Fedjebjørn (03/2020)

Publisert: 17.03.2020 kl. 00.00 | Oppdatert: 03.04.2020 kl. 12.36
Foto: Havyard Ship Tecnology
Foto: Havyard Ship Tecnology

Fedjebjørn ble i desember 2019 overlevert fra Havyard Ship Technology AS til Fjord1 ASA, Florø. Batteriferjen er verftets byggenummer 141, og designet er av type Havyard 932.

Havyard Group signerte i 2018 kontrakt med Fjord1 på design til sju batteridrevne ferjer, hvorav fem skal bygges ved selskapets eget verft. 

Alle ferjene skal innfri tøffe krav til lavt energiforbruk under harde værforhold. Byggekontrakten gjelder fem 50-bilers ferjer som skal operere på rutene Langevåg-Buavåg og Fedje-Sævrøy i Hordaland samt en på Kvanne-Rykkjem og to på Edøya-Sandvika på Nordmøre. Designkontrakten på de to 80-bilersferjene gjelder sambandet Seivika-Tømmervåg på Nordmøre.

ENIGHET
Ferjene blir i hovedsak like, men med litt forskjellig arrangement for baugport, bølgebryter og kjøreramper. Fedjebjørn, som etter hvert skal inn på ruten Fedje – Sæverøy, blir levert med baugport og massiv bølgebryter.

Havyard Ship Technology befinner seg i en krevende finansiell situasjon, men har kommet til enighet med Fjord1 om løsninger for å få ferdig de resterende ferjene. Bømlafjord ble levert i februar, og de tre andre ferdigstilles utover våren.

KLASSE
Fedjebjørn er klasset i DNV GL med følgende notasjoner: 1A Ferry(B) Battery(Power) E0 R4(nor). IMO-nummeret er 9855135.

MASKINERI
Hovedgeneratorene er to Volvo Penta D16. Brunvoll har levert thrustere av type PU74.

DIVERSE 
Bysse-/messeutstyr og generell innredning er levert fra Maritime Montering. Øwre-Johnsen har levert filter, fra Allweiler er det levert en pumpepakke, Libra Plast har levert dører, og Fjordpipe har levert hydrauliske systemer.

UTSTYRSLISTE
Generatorer: 2xVolvo Penta D16  
Thrustere:   Brunvoll
Kabel-/rørgjennomføringer:   Roxtec
Filter:   Øwre-Johnsen
Hydrauliske systemer:   Fjordpipe
Innredning:   Maritime Montering
Pumpepakke:   Allweiler
Dører:   Libra Plast
Dekkskum/vanntåke/branndeteksjon;   Tyco Fire & Int. Solutions

Kurt W. Vadset

redaksjon[a]maritimt.com

Lignende skip