og neste år er tallet 36 nye skip.
I tillegg vil mange av rederne som har bestilt slike skip også oppleve at det som så ut til å være moderne fartøy da de ble bestilt, står i fare for å bli fullstendig utkonkurrert av nye, effektive skip med optimal skrogform og nye, kostnadseffektive drivstoffsystemer.
Les mer om vårt tema Det Maritime Året 2012 i nr. 12/2012 – Årsrevyen – som er i butikkene 20. desember.
Relaterte artikler
-
Fremdeles tøffe tider for verftene
15.04.2021 -
Lyse fremtidsutsikter
06.11.2018 -
God ordresituasjon – men noen mørke skyer
12.03.2013 -
Ordreliste for norske verft nr. 12-2012
30.01.2013 -
Ordreliste for norske verft nr. 11-2012
29.11.2012 -
Ordreliste for norske verft nr. 12-2011
04.01.2012