ERFA 2017: Verftene har klart omstillingen

Publisert: 23.01.2017
image001.png
Lars Gørvell-Dahll (t.h.) fra Norsk Industri og Kjersti Kleven under årets ERFA-konferansen. Foto: John Inge Vikan
Oslo: Verftene har klart omstillingen som var nødvendig etter svikten i offshore-markedet bra, var budskapet fra Kjersti Kleven i Kleven Verft, da hun innledet om ”Verftssituasjonen generelt” under årets ERFA-konferanse.
 
Det er Norske Maritime Eksporters (NME) som hvert år arrangerer sin erfaringskonferanse, og i år var konferansen lagt til DFDSs Crown Seaways, med start ved kai i Oslo og program underveis til København og tilbake. Årets konferansen samlet nær 100 deltakere fra NMEs medlemsbedrifter, og som vanlig med et solid team av kompetente foredragsholdere.
 
Blant disse fant vi også statssekretær Roy Angelvik fra Fiskeridepartementet, som måtte åpne sitt foredrag med en innrømmelse om at han hadde vært nødt til å lese seg opp omkring den maritime leverandørindustrien i forkant av konferansen. Og var blitt imponert over både betydningen av næringen målt i kroner, og over spennvidden av produkter og tjenester som finnes.
Med sin bakgrunn med oppdrett som spesialfelt i departementet var han ikke i tvil om at selv om kanskje verftsindustrien tradisjonelt har vært det viktigste for bransjen, var han ikke i tvil om at både havbruk og andre næringen har mye å hente herfra.
 
Og det er kanskje naturlig at foreningen også er opptatt av å øke kjennskapet omkring i samfunnet, kunne adm. dir. Erlend Prytz i NME fortelle, og lot Peter Gitmark fra Burson-Marsteller fortelle om hvordan man på denne måten skal øke potensialet for medlemmene.
 
Det var stor interesse da Kjersti Kleven fortalte hvordan hennes verftsgruppe hadde møtt de utfordringene man fikk etter at det tørket inn med ordre fra offshorenæringen, og klart å finne nye områder.

Selv om man fortsatt har en rekke offshorefartøy under bygging, har Kleven både fått ordre og levert skip i en rekke andre segmenter, både til et marked for ekspedisjonsfartøy, til havvindindustrien og til en rekke andre. Og ikke minst til fiskeri og havbruk, der man har kunnet dra nytte både av de erfaringene man har fra offshoreindustrien og siden man også har klart å holde på de gode forbindelsene man har hatt med nettopp fiskerinæringen opp gjennom årene.
 
Hun så også betydelige muligheter innen mindre cruisefartøy, der Kleven har sikret seg viktige kontrakter for bygging av nye skip til Hurtigruten, og innen bygging av ferjer, der man står foran en periode med store fornyelser av ferjeflåten.
 
- Her vil det bli store utfordringer når det gjelder ny miljøteknologi, pekte hun på, og håpte at mange av de kommende kontraktene på dette området vil gå til norske verft.
 
- Vi har for øvrig vært opptatt av å vedlikeholde relasjoner. Vi har ikke bygget fiskefartøy siden 2012, og det siste hurtigruteskipet vi leverte var i 2002. Men vi har hele tiden holdt på relasjonene, og det har vært nyttig, fremholdt hun.

Blant de øvrige foredragene kan det være verd å nevne Jakub Walenkiewicz fra DNV GL, som ga en oppsummering av trendene innen shipping og offshore.
 
Og selv om det er klart at 2016 ble et vanskelig år for hele shippingnæringen, fant han det på sin plass å peke på at i et lengre perspektiv – både 10 og 25 år – står årene fra omkring 2010 i en særstilling når det gjelder lønnsomhet. På denne bakgrunnen er lønnsomheten nå tilbake på det ”normale” nivået, sa han blant annet.
 

John Inge Vikan

jiv[a]maritimt.com

Relaterte artikler