Finanskrisen treffer offshorerelatert skipsfart

Publisert: 30.04.2009

En samlet maritim næring ber regjeringen om nye tiltak for å avhjelpe situasjonen i næring. Dette går frem av et brev Stiftelsen Maritimt Forum har skrevet til Statsminister Jens Stoltenberg. Effekten av den internasjonale finanskrisen treffer nå den offshorerelaterte delen av skipsfarten med full tyngde. Hele 80 prosent av ordrebøkene ved norske verft består av offshorerelaterte fartøy. Vi finner det derfor nødvendig å si i fra at det nå er behov for nye tiltak, sier daglig leder Jørn Prangerød i Maritimt Forum.

Det internasjonale energibyrå (IEA) har i april nedjustert sitt estimat for global oljeetterspørsel, og tror for inneværende år på en nedgang på 2,8 prosent i forhold til i fjor. Oljeselskapene krever betydelige prisreduksjoner i både inngåtte og nye avtaler med sine leverandører. Norske rederier har ca. 120 skip i ordre til en verdi av om lag 50 mrd. kroner ved de norske verftene. Det er usikkerhet mht. finansieringssituasjonen av omlag halvparten av ordrene. En effekt av krisen er at de store internasjonale finansieringsinstitusjonene skalerer ned sin utlånsvirksomhet. Det betyr at mye finansiering tas ut av markedet.

- Så langt i 2009 har vi opplevd 10 kanselleringer ved norske verft til en verdi av om lag 5. mrd. kr. I tillegg har norske rederier kansellert over 30 kontrakter til en verdi av 6. mrd. kr. ved utenlandske verft. Norske utstyrsprodusenter kan ha leveranser på opp til halvparten av et avansert offshorefartøy som bygges i utlandet. Maritimt Forums hovedfokus har hele tiden vært å sikre at i alle fall flest mulig av rederienes ordre ved norske verft får finansiering og blir realisert. Det vil trygge de mange arbeidsplassene rundt om i landet i en svært krevende tid, sier Prangerød.

- Særlig obligasjonsfondet i Bankpakke II vil kunne få en rask og god effekt på finansieringssituasjonen. Når det gjelder finansfondet frykter vi at virkningene kommer sent og vil derfor understreke viktigheten av tempo i dette. I tillegg oppfordrer vi altså regjeringen til å iverksette følgende tiltak i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett nå i mai, avslutter Prangerød.

1. Løpende påse at GIEKs tilbud til næringen i Norge er sammenlignbart med det som tilbys i EU-lands eksportgarantiinstitutter.

2. Midlertidig forskyve tidspunktet for innbetaling av ”overgangsskatten” på 14. mrd. kroner som ble beregnet ved overgangen til nytt rederiskatteregimet.

3. Øke bevilgningen til MAROFF-programmet og Innovasjon Norges ordning for miljøprosjekter og utvikling av nærskipsfartsflåten.

4. Sikre forutsigbarhet for en konkurransedyktig refusjonsordning for norske sjøfolk.

Kim

Relaterte artikler