Stavangerfjord (08/2013)
Stavangerfjord (08/2013)
Publisert: 23.08.2013 | Oppdatert: 30.12.2024
8. juli ble «Stavangerfjord» overlevert fra Bergen Group Fosen til Fjord Line. Cruisefergen er verftets byggenummer 87.
Bergen Group Shipdesign og Bergen Group Fosen har designet skipene og Finn Falkum-Hansen er arkitekt for prosjektet. Han har tidligere vært arkitekt for blant annet det prisvinnende hurtigruteskipet «Trollfjord» og hovedrolleinnehaver i NRKs Hurtigruten 365, «Midnatsol».
DÅP Den første av Fjord Lines to nye cruiseferger ble torsdag 6. juni døpt i sommerlig vær ved verftet til Bergen Group Fosen i Rissa i Sør-Trøndelag. Gudmoren, fylkesordfører Janne Johnsen i Rogaland, ga skipet navnet «Stavangerfjord».
– Våre vakreste drømmer har gått i oppfyllelse, sa Fjord Lines administrerende direktør, Ingvald Fardal, i sin tale til flere hundre feststemte mennesker som var til stede under seremonien.
VANSKELIG OPPDRAG Ved Bergen Group Fosen har alle verftets 500 faste og innleide medarbeidere i snart ett år vært engasjert i arbeidet med å utruste og ferdigstille «Stavangerfjord», og de fortsetter nå med søsterskipet «Bergensfjord». Verftsdirektør Anders Straumsheim la i sin tale ikke skjul på at oppdraget har vært vanskeligere å løse enn forutsatt. – På den bakgrunn er det svært tilfredsstillende å kunne overlevere et lekkert skip med nytt design og miljøvennlige gassmotorer som danner skole for tilsvarende prosjekter fremover.
SYMBOLSKIP Også gudmoren, fylkesordfører Janne Johnsen, fremholdt det nyskapende ved teknologien som er valgt for skipets fremdrift og som gir betydelige miljøgevinster både i drift og ved landligge i havnene i Bergen, Stavanger, Langesund og Hirtshals.
– Skipet blir veldig synlig på Vestlandskysten – og blir dermed på mange måter et symbolskip for norsk verftsindustri, påpekte hun.
FÅR STOR BETYDNING Janne Johnsen fremholdt at det for folk både på Vestlandet og Sør-Østlandet nå åpnes nye muligheter for å komme seg lettvint og komfortabelt til Danmark og videre til kontinentet.
– Vi regner også med sterk økning i tilstrømning av turister fra Europa. For den norske reiselivsnæringen kommer derfor Fjord Lines flotte og velutstyrte cruiseferger til å få stor betydning. Også når det gjelder transport av gods til og fra EU vil Fjord Lines skip kunne bidra til trafikkvekst langs sjøveien, og gi betydelige miljøgevinster. Forhåpentligvis vil også det initiativet som er tatt for å gi Fjord Line tillatelse til frakt av gods mellom Stavanger og Bergen bli godkjent, sa Johnsen, før hun på tradisjonelt vis slo flasken mot skutesiden og ønsket «Stavangerfjord» hell og lykke på alle hav.
– EN DRØM ER BLITT VIRKELIGHET Fjord Lines administrerende direktør, Ingvald Fardal, sa i sin tale at for rederiet markerer dåpen av «Stavangerfjord» virkeliggjøring av en drøm han har delt med alle sine medarbeidere:
– For at dette kunststykket har latt seg realisere er det mange som fortjener stor takk; våre eiere som har gitt oss mulighet til å gjøre investeringen, våre finansielle samarbeidspartnere og våre myndigheter som gjennom NOx-fondet generøst har bidratt til satsingen på miljøriktig teknologi. Takken går til alle som har bidratt med design og til planlegging av alt fra teknisk viktige detaljer til kunstnerisk utsmykning, og ikke minst til underleverandører og alle ved Bergen Group Fosen som har vist at skipsbygging og utrusting med høy kvalitet er et fag som stadig holdes godt i hevd i vårt land, sa Fardal.
GA DÅPSGAVEN TIL REDNINGSSELSKAPET Som vanlig ved skipsdåper mottar gudmoren en gave fra verftet og rederiet. Istedenfor å motta denne har fylkesordfører Janne Johnsen bestemt at verdien på 30 000 kroner skal tilfalle Redningsselskapet.
DESIGNET I SAMARBEID Designet til Fjord Lines to cruiseferger er utviklet i nært samarbeid mellom Bergen Group Fosen og Falkum-Hansen Design. Konseptet for fergene kombinerer drift både på dag og nattetid, med dekk definert som fellesområder med en atmosfære preget av intimitet og fleksibilitet, mens andre dekk er tydelig definert som områder for lugarer i standard og mer luksuriøse versjoner. Design og innredning ivaretar de spesielle logistiske hensynene som kreves for drift og forpleining 24 timer i døgnet. For passasjerene skal «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» fremstå som intet mindre enn en flytende drøm.
ØNSKE OM SÆREGEN SIGNATUR Arkitektfirmaet Falkum-Hansen Design har spesialisert seg på design av passasjerskip. Til grunn for tenkningen bak innredningen av Fjord Lines skip har det ligget et ønske om å skape en særegen signatur, det vil si en merkevare som skiller cruisefergene fra andre skip i samme kategori. Visjonen har vært å skape en «Lifestyle Liner», basert på verdiene intimitet, signatur, maritim og liner.
INSPIRERT AV SKIPSFARTSHISTORIEN For å virkeliggjøre denne visjonen har arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra skipsfartshistorien og Den Norske Amerika-linjen fra første halvdel av 1900-tallet. De gamle linjeskipene var ikke alltid så store, men hadde en elegant utforming. Inspirert av dette har «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» fått mindre og mer private fellesrom fremfor store åpne saler. Interiøret er rikt og raust, istedenfor lyst og moderne. Passasjerene skal dermed fornemme den hyggelige og litt romantiske stilen som kjennetegnet de gamle Amerika-båtene.
«DRØMMENES REISER» Skipene er i fellesarealene utsmykket med stemningsfulle bilder. En trappeavsats på «Bergensfjord» prydes av «Drømmenes Reiser» malt av Per Krogh. Maleriet tilhørte opprinnelig Den Norske Amerikalinjen og dekker en flate på fire ganger syv meter.
KOMFORTABLE LUGARER «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» har flere kategorier av komfortable lugarer, fra fine standardlugarer til luksuriøse suiter. Alle lugarer er utstyrt med TV og har bad med dusj og toalett. Det er plass til barneseng i tillegg til øvrige senger.
MATKONSEPT Fjord Line har i samarbeid med Norsk Sjømatsenter og Gastronomisk Institutt utviklet et matkonsept for «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» som gir passasjerene en rekke alternativer og mulighet for fremragende matopplevelser. De høye kravene til kvalitet på råvarer, tilberedning og servering gjelder imidlertid uavhengig av hvilket spisested man bestemmer seg for å benytte.
SPISESTEDER Om bord er det følgende spisesteder:
Commander Buffet med plass til ca 250 gjester tilbyr buffet med flott utsikt. Her serveres det også frokost og lunsj.
Grieg Gourmet er en intim restaurant med plass til 62 gjester med mat tilberedt av gourmetkokker. Restauranten har navn etter komponisten Edvard Grieg.
Oasis Garden Café er et stort, selvbetjent spisested med plass til 280 gjester. Her får man alt fra thaimat til tradisjonell norsk husmannskost.
Bungalow Wine & Tapas er en vin, tapas- og pianobar med plass til 104 gjester.
Fjord Lounge er spisested med plass til 230 gjester på dagtid og underholdningsarena på kveldstid med musikk og dans.
Sky Lounge Bar er åpent som spisested om sommeren og utgjør skipets konferansefasiliteter resten av året.
MEST MILJØVENNLIGE I SITT SLAG «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» er de første store cruisefergene i verden som drives utelukkende med flytende naturgass. Skipene er av den grunn de mest miljøvennlige i sitt slag med betydelige utslippsgevinster i forhold til fartøy med motorer og fremdrift basert på tradisjonell tungolje. Utslippet av nitrogenoksyd (NOx) er redusert med 92 prosent. Utslipp av svovel er fullstendig eliminert, mens utslipp av partikler er redusert med 98 prosent. Dessuten medfører teknologien en netto reduksjon av utslipp av drivhusgasser (CO2) med ca. 20 prosent. I beregningen inngår eventuelle utslipp av metan som isolert øker med LNG som drivstoff, og som har betydning for det totale utslippet av drivhusgasser.
VELPRØVD MOTORTEKNOLOGI Den miljøvennlige motorteknologien fra Rolls Royce er velprøvd på en rekke ferger og offshorefartøy. I tillegg til at utslippene til luft er redusert til et minimum blir det heller ikke oljesøl under bunkring, og dermed også redusert brannfare. Miljøeffekten gjenspeiles også i form av renere maskinrom og ingen spillolje fra motorene. I tillegg kommer at risikoen for tung oljeforurensing i havet og strandområder som følge av lekkasjer fra tankene er eliminert.
FIRE GASSMOTORER Hvert av skipene har fire gassmotorer, der hver motor har tolv sylindre og yter 5400 kW (7300 hk). Fjord Lines valg av den mest avanserte motorteknologien gir både skipene den mest lønnsomme og mest miljøvennlige fremdriften. I 2015 innføres nye og strengere krav til svovelinnhold i drivstoffet for skipsfarten i Nord-Europa. Med gassmotorene tilfredsstiller Fjord Line disse kravene med god margin. Ved landligge benyttes hjelpemotorer som drives med diesel. Disse motorene er imidlertid utstyrt med kraftige katalysatorer som gjør at NOx-utslippet blir omtrent like lavt som fra gassmotorene.
Gassforbruket per skip per år er beregnet til ca 13 500 tonn. Tilsvarende forbruk av tungolje per skip ville vært ca 16 200 tonn.
SPILLVARME BLIR ELEKTRISITET For å komplettere bruken av det rene drivstoffet er det installert et fullskala Aalborg varmegjenvinningssystem (WHR) om bord, som innebærer at bruken av flytende naturgass (LNG) reduseres med ca 5 prosent. Systemet omdanner spillvarme fra eksosgassen til damp-generert elektrisitet. Dette dekker behovet for strøm til alle lugarer og fellesområder for skipenes passasjerer og mannskap.
DEMPER BØLGENE Cruisefergenes skrog er utformet på en måte som reduserer motstand og øker stabiliteten. Det bidrar til større komfort om bord når sjøen går høyt og til redusert forbruk av drivstoff.
FUN FACTS Her er noen morsomme fakta om skipene:
Det er 700 kilometer med kabler om bord på «Stavangerfjord». Hadde dette vært en eneste lang kabel ville den ha strukket seg lengre enn fra Bergen til København.
Det har gått med 7000 tonn stål for å bygge hvert av skipene – like mye som i Eiffeltårnet.
For å lage skrogene til «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» ble over 100 000 stålbiter satt sammen i et 3D-puslespill.
Med en lastekapasitet på 3900 tonn kunne hvert av skipene fraktet 557 afrikanske elefanter.
KLASSE «Stavangerfjord» er klasset i Det Norske Veritas med følgende notasjon: +1A1, Ice 1 B, CAR FERRY A, E0, GAS FUELED, Clean, Naut-AW, VIBR, MCDK, TMON, F-M, COMF V(2). Cruisefergen fører dansk flagg.
ELEKTRONIKK L-3 Valmarine har levert det integrerte brosystemet Nacos Platinum til «Stavangerfjord». Brosystemet som oppfyller kravene til NAUT-AW er fullintegrert med dobbel redundans sammen med et Valmatic Platinum IAS system. Automasjonssystemet Valmatic har et multifunksjonelt og brukervennlig grensesnitt med et informasjonsstyringssystem som inkluderer en historikkdatabase, analyseverktøyer, rapporter, dagbok osv.
Nacos Platinum er et nettverksbasert system med S-band og X-band IP radarer som er koplet til multifunksjonelle arbeidsstasjoner via ethernet. Hver av disse arbeidsstasjonene kan brukes som radar, kartplotter, ECDIS og mye mer. Tilleggsfunksjonalitet som trakpilot er en unik funksjon i systemet.
Alle hardware modulene er typegodkjent av alle store klasseselskap, og har en modulær arkitektur med en høy grad av fleksibilitet.
Bergen Group Shipdesign og Bergen Group Fosen har designet skipene og Finn Falkum-Hansen er arkitekt for prosjektet. Han har tidligere vært arkitekt for blant annet det prisvinnende hurtigruteskipet «Trollfjord» og hovedrolleinnehaver i NRKs Hurtigruten 365, «Midnatsol».
DÅP Den første av Fjord Lines to nye cruiseferger ble torsdag 6. juni døpt i sommerlig vær ved verftet til Bergen Group Fosen i Rissa i Sør-Trøndelag. Gudmoren, fylkesordfører Janne Johnsen i Rogaland, ga skipet navnet «Stavangerfjord».
– Våre vakreste drømmer har gått i oppfyllelse, sa Fjord Lines administrerende direktør, Ingvald Fardal, i sin tale til flere hundre feststemte mennesker som var til stede under seremonien.
VANSKELIG OPPDRAG Ved Bergen Group Fosen har alle verftets 500 faste og innleide medarbeidere i snart ett år vært engasjert i arbeidet med å utruste og ferdigstille «Stavangerfjord», og de fortsetter nå med søsterskipet «Bergensfjord». Verftsdirektør Anders Straumsheim la i sin tale ikke skjul på at oppdraget har vært vanskeligere å løse enn forutsatt. – På den bakgrunn er det svært tilfredsstillende å kunne overlevere et lekkert skip med nytt design og miljøvennlige gassmotorer som danner skole for tilsvarende prosjekter fremover.
SYMBOLSKIP Også gudmoren, fylkesordfører Janne Johnsen, fremholdt det nyskapende ved teknologien som er valgt for skipets fremdrift og som gir betydelige miljøgevinster både i drift og ved landligge i havnene i Bergen, Stavanger, Langesund og Hirtshals.
– Skipet blir veldig synlig på Vestlandskysten – og blir dermed på mange måter et symbolskip for norsk verftsindustri, påpekte hun.
FÅR STOR BETYDNING Janne Johnsen fremholdt at det for folk både på Vestlandet og Sør-Østlandet nå åpnes nye muligheter for å komme seg lettvint og komfortabelt til Danmark og videre til kontinentet.
– Vi regner også med sterk økning i tilstrømning av turister fra Europa. For den norske reiselivsnæringen kommer derfor Fjord Lines flotte og velutstyrte cruiseferger til å få stor betydning. Også når det gjelder transport av gods til og fra EU vil Fjord Lines skip kunne bidra til trafikkvekst langs sjøveien, og gi betydelige miljøgevinster. Forhåpentligvis vil også det initiativet som er tatt for å gi Fjord Line tillatelse til frakt av gods mellom Stavanger og Bergen bli godkjent, sa Johnsen, før hun på tradisjonelt vis slo flasken mot skutesiden og ønsket «Stavangerfjord» hell og lykke på alle hav.
– EN DRØM ER BLITT VIRKELIGHET Fjord Lines administrerende direktør, Ingvald Fardal, sa i sin tale at for rederiet markerer dåpen av «Stavangerfjord» virkeliggjøring av en drøm han har delt med alle sine medarbeidere:
– For at dette kunststykket har latt seg realisere er det mange som fortjener stor takk; våre eiere som har gitt oss mulighet til å gjøre investeringen, våre finansielle samarbeidspartnere og våre myndigheter som gjennom NOx-fondet generøst har bidratt til satsingen på miljøriktig teknologi. Takken går til alle som har bidratt med design og til planlegging av alt fra teknisk viktige detaljer til kunstnerisk utsmykning, og ikke minst til underleverandører og alle ved Bergen Group Fosen som har vist at skipsbygging og utrusting med høy kvalitet er et fag som stadig holdes godt i hevd i vårt land, sa Fardal.
GA DÅPSGAVEN TIL REDNINGSSELSKAPET Som vanlig ved skipsdåper mottar gudmoren en gave fra verftet og rederiet. Istedenfor å motta denne har fylkesordfører Janne Johnsen bestemt at verdien på 30 000 kroner skal tilfalle Redningsselskapet.
DESIGNET I SAMARBEID Designet til Fjord Lines to cruiseferger er utviklet i nært samarbeid mellom Bergen Group Fosen og Falkum-Hansen Design. Konseptet for fergene kombinerer drift både på dag og nattetid, med dekk definert som fellesområder med en atmosfære preget av intimitet og fleksibilitet, mens andre dekk er tydelig definert som områder for lugarer i standard og mer luksuriøse versjoner. Design og innredning ivaretar de spesielle logistiske hensynene som kreves for drift og forpleining 24 timer i døgnet. For passasjerene skal «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» fremstå som intet mindre enn en flytende drøm.
ØNSKE OM SÆREGEN SIGNATUR Arkitektfirmaet Falkum-Hansen Design har spesialisert seg på design av passasjerskip. Til grunn for tenkningen bak innredningen av Fjord Lines skip har det ligget et ønske om å skape en særegen signatur, det vil si en merkevare som skiller cruisefergene fra andre skip i samme kategori. Visjonen har vært å skape en «Lifestyle Liner», basert på verdiene intimitet, signatur, maritim og liner.
INSPIRERT AV SKIPSFARTSHISTORIEN For å virkeliggjøre denne visjonen har arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra skipsfartshistorien og Den Norske Amerika-linjen fra første halvdel av 1900-tallet. De gamle linjeskipene var ikke alltid så store, men hadde en elegant utforming. Inspirert av dette har «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» fått mindre og mer private fellesrom fremfor store åpne saler. Interiøret er rikt og raust, istedenfor lyst og moderne. Passasjerene skal dermed fornemme den hyggelige og litt romantiske stilen som kjennetegnet de gamle Amerika-båtene.
«DRØMMENES REISER» Skipene er i fellesarealene utsmykket med stemningsfulle bilder. En trappeavsats på «Bergensfjord» prydes av «Drømmenes Reiser» malt av Per Krogh. Maleriet tilhørte opprinnelig Den Norske Amerikalinjen og dekker en flate på fire ganger syv meter.
KOMFORTABLE LUGARER «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» har flere kategorier av komfortable lugarer, fra fine standardlugarer til luksuriøse suiter. Alle lugarer er utstyrt med TV og har bad med dusj og toalett. Det er plass til barneseng i tillegg til øvrige senger.
MATKONSEPT Fjord Line har i samarbeid med Norsk Sjømatsenter og Gastronomisk Institutt utviklet et matkonsept for «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» som gir passasjerene en rekke alternativer og mulighet for fremragende matopplevelser. De høye kravene til kvalitet på råvarer, tilberedning og servering gjelder imidlertid uavhengig av hvilket spisested man bestemmer seg for å benytte.
SPISESTEDER Om bord er det følgende spisesteder:
Commander Buffet med plass til ca 250 gjester tilbyr buffet med flott utsikt. Her serveres det også frokost og lunsj.
Grieg Gourmet er en intim restaurant med plass til 62 gjester med mat tilberedt av gourmetkokker. Restauranten har navn etter komponisten Edvard Grieg.
Oasis Garden Café er et stort, selvbetjent spisested med plass til 280 gjester. Her får man alt fra thaimat til tradisjonell norsk husmannskost.
Bungalow Wine & Tapas er en vin, tapas- og pianobar med plass til 104 gjester.
Fjord Lounge er spisested med plass til 230 gjester på dagtid og underholdningsarena på kveldstid med musikk og dans.
Sky Lounge Bar er åpent som spisested om sommeren og utgjør skipets konferansefasiliteter resten av året.
MEST MILJØVENNLIGE I SITT SLAG «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» er de første store cruisefergene i verden som drives utelukkende med flytende naturgass. Skipene er av den grunn de mest miljøvennlige i sitt slag med betydelige utslippsgevinster i forhold til fartøy med motorer og fremdrift basert på tradisjonell tungolje. Utslippet av nitrogenoksyd (NOx) er redusert med 92 prosent. Utslipp av svovel er fullstendig eliminert, mens utslipp av partikler er redusert med 98 prosent. Dessuten medfører teknologien en netto reduksjon av utslipp av drivhusgasser (CO2) med ca. 20 prosent. I beregningen inngår eventuelle utslipp av metan som isolert øker med LNG som drivstoff, og som har betydning for det totale utslippet av drivhusgasser.
VELPRØVD MOTORTEKNOLOGI Den miljøvennlige motorteknologien fra Rolls Royce er velprøvd på en rekke ferger og offshorefartøy. I tillegg til at utslippene til luft er redusert til et minimum blir det heller ikke oljesøl under bunkring, og dermed også redusert brannfare. Miljøeffekten gjenspeiles også i form av renere maskinrom og ingen spillolje fra motorene. I tillegg kommer at risikoen for tung oljeforurensing i havet og strandområder som følge av lekkasjer fra tankene er eliminert.
FIRE GASSMOTORER Hvert av skipene har fire gassmotorer, der hver motor har tolv sylindre og yter 5400 kW (7300 hk). Fjord Lines valg av den mest avanserte motorteknologien gir både skipene den mest lønnsomme og mest miljøvennlige fremdriften. I 2015 innføres nye og strengere krav til svovelinnhold i drivstoffet for skipsfarten i Nord-Europa. Med gassmotorene tilfredsstiller Fjord Line disse kravene med god margin. Ved landligge benyttes hjelpemotorer som drives med diesel. Disse motorene er imidlertid utstyrt med kraftige katalysatorer som gjør at NOx-utslippet blir omtrent like lavt som fra gassmotorene.
Gassforbruket per skip per år er beregnet til ca 13 500 tonn. Tilsvarende forbruk av tungolje per skip ville vært ca 16 200 tonn.
SPILLVARME BLIR ELEKTRISITET For å komplettere bruken av det rene drivstoffet er det installert et fullskala Aalborg varmegjenvinningssystem (WHR) om bord, som innebærer at bruken av flytende naturgass (LNG) reduseres med ca 5 prosent. Systemet omdanner spillvarme fra eksosgassen til damp-generert elektrisitet. Dette dekker behovet for strøm til alle lugarer og fellesområder for skipenes passasjerer og mannskap.
DEMPER BØLGENE Cruisefergenes skrog er utformet på en måte som reduserer motstand og øker stabiliteten. Det bidrar til større komfort om bord når sjøen går høyt og til redusert forbruk av drivstoff.
FUN FACTS Her er noen morsomme fakta om skipene:
Det er 700 kilometer med kabler om bord på «Stavangerfjord». Hadde dette vært en eneste lang kabel ville den ha strukket seg lengre enn fra Bergen til København.
Det har gått med 7000 tonn stål for å bygge hvert av skipene – like mye som i Eiffeltårnet.
For å lage skrogene til «Stavangerfjord» og «Bergensfjord» ble over 100 000 stålbiter satt sammen i et 3D-puslespill.
Med en lastekapasitet på 3900 tonn kunne hvert av skipene fraktet 557 afrikanske elefanter.
KLASSE «Stavangerfjord» er klasset i Det Norske Veritas med følgende notasjon: +1A1, Ice 1 B, CAR FERRY A, E0, GAS FUELED, Clean, Naut-AW, VIBR, MCDK, TMON, F-M, COMF V(2). Cruisefergen fører dansk flagg.
ELEKTRONIKK L-3 Valmarine har levert det integrerte brosystemet Nacos Platinum til «Stavangerfjord». Brosystemet som oppfyller kravene til NAUT-AW er fullintegrert med dobbel redundans sammen med et Valmatic Platinum IAS system. Automasjonssystemet Valmatic har et multifunksjonelt og brukervennlig grensesnitt med et informasjonsstyringssystem som inkluderer en historikkdatabase, analyseverktøyer, rapporter, dagbok osv.
Nacos Platinum er et nettverksbasert system med S-band og X-band IP radarer som er koplet til multifunksjonelle arbeidsstasjoner via ethernet. Hver av disse arbeidsstasjonene kan brukes som radar, kartplotter, ECDIS og mye mer. Tilleggsfunksjonalitet som trakpilot er en unik funksjon i systemet.
Alle hardware modulene er typegodkjent av alle store klasseselskap, og har en modulær arkitektur med en høy grad av fleksibilitet.
HOVEDDATA | ||
Lengde o.a. | 170,00 m | |
Lengde p.p. | 148,00 m | |
Bredde | 27,50 m | |
Draft scantling | 6,50 m | |
Dødvekt | 3900 t | |
Bruttotonnasje | 25 000 t | |
Lastekapasitet | 3900 t | |
LNG | 586 m3 | |
Ferskvann | 940 m3 | |
Passasjerer | 1500 | |
Lugarer | 306 | |
Biler | 600 | |
Servicefart | 21,6 kn |
UTSTYRSLISTE | ||
Hovedmotorer: | 4xB35:40V12P á 5500 kW ved 750 o/min | Rolls-Royce Marine |
Akselgeneratorer: | 2xMJBM 630 SC 6 á 1850 kW | Rolls-Royce Marine |
Gir: | Renk MAN | |
Hjelpemotorer: | 1x6L21/31, 1254 kW, 1x7L21/31, 1463 kW | MAN Diesel & Turbo |
Nødgenerator: | 1xMitsubishi, 416 kW ved 1800 o/min | Diesel Power |
Dampturbingenerator: | 1xRG65, 1250 kW | Shinko |
Elmotorer: | Rolls-Royce Marine | |
Propeller: | 2xKamewa CPP á 10 800 kW | Rolls-Royce Marine |
Ror/styremaskin: | Rolls-Royce Marine | |
Thrustere: | 2xtunnelthruster á 1600 kW | Rolls-Royce Marine |
Stabilisatorfinner: | Rolls-Royce Marine | |
LNG-tanker: | Aritas | Rolls-Royce Marine |
Proviantkran: | Fuchs | |
Fortøyningsvinsjer: | Rolls-Royce Marine | |
Anker/kjetting: | Fossen Shipping | |
HPU/sylindre: | PMC Servi/TTS | |
Luker/ståldører: | TTS | |
RoRo utstyr: | TTS | |
Antikrengepumpe/-ventiler: | Frank Moen | |
Stålplater: | Norsk Stål | |
Ventiler: | Meson/Brødrene Dahl/Ing. Westad | |
Ballastvannbehandling: | Panasia | |
ICCP: | Cathelco | |
ICAF/bokskjølere: | MPE Cathodic | |
Pumper: | Allweiler | |
Oljeseparatorer: | GEA Westfalia | |
Lensevannseparator: | RWO | |
Startluftkompressorer: | Sperre Industri | |
Arbeidsluftkompressorer: | Tamrotor | |
Eksosoppheng: | Broneske | |
SCR: | H+H Umwelt | |
Ventilasjon: | Novenco | |
Monteringsarbeid: | Fosen Ventilasjon/LC Production | |
Sveiseutstyr: | Unitor | |
Kjeler: | Aalborg | |
Varmtvannstanker: | Ahlsell | |
Kloranlegg: | Enwa | |
Sjøvannsfilter: | John Gjerde | |
Ferskvannsgenerator: | GEA Westfalia | |
Hydrofortank: | Brødrene Dahl | |
Spillvarmeanlegg: | Shinko | |
MOB-båter/livbåter: | Fassmer | |
Daviter: | Davit International | |
MES/redningsflåter: | Viking Life-Saving Equipment | |
Rednings-/sikkerhets-/brannutstyr: | Viking Life-Saving Equipment | |
Brannslukking: | Novenco | |
Maling: | Hempel | |
Malingsarbeid: | Premator | |
Innredning: | DeRossi/R&M Ship Interior/ Fenix Accomodation |
|
Isolering: | Fosen/ScanMarine/ Glava/Paroc/Rockwool |
|
Innrednings-/takpaneler: | Norac | |
Møbler: | J.M. Evensen/Metalika/Xmon | |
Stoler: | Georg Eknes Industrier | |
Gardiner: | J.M. Evensen/Intag/Sahco | |
Senger/madrasser: | SBA Interior | |
Tepper: | Dansk Wilton | |
Vinylgulv: | R&M Ship Interior | |
Gulvsystem: | Tyco Fire & Building | |
Skipsdørk: | Bolidt | |
Bysse/restaurant/ skybar/pantry: |
Metos | |
Resepsjon/dagrom: | Metos | |
Proviantkjøl: | Nilsen Frys & Kjøleteknikk | |
Proviantbeholdere: | DC Supply | |
Vaskeriutstyr: | Mare Safety | |
Kunstige planter: | Dauerflora | |
Taxfree butikk: | Heineman | |
Sauna: | Tylø | |
Vanntette skyvedører: | IMS | |
Skyvedører i glass: | Aluflam | |
Ståldører: | Libra-Plast | |
Dører: | Antti-Teollisuus | |
Eksterne dører: | Momec | |
Skyvedører: | AP Marine | |
Vindusviskere: | Speich | |
Vinduer: | Bohamet | |
Kapteinstol: | Alu Design | |
Kjøleskap: | Dometic | |
Frysere: | Hurre | |
Safer: | Safesenteret | |
Treningsutstyr: | Sportsmaster | |
Skilting: | Intersign Norge | |
Heiser: | Kone | |
Vacuumtoaletter: | Jets | |
Septikkanlegg: | Gertsen & Olufsen | |
Nautisk utstyr: | Erling Haug | |
Tyfon: | Nortelco | |
Elektrisk installasjon: | Elpro | |
Automasjon: | L3-Valmarine | |
Navigasjons-/ kommunikasjonsutstyr: |
L3-Valmarine | |
ALDIS lampe: | Tranberg | |
Peileanlegg: | Xtronica | |
Modellforsøk: | Marintek | |