Hålogaland (07/2002)
Hålogaland (07/2002)
Publisert: 03.03.2002 | Oppdatert: 30.12.2024
«Hålogaland» har plass til 75 biler og 250 passasjerer i salong over dekk, og skal etter hvert settes inn i ruta på Kvæfjord. Dette er den mest trafikkerte ruta til TFDS, og ligger på vegen mellom Harstad og Sortland. Ferja hadde en prislapp på 90 millioner kroner, og ble levert både til riktig tid og til rett pris.
For øvrig dro ikke ferja direkte til Troms etter overleveringen. TFDS vant som kjent i sin tid kontrakten på ferjetrafikken mellom Hareid og Sulesund i Møre og Romsdal, og etter overleveringen ble ferja satt inn i dette sambandet i to uker mens de to faste ferjene der var inne til ettersyn og vedlikehold - også ved Fiskerstrand Verft.
Tett samarbeid
Ferja er bygget i et tett samarbeid mellom verft og rederi, og dessuten med skipskonsulentfirmaet Multi Maritime AS i Førde. Fiskerstrand har for øvrig bygget flere ferjer etter samme konsept. Den ene av disse, «Jæggevarre» ble levert til et annet tromsrederi (Bjørklids Ferjerederi AS) og satt inn i riksveisambandet Breivikeidet - Svensby i Troms i sommer.
Ferjen er en pendelferje, bygget i henhold til Det Norske Veritas klasse +1A1-RE Car Ferry B, EO, Clean. Ved at den har fått klassenotasjonen Clean betyr dette at det er strenge krav til operasjonelle utslipp til sjø og luft, samt utslipp i forbindelse med eventuelle ulykker. Skroget er bygget ved Western Shiprepair Yard, Klaipeda i Litauen.
«Skreddersøm»
Fra verftets side er det gitt klart uttrykk for at måten denne kontrakten er gjennomført på, passer dem meget bra. Det skjer ved en slags «skreddersøm»; rederiet går ut og sier hvilken ferje de ønsker, og hva den skal kunne utføre. Deretter får verftet være med på å utvikle både konseptet og teknologien, og konkurrere også på dette området og ikke bare på prisen.
For det er neppe tvil om at andre forhold enn bare prisen må vektlegges mer om norsk verftsindustri skal henge med i konkurransen. Verftet kan også få brukt alle sine erfaringer som er samlet opp gjennom 40 års bygging av ferjer, samtidig som rederiet på den måten drar med seg kunnskap som andre i samme bransjen har samlet opp.
Avansert teknologi
I likhet med den havgående pendelferjen «Malangen» som ble levert til TFDS for ca. ett år siden , er også «Hålogaland» utrustet med to uavhengige driftssystemer. Det finnes system både for mekanisk og dieselelektrisk drift, som fungerer uavhengig i forhold til thrusterne.
Ferja har også et aktivt stabiliseringssystem, som består av to stabiliseringsfinner på hver side av båten. Det er likt de systemene man finner på de nye hurtigrutene, og vil sikre rolige bevegelser under overfarten.
Ferja får en vanlig fart på 14 knop.
Ny standard for passasjerene
Da ferja ble døpt og overlevert på Sunnmøre, kunne man ane et snev av misunnelse i omtalen som lokalavisen Sunnmørsposten hadde: «Det er et stort og romslig skip som gir godt inntrykk, og man kan lure på hvorfor bare nordlendingene greier å få kjøpt noe slikt» var avisens kommentar.
Og det er blitt et flott fartøy, som setter en ny standard for passasjerene som skal fraktes med det. Passasjerkapasiteten er på 250, og det er 200 sitteplasser i salongen over dekk. Der er også mannskapsinnredningene plassert.