Naval Group og Akkodis signerte intensjonsavtale

Publisert: 19.05.2025
20250123_161320.jpg
Avtalen identifiserer testing og prøving, samt datasenteraktiviteter, som nøkkelområder for mulig samarbeid. Bildet er fra signeringen av avtalen. Foto: Naval Group

Naval Group og Akkodis i Norge – en ledende spesialist innen digital ingeniørkunst med to norske datterselskaper, Akkodis Edge Norway og Akkodis Norway R&D Services – har signert en intensjonsavtale (LoI) for å skissere mulige samarbeidsområder innenfor rammene av FDI-fregattprogrammet.

 

Avtalen identifiserer testing og prøving, samt datasenteraktiviteter, som nøkkelområder for mulig samarbeid. Som en del av Norges langsiktige forsvarsplan for å innføre fem nye fregatter fra og med 2029, er Naval Group forpliktet til å videreføre integrasjonen av norsk industri i sin globale forsyningskjede, også utover vedlikeholdet av FDI-fregattene.

 

Lovende kontakter mellom Akkodis og Naval Group ble etablert under «Industri-dagene» arrangert av Naval Group i Bergen i oktober 2024, takket være FSI. Disse dagene skapte muligheter for utveksling mellom norske selskaper og Naval Group for å identifisere fremtidige samarbeidsområder som produksjon, vedlikehold og livsløpsstøtte til Norges fremtidige fregatter, samt å starte diskusjoner om aktiviteter som kan implementeres i Norge.

 

Over 50 norske selskaper deltok på arrangementet, og Naval Groups team reiser nå rundt i Norge for å møte mange av dem individuelt og utforske hvordan de kan integreres i vår globale forsyningskjede. Signeringen av en intensjonsavtale med Akkodis er et konkret resultat av disse utvekslingene.

 

FORPLIKTELSE TIL NORSK INDUSTRI

Naval Group har allerede lang erfaring med norsk forsvars- og maritim industri, men har som mål å utvide og fordype samarbeidet for å involvere flere norske selskaper i sine globale operasjoner. For eksempel benytter de franske FREMM-fregattene, operert av den franske marinen, norsk utstyr som CPP (kontrollerbar vribart propellanlegg) og IBMS (integrert brosystem) fra Kongsberg. I tillegg er de nye franske og greske fregattene av typen FDI allerede utstyrt med norske propellblader produsert av familiebedriften Oshaug Metall, i et langvarig partnerskap.

 

Flere partnerskap er allerede inngått med forskningsinstitutter og akademia, som den norske forskningsorganisasjonen NORCE. De signerte for få dager siden en samarbeidsavtale med oss i form av en Memorandum of Understanding (MoU) for å utforske fremtidig samarbeid innen forskning og utvikling (FoU). Vår ambisjon strekker seg utover leveransen av fregatter – det handler om å skape langsiktig verdi for norsk industri.

 

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler