Nyheter
Norges Rederiforbund etterlyser konkrete tiltak
Norges Rederiforbund sier at regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2010 viser at ettervirkningene av finanskrisen vil prege norsk økonomi fremover. Selv om deler av norsk økonomi opplever at de verste effektene av finanskrisen kan være over, er det mye som tyder på at eksportrettet næringsliv kan ha det verste foran seg. Vi risikerer en todeling av norsk økonomi hvor den konkurranseutsatte delen av norsk næringsliv treffes av nedgangskonjunkturen hos våre handelspartnere. De maritime næringer er en tydelig eksponent for denne todelingen, og rammes hardt og direkte av finanskrisen.
SATSING I Statsbudsjettet for 2010 går det frem at regjeringen foreslår å bevilge 187,6 millioner kroner til fortsatt satsing på maritim forskning og innovasjon. Markedsføringen av NIS-registeret blir videreført for at flere skip skal registreres under norsk flagg. Rammevilkårene for skipsfarten ligger fast ved at regjeringen viderefører nettolønnsorndningen og skatteregimet. - Det maritime Norge bør gå foran i utviklingen av ny miljøvennlig skipsfart. Et løft for maritim forskning, inovasjon og kompetanse vil danne et fundament for næringen sin konkurransekraft nå og i fremtiden, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Regjeringen foreslår også styrking av MAROFF-programmet og Brustad sier at det er viktig å satse på en sektor som er blitt hardt rammet av finanskrisen og at tiltakene i den maritime strategien vil styrke hele den maritime klyngen, fra verft og utstyrsleverandører til skipsfart og maritime tjenester.
ALVORLIG FOR OFFSHORE Norske offshorerederier har om lag 100 fartøyer i bestilling ved norske og utenlandske verft, heter det videre i meldingen fra Rederiforbundet. Om lag 80 prosent av verftsaktiviteten i Norge er knyttet til offshore servicerederier. 40 prosent av disse fartøyene har ikke finansiering. Markedene for offshore service er preget færre kontraktsinngåelser og lavt aktivitetsnivå. Det forventes en betydelig økning i antall skip i opplag i 2009 og 2010. I deler av supplyskipsmarkedet er inntjeningen nå lavere enn hva det koster å drifte skip.
ETTERLYSER KONKRETE TILTAK - På toppen av en ytterst krevende situasjon som følge av finanskrisen kommer regjeringens inndragning av egenkapital i rederiene. Tilbakebeskatningen setter norske rederier i en vesentlig mer utsatt og sårbar posisjon enn konkurrentene. Likviditet er kritisk avgjørende for næringens mulighet til å overleve i tiden fremover. Det er derfor avgjørende viktig at regjeringen er villig til å diskutere konkrete midlertidige tiltak som reduserer den ekstraordinære likviditetsbelastningen for norske rederier i en svært kritisk periode, sier administrerende direktør i Rederiforbundet Sturla Henriksen.
VIL ØKE FLEKSIBILITETEN Videre i pressemeldingen fra Rederiforbundet heter det at en situasjon med stor global markedsuro og sterke ettervirkninger av den verste økonomiske krise siden 30-tallet, er det avgjørende at sentrale rammebetingelser ligger fast. Maritim strategi ligger fast og følges opp med 100 mill. kroner. Den foreslåtte endringen i rederiskatteordningen vil øke fleksibiliteten for rederiene med hensyn til å sikre seg mot valutasvingninger for eksempel ved kontrahering av nye skip.
REDERIFORBUNDET TILFREDS - Rederiforbundet er tilfreds med at regjeringen, i Soria Moria II og i forslaget til statsbudsjett for 2010, slår fast at to av de mest sentrale rammebetingelsene for maritim næring, rederiskatteordningen og nettolønnsordningen ligger fast. Dette er en forutsetning for videre vekst med base i Norge, sier Henriksen.
Relaterte artikler
-
Fortsatt ikke tid for noe hvileskjær
07.11.2017 -
Det lysner i offshoremarkedet
08.02.2017 -
Blå fremtid med mørkt bakteppe
07.04.2016 -
Nytt maritimt toppår
14.03.2013 -
Rederiforbundet positiv til Statsbudsjettet
05.10.2010