Unik skipsprototype i Göteborg

Publisert: 30.03.2010
stena_airmax.jpg
Stena Airmax




Den 15 meter lange prototypen ‹‹Stena Airmax›› skal navngis i en seremoni i dag i Göteborg. Prototypen er en del av et prosjekt der en ‹‹luftpute›› blir testet for å undersøke i hvilken grad den reduserer friksjon mellom skrog og vann, og dermed også redusere drivstofforbruk og utslipp fra store tankskip i fremtiden.

Stena vil investere ca 50 millioner SEK i prosjektet. Etter svært gode resultater oppnådd i tester med små skipsmodeller, har Stena Teknik utviklet dette i en stor skala modell som veier 25 tonn. De samme testene vil nå bli gjennomført med ‹‹Stena Airmax››. Anneli Hulthén, leder av hovedstyret for Göteborg, vil være gudmor ved navngivingsseremonien.

Modellen er et ledd i et utviklingsprosjekt som Stena Teknik startet for fem år siden for å finne en metode for å redusere vannmotstand, og dermed radikalt redusere energiutnyttelse og drivstofforbruk.

.


– Resultatet av testene utført er svært lovende. Avhengig av type skip og fart, forventer vi energibesparelser på 20-30 prosent. Dette blir nå bekreftet i tester med den nybygde prototypen ‹‹Stena Airmax››, sier Ulf G. Ryder, konsernsjef i Stena Bulk.

Stena Teknik har samarbeidet med Chalmers University of Technology og SSPA i Göteborg i utbyggingsprosjektet og bygging av P-MAXair modellen. ‹‹Stena Airmax›› vil bli testet i Gullmarsfjorden på den svenske vestkysten, i løpet av våren 2010 med omfattende testprogrammer. Modellen vil bli drevet av elektromotorer under disse simuleringene.





Konseptet innebærer å redusere den ‹‹våte overflaten››, dvs. den delen av skroget som er i kontakt med vann, og dermed bremser ned skipet. Dette oppnås ved hjelp av et hull fylt med luft i bunnen av skroget. Dette betyr at vannet er i kontakt med luft i stedet for stålplater, og dermed redusere friksjon. Dette kan virke enkelt, men en rekke fenomener komplisere bildet. Disse tiltakene omfatter interne bølgeformasjoner i hulrommet, noe som reduserer den positive effekten. En balanse må også bli nådd mellom optimalisering av lufttrykket for å oppnå størst mulig reduksjon i motstand, og på samme tid, minimere luftlekkasje.

Testing av modeller i testbassenger har en lang historie og teknikken til å skalere opp resultatene fra en modell til et faktisk skip er godt kjent. Imidlertid er Stena prosjekt et annerledes ved at luften også er involvert. Det er ingen tidligere erfaring med effekten av luften når en modell er skalert opp til full skala. Å bygge et skip basert på normale modellforsøk av en 4 meter lang modell ville vært svært risikabelt. Derfor besluttet Stena å bygge en 1:12 modell, dvs. en 15 meter lang modell, for å kontrollere at resultatene oppnås også brukt i større skala. Dette har aldri blitt gjort før. Testing av luftreguleringssystemet vil også være en viktig del av et fremtidig prosjekt.



Stena har søkt om patent på den brede og flate bulben som muliggjør en gunstig vannføring under skroget.

Tekniske data for modellen ‹‹Stena Airmax››:

1:12 skala: Fullskala:
HOVEDDATA
Lengde 15 m
Bredde 3,3 m
Draft fullastet 0,9 m
Vekt fullastet 35 tonn
Hastighet 5 knop
Framdrift 2 x 10 kW
HOVEDDATA
Lengde 182 m
Bredde 40 m
Draft fullastet 11,3 m
Vekt fullastet 65 000 tonn
Hastighet 14 knop
Framdrift 2 x 8000 kW


Modellen består av en stålboks som inneholder alt utstyr, omgitt av et skrog laget av plast armert med glassfiber. Den flate bunnen har et hulrom for en ‹‹luftpute››, som er nesten like bredt og halvparten så langt som skipet. Modellen er utstyrt med 2 elektriske motorer med elektrisitet levert av en diesel generator. Luften i hulrommet er matet med luft fra vifter og luften er kontrollert slik at bunnen av luftputen er i linje med bunnen av skroget. Modellen vil bli bemannet med 1-2 personer. Testdata overføres via en lenke til en tender båt. Personell og båter fra det svenske Redningsselskapet vil bistå under testene.

Asbjørg Giske

asbjorg[a]maritimt.com

Relaterte artikler