Nyheter
Stordugnad for maritim kompetanse
Den maritime næringen gir åtte gaveprofessorat til norske utdanningsinstitusjoner. Hensikten er å sikre Norges posisjon som verdensledende innen skipsfart, maritim teknologi og forskning. I alt utgjør dette 48 millioner kroner til etablering av et maritimt kunnskapsnettverk. Næringen har som mål at antallet professorater skal øke.
- Norge er en av verdens største skipsfartsnasjoner fordi vi besitter verdens beste maritime kompetanse, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund i en kommentar. – Fordi næringen ikke er avhengig av naturressurser som kan ta slutt, har den muligheter til å blomstre langt inn i framtiden, bare kompetansen tilføres næring. Og dette er en vitamininnsprøyting av dimensjoner som vil styrke næringens konkurransekraft i betydelig grad.
NTNU får fem gaveprofessoratstillinger og BI får to. Ett professorat vil bli klarlagt senere. Hvert gaveprofessorat finansieres av en giver som forplikter seg til å gi 1,2 millioner kroner hvert år i fem år. Pengene utløser ytterligere midler til forskning fra det offentlige. For hver krone som gis fra næringslivet, gir staten 25 øre.
Professoratene vil utgjøre kjernen i et maritimt kunnskapsnav i Norge. Næringen vil arbeide videre for å bygge kompetansemiljøet bredere ved å finansiere doktorgradsstipendiater, og kontakten mellom forskning og næringsliv skal sikres ved at kunnskapsrike ansatte i næringen får tilbud om professor II- stillinger.
Giverne og lærestedene vil sammen definere temaet det skal forskes på. Forskningen skal ellers følge vanlige forskningsetiske retningslinjer som gjelder for universitet og høyskoler. Ordinære kvalitetssikringsrutiner skal legges til grunn både ved ansettelser og forskning.
Giverne er:
• Tschudi Shipping Company – logistikk i nordområdene
• Det Norske Veritas gir to professorater – driftslogistikk (maritime operasjoner), samt konstruksjoner og hydrodynamikk
• I.M. Skaugen – global kompetanseutvikling med fokus på Kina
• Leif Höegh – miljøteknologi
• Kongsberg Maritime – kybernetikk
• Wilh. Wilhelmsen – maritimt konkurransefortrinn
• Marintek – marin teknikk med fokus på konstruksjonsteknikk
Relaterte artikler
-
Grønn skipsfart i sikte
19.04.2024 -
Maritim utdanning - nå?
09.01.2009 -
Ulstein gir gåveprofessorat
17.12.2008 -
Maritim utdanning i medvind
22.07.2008