Nyheter
Investeringskutt fremfor hoderulling
Publisert: 04.02.2015
Industriens forventninger til 2015 har ikke uventet falt fra 65 % til 28 % globalt de tre siste månedene. Til tross for tøffere tider har fortsatt 48 % av norske respondenter tro på egne utsikter for 2015, og 35 % tror fortsatt det er mulig å nå årets omsetningsmål. Dette kommer frem i DNV GLs femte årlige undersøkelse «A Balancing Act: The outlook for the oil and gas industry in 2015».
Undersøkelsen viser at det er forskjellige tilnærminger til hvordan industrien planlegger å takle det kommende året. Rundt en tredjedel globalt tror de kommer å nå sine økonomiske mål, mens to tredjedeler er mer pessimistiske. Blant de som tror de kommer til å nå avkastningsmålene sine for 2015 globalt, sier 67 % at de planlegger å opprettholde eller øke kapital krevende investeringer, og 70 % vil fortsette å fokusere på forskning og utvikling (FoU). Til sammenligning planlegger kun 29 % av de med lav forventning å øke investeringene, og kun 40 % vil opprettholde sine FoU investeringer. I Norge planlegger 50 % å opprettholde sine investeringer i FoU.
Globalt sier 31% at kostnadsstyring vil være en topp prioritet for 2015, med lignende resultater for Norge, hvor 27% har det som topp prioritet. Norsk olje- og gassektor skiller seg imidlertid ut sammenlignet med resten av verden for hvordan den planlegger å kutte kostnader fremover. Norske respondenter ser på økt standardisering som et godt virkemiddel for å redusere kostnader (39 % vs 25 % globalt), tett fulgt av forbedring av arbeidsprosesser (34 %) og redusert eksponering mot risikable prosjekter. Norske respondenter ønsker i enda høyere grad enn de internasjonale å være strengere på investeringer (52 % mot 44 %). Økt press på leverandører er neste på listen med 40 % mot 31 % globalt. Kutt i arbeidsstokken ligger på 6. plass av prioriteringer med 24 %, det samme som resten av verden.
Kjell Eriksson, Regiondirektør DNV GL - Oil & Gas Norge sier i en pressemelding: – Kostnadskutt var allerede høyt på industriens agenda før oljeprisen falt. Høyt aktivitetsnivå, komplekse reservoarer og utbyggingsløsninger har drevet kostnadene oppover i mange år og dette er en kurve som bransjen uansett måtte snu. Det er positivt å se at den norske bransjen prioriterer langsiktige, kostnadsbesparende tiltak som standardisering og bedre arbeidsprosesser. Det er også viktig å understreke at cirka en tredjedel av de spurte globalt er optimistiske med tanke på å nå sine økonomiske mål og at denne gruppen legger stor vekt på å holde på nøkkelkompetanse og fortsatt høy fokus på forskning og utvikling.
Investeringsbildet har endret seg mye de siste månedene. 40 % av alle respondenter meldte i oktober og november 2014 at de forventet en økning av investeringer. I januar 2015 har dette tallet falt helt ned til 12 %. I Asia og Stillehavsområdene meldte 61 % at de trodde på økte investeringer før jul i fjor. Nå har tallet sunket til bare 15 %. I Norge er det kun 6 % av respondentene som tror de vil øke investeringene i 2015.
Elisabeth Tørstad, administrerende direktør i DNV GL - Oil & Gas sier: – Når oljeprisen faller så raskt og så dypt er det naturlig at investeringskraften minker. Det er derfor viktig at vi greier å balansere langsiktig vekst med kortsiktige kostnadskutt. Det er fortsatt aktører som jobber motsyklisk ved å fortsette å investere, dette er positivt for industrien på lang sikt.
DNV GLs femte årlige undersøkelse, A Balancing Act: The outlook for the oil and gas industry in 2015, gir et tidsaktuelt bilde av industriens tillit og syn på prioriteringer for året i olje- og gassbransjen. Den baserer seg på en global undersøkelse med mer enn 360 respondenter på senior- og toppledernivå utført over en uke fra 19. januar 2015. Rapporten inkluderer også 18 dybdeintervjuer med en rekke eksperter, ledere og analytikere. Resultatene har blitt sammenlignet med en tidligere undersøkelse gjennomført i oktober og november 2014 for å kunne se endringen i tillit og prioriteringer med en fallende oljepris. I tillegg har tallene blitt sammenlignet med DNV GLs rapport fra 2014.
Andre funn inkluderer:
• Norske respondenter var i utgangspunktet mer pessimistiske enn resten av verden før jul, hvor 45 % hadde forventninger til industrien i 2015, mot 65 % global. Nå har forskjellene jevnet seg ut.
• Den største barrieren for vekst i Norge er lav olje pris (76 %), og svak global økonomi (34 %) og uøkonomiske gasspriser (23 %).
• USA er fortsatt rangert som den mest attraktive investeringsdestinasjonen, etterfulgt av Kina (11%) og Norge (9 %).
Relaterte artikler
-
Det lysner i offshoremarkedet
08.02.2017 -
Fortsatt høy olje- og gassproduksjon
12.01.2017 -
Oljenæringen reagerer på skatteforslaget
06.10.2016 -
Reduserte olje og gass-investeringer
24.02.2016 -
Industrien sliter, men ser også muligheter
28.01.2016 -
Fortsatt mye olje og gass
14.01.2016