Far Sigma (03/2014)

Publisert: 21.03.2014 | Oppdatert: 30.12.2024
Far Sigma
10. februar ble «Far Sigma» overlevert fra Vard Langsten til Farstad Shipping ASA. Fartøyet er verftets byggenummer 809 og har design UT 731 CD.

«Far Sigma» er syvende skip i en serie på åtte søsterskip. Det siste i serien er «Far Sirius» som skal leveres i april. Skipet er identisk med «Far Statesman» levert i 2013, men har i tillegg FiFi2, OilRec NOFO 2009, DeIce og StandbyRescue NMA.

DÅP Lørdag 8. februar ble «Far Sigma» døpt ved Vard Langsten i Tomrefjord. Verftsdirektør Dag Vikestrand ønsket alle de fremmøtte velkommen til dåpen og spesielt gudmoren.

Og det var ikke hvem som helst som fikk det ærefulle oppdraget som gudmor. Hege Anita Akselvoll har selv tråkket sine barnsben på verftet i Tomrefjord. Og hun er heller ikke langt unna der det skjer i dag heller, som informasjonssjef i Vard og datter av Sigbjørn Akselvoll. Han har også vært sentral i en årrekke med å trekke byggingen av avanserte skip til verftet under skiftende eiere.

– Det er veldig spesielt for oss at det er nettopp du Hege som skal være gudmor idag. Dette er noe vi setter utrolig stor pris på, og det var en stor overraskelse når vi fikk høre at hun skulle være gudmor, sa Vikestrand.

VIKTIG FOR MANGE Det var svært mange mennesker som denne lørdag formiddagen hadde funnet veien til Vard Langsten i Tomrefjord. Med muntre toner fra Ålesund Ungdomsmusikkorps og en mild februar-bris over kaianlegget storkoste folk seg med mye latter og prat før den høytidelige seremonien tok til. Det ble holdt tale fra både administrerende direktør Karl Johan Bakken i Farstad Shipping og fra verftsdirektør Dag Vikestrand.

– ET KOMPLISERT PUSLESPILL – Dåpen av et skip markerer overgangen fra verftet til rederiet. Et komplisert puslespill over flere år som har involvert flere hundre personer, og flere hundretusen arbeidstimer fremstår ferdig og klart for fremtidig krevende oppgaver på de syv hav. Oppgaver som dette fartøyet er godt rustet til å løse, til ære for både sine byggere, sitt mannskap og sitt rederi, sa Bakken i sin åpningstale.

– Farstad Shipping har fra år 2000 og frem til i dag tatt levering av i alt 43 skip. Disse skipene representerer en investering på ca 14,5 milliarder kroner. Med skuta som ligger bak snakker vi om 44 skip til en verdi på over 15 milliarder norske kroner. I tillegg har vi pr. dags dato i ordre ytterligere fem skip til en verdi oppunder 3 milliarder, der fire av disse også skal leveres fra Vard Langsten, fortsatte Bakken.

Han løftet også frem verdien av den maritime klyngen og det systemet som Farstad er en del av her på Sunnmøre.

– Dette er i korte trekk historien om en sterk tilknytning til det maritime miljø som Farstad Shipping er fundamentert i, og et betydelig bidrag til utvikling av konkurransekraft vårt maritime kluster nyter godt av i et internasjonalt utfordrende marked, presiserte han.

STERK BIDRAGSYTER Verftsdirektøren forklarte litt om prosessen fra skroget ankom verftet og til det ferdige resultatet som lå til kai bak han denne dagen. Han viste også videre til de kommende fartøyene de skal levere til Farstad samt ordresituasjonen forøvrig til verftet, som han beskrev som relativt god.

– Den sterkeste bidragsyteren er uten tvil Farstad Shipping. Et rederi vi samarbeider godt med og som vi setter stor pris på å ha som kunde. Et rederi som betyr mye for samfunnsbyggingen, både lokalt her i Tomrefjorden, på Sunnmøre og ellers i den maritime klyngen. Men også for våre rumenske venner i Tulcea og Braila. Jeg vil derfor benytte anledningen til å takke både rederi, leverandører, samarbeidspartnere, klasseselskap, våre kolleger i Norge og Romania, men sist og ikke minst våre egne ansatte for et veldig godt samarbeid gjennom hele byggeperioden. Det har vært god tone hele veien og samarbeidet har gått utrolig flott, presiserte verftsdirektøren før han ba gudmor Hege Anita Akselvoll om å døpe skipet.

FESTMIDDAG I ÅLESUND Champagneflasken gikk som den skulle inn i skutesiden og etter dåpsseremoni med påfølgende nasjonalsang gikk gudmor og kapteinen side om side for å bivåne skipet fra innsiden. Etter besøk i båten ble de vel 200 gjestene invitert inn på verftet for lunsj og forfriskninger før veien videre gikk til Rica Parken Hotel i Ålesund for festmiddag i Galleri Flora. Som toastmaster for kvelden hadde man hyret inn den kjente artisten Rein Alexander. Stine Hole Ulla underholdt under lunchen på Langsten.

AVANSERT FARTØY «Far Sigma» er et fartøy som er konstruert for avanserte marine operasjoner samtidig som det er designet for fremtidens krav både i forhold til miljøklassifisering og kapasitet.

Ifølge Vice President – Technology & Development i Farstad Shipping, Børge Nakken, er fartøyet tilpasset ulike typer oppdrag.

– Skipet er bygget som en meget effektiv og sikker AHTS, men er også fullt utstyrt som PSV og er svært drivstofføkonomisk. Den er klargjort for installasjon av ROV i egen hangar. I tillegg kan den drive oljeoppsamling, brannslukking og redningstjeneste. Den er videre utrustet for operasjon i nordområdene, forklarer Nakken.

– En AHTS er den mest komplekse og utstyrsintensive skipstypen innenfor vår bransje. Slik dette bygget fremstår kan vi godt hevde at den er inkarnasjonen av den maritime klyngen på Sunnmøre, forklarer administrerende direktør Karl Johan Bakken i Farstad Shipping.

ØNSKER Å ØKE INNENFOR SUBSEA Farstad har en strategi i selskapet om å være sterk innenfor det øvre segment i PSV og ankerhåndtering. Men ifølge Nakken ønsker de også å øke sin eksponering i subsea-området. Dette er synliggjort gjennom kontrahering av to større subseafartøy ved Vard Langsten for levering i 2015, samt bygging av «Far Samson» ved Langsten, levert i 2009. Dette skipet er fortsatt verdens sterkeste offshorefartøy med en slepekraft på hele 423 tonn.

STOR INTERESSE FOR AHTS Ifølge Nakken er denne typen ankerhåndteringsskip av stor interesse blant Farstads kunder.

– Skip nr 1 til 4 ble levert fra Langsten i perioden 2009 og 2010. Sommeren 2011 ble søsterskip nr 5 og 6 kontrahert, de ble begge levert i 2013. «Far Sigma» er skip nr 7 i en serie på totalt 8 stk UT 731 CD og ble kontrahert i mars 2012 sammen med skip nr 8. «Far Sirius» blir levert i starten av april 2014. Alle 8 er tilnærmet søsterskip, men nr. 7 og 8 er oppgradert med FiFi2, DeIce, NOFO 2009 og StandByRescue. Alle 8 er bygget ved Langsten. Driftserfaring er tatt hensyn til fortløpende så det er stadig gjort forbedringer av forskjellig art. For øyeblikket er 2 skip i Brasil, 2 skip i Australia og 2 skip i Nordsjøen. «Far Sigma» samt «Far Sirius» skal etter planen inn i spotmarkedet i Nordsjøen ved levering. Denne type AHTS har vist seg å være svært vellykket og er ettertraktet blant våre kunder i markedet, presiserer han.

FORSIKTIG OPTIMISME Farstad har siden 1997 kontrahert 20 nybygg ved Vard Langsten til en samlet verdi av ca 10,5 milliarder kroner, inkludert nåværende ordrebok. For øyeblikket har Farstad fem nybygg ved Vard, en AHTS, en PSV og to subseafartøy ved Langsten og en PSV ved Vard i Vietnam. Ifølge Nakken er det grunn til forsiktig optimisme med hensyn til markedsutsikter for AHTS den nærmeste tiden.

BUSINESS AS USUAL Farstad Shipping har satset sterkt på nybygg siste årene, og det ser ikke ut til å legge noen demper på videre investering. Hvilken strategi er det som ligger bak?

– Farstad har pr. dags dato 59 skip i drift world wide og hvis gjennomsnittsalderen skal holdes på det nivå vi tilstreber må eldre tonnasje selges ut og nye skip bygges. Å fornye flåten er derfor business as usual for oss. I den senere tid har det vært økt fokus på å øke tilstedeværelsen subsea-segmentet, forklarer Nakken.

KLASSE «Far Sigma» er klasset i Det Norske Veritas med følgende notasjon: +1A1, ICE-C, Offshore Service Vessel+, AHTS, Standby Vessel(S), Fire Fighter II, OILREC, SF, COMF-V(3), DEICE, E0, DYNPOS-AUTR, NAUT-OSV(A), CLEAN DESIGN, DK(+), HL(2.8), BIS, TMON.

MASKINERI Maskineriet om bord yter totalt 15.000 kW på hovedpropellene, i tillegg til 1800 kW på azimuth thrusteren forut. Hovedmotorene er to B32:40L9P dieselmotorer, som hver yter 4500 kW. Fire generatorsett er av type CAT 3516, og yter hver 2230 kW. Fartøyet har også to akselgeneratorer som hver gir 4000 kW. Hovedpropellere er to RRM med PTI, diameter 4,30 meter i dyse. To elektriske PTI motorer er hver på 3000 kW. Det er også installert en nødgenerator fra Nogva Scania type D1 12 som yter 224 kW. Forut er det en Ulstein Aquamaster nedsenkbar azimuth thruster type TCNS 92/62-220 som yter 1800 kW og en Kamewa Ulstein tunnelthruster type TT 2400 DP FP som yter 1500 kW. Akter er det en Kamewa Ulstein tunnelthruster type TT 2200 DP CP som yter 1200 kW og en Kamewa Ulstein tunnelthruster type TT 2200 DP FP som yter 1200 kW. Pumper for ferskvann, brennolje og ballast/drillvann er levert av Ing. Per Gjerdrum AS.

DEKK Rolls-Royce Marine AS har levert hovedvinsjen, som er en kombinert ankerhåndterings- og arbeidsvinsj med en maksimal trekkraft på 500 tonn. I tillegg er det montert to hjelpevinsjer med trekkraft på 460 tonn samt to sekundære vinsjer som hver kan klare 210 tonn. Det er montert 1500 meter vaier med en tykkelse på 90 mm på hver av vinsjtromlene. Videre er det to hydrauliske tuggervinsjer hver på 19 tonn og to på 24 tonn trekkraft. Det er også montert to flyttbare knuckle boom cargo rail kraner med manipulatorer som løfter 3 tonn ved 15 meters utstrekning. ROV hangar er plassert på styrbord side. Nedfellbar ankerhåndteringsramme av typen ARF, tre haikjefter, to sett tauepinner, to sett sentreringsutstyr for haikjefter, pennant winder, spoleskive samt delt hekkrull er også levert av Rolls-Royce Marine AS.

INNREDNING Innvendig er fartøyet som vanlig bygd i høy standard med comfort-klassifisering COMF-V(3) og eksklusiv innredning som gjør både arbeid- og fritiden ombord behagelig. «Far Sigma» er også kunstnerisk utsmykket av fotograf Peder Otto Dybvik med motiver fra Lofoten i kjente maritime omgivelser. Dybvik har også tidligere smykket ut både «Far Senator» og «Far Statesman» i samme rederi i tillegg til andre båter innen samme segmentet.

Om bord i «Far Sigma» er det lugarplass til en besetning på 40. Av disse vil 14 få enmannslugarer, mens 12 lugarer er for to personer. Sykelugaren er fullt utstyrt for en person. Fire salonger er alle utstyrt med digitalt satellitt TV-system på samme måte som alle lugarer. Trimrom er tilgjengelig samt et skipskontor, konferanserom og møterom for offiserer. Videre er det ROV kontrollrom og surveyrom med oversikt over akterdekk. Hospitalutstyret er levert av Maritime Partner, mens Medi 3 har levert skipsmedisin.

ELEKTRONIKK Elektrisk installasjon er utført av Vard Electro, mens navigasjons- og kommunikasjonsutstyret er levert av Vard Electro via Emil Langva. Utstyret består av følgende: Furuno FCR-2117 X-band radar, FAR-2137-BB S-band radar, Telchart TECDIS, Furuno GP-150 DGPS, GP-150 GPS, FA-150 AIS, Anschütz Pilotstar D autopilot, 2xAnschütz Std 22 gyrokompass, Cassen & Plath magnetkompass, Furuno FE-700 ekkolodd, Furuno DS-80 dopplerlogg, Furuno VR-3000 VDR, 2xFuruno Felcom 15 Inmarsat C, Furuno FS-2570 MF/HF, Furuno NX-700 B navtex, 2xFuruno FM 8900 VHF, Jotron Tron 40S EPIRB, Jotron 45 SX EPIRB, 2xJotron radartransponder, 3xJotron Tron 20 VHF GMDSS, Furuno PR-850, Furuno PR-300, Furuno FM4721 VHF, Furuno Felcom 500 Brodband, 4xMotorola GP-380 EX UHF, 2xMotorola GP-380 EX VHF, 4xMotorola GM 380 UHF. DP system type ICON DP II er levert av Rolls-Royce Marine.
HOVEDDATA
Lengde o.a. 87,4 m
Lengde p.p. 75,5 m
Bredde 21,0 m
Dybde til h.dk. 9,3 m
Max draft 7,8 m
Bruttotonnasje 6170 t
Dekkslast 1500 t
Cargo dekksareal 755 m2
Brennolje 998 m3
Ferskvann 898 m3
Ballast-/drillvann 3900 m3
Kjettingkasser 640 m3
Liquid mud 860 m3
Brine 860 m3
Baseolje 430 m3
Sement/bulk 270 m3
Bollard Pull 258 t
UTSTYRSLISTE
 
Hovedmotorer: 2xB32:40L9P á 4500 kW Rolls-Royce Marine
Generatorsett: 4xCAT 3516 á 2230 kW Pon Power
Akselgeneratorer: 2x4000 kW Rolls-Royce Marine
Nødaggregat: 1xNogva Scania DI 12, 224 kW Nogva Motorfabrikk
Gir: 2x4500 AGHC Rolls-Royce Marine
Propeller: 2x121XF5/4E-B Rolls-Royce Marine
Elmotorer: 2x3000 kW Rolls-Royce Marine
Frekvensomformere: 2x3000 kW Rolls-Royce Marine
Thrustere: 1xUlstein Aquamaster TCNS 92/62-220, 1800 kW

1xKamewa Ulstein TT 2400 DP FP, 1500 kW

1xKamewa Ulstein TT 2200 DP FP, 1200 kW

1xKamewa Ulstein TT 2200 DP CP, 1200 kW
Rolls-Royce Marine
Rorblad/styremaskiner:   Rolls-Royce Marine
Railkraner: 2xSWL 3 t/15 m Rolls-Royce Marine
Dekksmaskineri: 1x500 t hovedvinsj, 2x460 t hjelpevinsj, 3xhaikjeft

2x210 t sekundærvinsj, 1x19 t tuggervinsj,1x24 t tuggervinsj,

2xsett tauepinner, 2xsett sentreringsverktøy, 1xdelt hekkrull
Rolls-Royce Marine
A-ramme:   Rolls-Royce Marine
Stålarbeid:   Brastad Skipsservice
Wireblokker:   Brødrene Markussens
Guideruller:   Nyborg Marine
ROV-hangarport:   Portmakeren
Trossetromler:   Varde
Anker/kjetting:   Asian Star Chain
Kjettingrenner:   Lade Metall
Luker:   Nor-Pro
Fendere:   FencoNor
Containerfester:   Seasafe
Bulkhåndteringssystem:   Rolls-Royce Marine
Ballastvannsystem:   Optimarin
Pumper/hydroforsystem:   Ing. Per Gjerdrum
Ventilasjon:   Aeron
Incinerator/varmtvannskjele:   Ulmatec Pyro
Ventiler:   Brødrene Dahl
Cargo-koblinger:   GS Hydro
UV-sterilisator:   Filtra
Filterseparator:   Øwre-Johnsen
Ferskvannsevaporator:   Norsk Atlas
Flowmeter:   AM Instrumentering
Oljeseparatorer:   GEA Westfalia
Lensevannseparator:   Marinfloc
Rørmontasje:   Rørteam/WIS Installasjon
SCR:   H+H Umwelt
Eksosoppheng:   Broneske
Arbeidsluftkompressor:   Lønsethagen
Startluftkompressorer:   Sperre Industri
Pusteluftkompressor:   Wilhelmsen Technical Solutions
Skipskabinett:   Constructor
Wirevinsj/Verktøy/sveiseutstyr:   Tools
Dreiebenk:   Bergsli
AC/OX-sentral/høytrykkvasker:   Wilhelmsen Technical Solutions
Løpekatt og taljer:   Tools
Green Passport:   Metizoft
MOB-båt/davit:   Maritime Partner
MOB-redningssystem:   Dacon
Redningsflåter:   Viking Life-Saving Equipment
Brann-/redningsutstyr:   Brude Safety
Branslukking:   Autronica
Maling:   Akzo Nobel
Profilering:   Kern Profilering
Komplett innredning/møbler:   Vard Accomodation
Møbler:   Maritime Møbler
Bysseutstyr:   Mare Safety
Proviantkjøl:   Nilsen Frys- og Kjøleteknikk
Vaskeriutstyr/underholdningsutstyr:   Vard Electro
Hospitalutstyr:   Maritime Partner
Skipsmedisin:   Medi 3 Shipmed
Vacuumstøvsuger:   Østberg Norge
Utvendige dører:   Libra-Plast
Vanntette skyvedører:   IMS
Vinduer:   Bohamet
Vindusviskere:   Decca Wiper Systems
Styrehusstoler:   Nor-Sap
Maskinromsdørk:   Astrup
Tredekk:   Brødrene Villa
Risteverk:   Ahlsell
Landgang:   Gurskøy
Sanitær utstyr:   Brødrene Dahl
Vacuumtoaletter/kloakkanlegg:   Jets Vacuum
Nautisk utstyr:   Brude Safety
Lanterner, kontroller, søkelys, tyfon:   Tranberg
Elektrisk installasjon:   Vard Electro
Hoved-/nødtavle:   Rolls-Royce Marine
Tyfon/calling-anlegg:   Vard Electro
Nivåmålere:   Brødrene Dahl
Autoload lastekalkulator:   Coast Design/Rolls-Royce Marine
Bro-/maskinromkonsoller:   Rolls-Royce Marine
Peilesystem/peileklokker:   Rolls-Royce Marine
Alarm-/monitor-/sikkerhetssystem: ACON Rolls-Royce Marine
UMAS-konsoll/fjernstyringer DP-system: ICON DP II Rolls-Royce Marine
ISPS Gangway Control System:   ShipAdmin
Navigasjons- og kommunikasjonsutstyr:   O. Øverland
Brenn-/smøreolje:   Castrol
Byggelånsbank:   Nordea
Rammer:   Glass & Ramme
 

Kim