Geo Caspian (04/2010)

Publisert: 29.04.2010 | Oppdatert: 30.12.2024
Byggenummer 82 ved Bergen Group Fosen, «Geo Caspian», ble 26. februar levert til Volstad Maritime, Ålesund. Seismikkfartøyet ble døpt 19. mars ved Skagenkaien i Stavanger av en stolt gudmor Trine Dahlen. Skipet skal opereres av Fugro-Geoteam. «Geo Caspian» er av type ST-327L CD, designet av Skipsteknisk og er verdens største seismiske skip med Clean-Design.

VERDENS STØRSTE Med 108 meters lengde og 28 meter bredde, vil «Geo Caspian» være det største seismikkfartøyet med Clean-Design i verden. – Dette er blant de lekreste skipene som noen gang er levert fra Fosen, sier markedsdirektør i Bergen Group Fosen, Arild Kalkvik. Adm. dir. Arnar Utseth ved Bergen Group Fosen sparer heller ikke på superlativene når han uttaler seg om skipet. – Rederiet får overlevert et skip i verdensklasse. Skipet inneholder det nyeste og mest avanserte utstyret som det internasjonale markedet kan skaffe til veie innenfor dette segmentet. Fartøyet har så langt innfridd forventningene. – Tilbakemeldingene som vi har fått fra mannskapet er at alt utstyret fungerer utmerket i både fin og grov sjø. Vi møtte ingen alvorlige problemer under uttesting av fartøyet, og jeg vil si at byggeprosessen gikk svært bra, sier inspektør i Volstad Maritime, Trond Volstad.

AVANSERTE OPPDRAG – Skipet er bygget og tilrettelagt for avanserte seismikk-oppdrag, og har utstyr som gjør det mulig å operere under svært krevende forhold. – Vi har sikret oss et langtidscharter på syv år med Fugro. Kontrakten ble underskrevet før avtalen med verftet var signert, så vi var sikret på den måten. Alle fartøyene i flåten vår går på lengre kontrakter, så framtiden ser lys ut, sier Volstad. Skroget har integrert helikopterdekk, fire ulike dekkskraner og lugarkapasitet til 72 personer. Når skipet forlater Forsen skal det direkte til Nederland for å utrustes og klargjøres for seismikk-oppdrag i regi av Fugro-Geoteam, forteller kommunikasjonsdirektør i Bergen Group Fosen, Øyvind Risnes. Skroget til «Geo Caspian» er bygget ved Bergen Group Landskrona i Sverige, og ankom Fosen i august 2009 for utrusting og ferdigstilling. Det har kostet rundt 800 millioner kroner å ferdigstille skipet. Sparebanken Midt-Norge står for finansieringen. «Geo Caspian» er utstyrt med 16 streamere, hver med en lengde på 8000 meter. Disse kan styres ved hjelp av DigiFIN teknologi. Det første oppdraget til «Geo Caspian» blir i Barentshavet.

FUGRO Dette er det tredje seismikkskipet i C-klasse som er levert til Fugro-Geoteam siden 2007. Skipet er chartret til Fugro-Geoteam for en lang periode fra eieren, Volstad Rederi, som er også ansvarlig for maritimt mannskap om bord Geo Caspian. Det fjerde skipet i samme designet, «Geo Coral», blir levert i løpet av sommeren. «Geo Caspian» ble levert etter tidsskjema uten noen forsinkelser. – Verftet har gitt oss et fantastisk produkt, helt uten arbeidsuhell, sier Hans Meyer, COO Seismic Services, Fugro N.V.

Fugro-Geoteam samler inn høykvalitets 2D, 3D og 4D marine seismiske data verden rundt. Selskapet er en av de fire store aktører innen seismikkinnsamling på norsk sokkel.

KLASSE Skipet er klasset i Det Norske Veritas med følgende klassenotasjon: +1A1, RP, E0, COMF C3 COMF V3, Clean-Design, NAUT AW, Heldk SH. «Geo Caspian» vil føre Panama flagg og ha norske offiserer.

MASKINERI Det dieselelektriske framdriftssystemet til «Geo Caspian» består av fire Wärtsilä 9L20 dieselmotorer, som yter 2264 kW hver, og to Wärtsilä 9L32 motorer på 5874 kW. Disse er koblet til fire Marelli generatorer og to Alconza generatorer som er levert av Rolls Royce. Videre har skipet to fastpropellanlegg med reduksjonsgir, type Wärtsilä, som yter 4500 kW hver. Nødaggregatet er et Volvo Penta DM2MG med Stamford generatorsett. Wärtsilä Lips tunnel thrustere er på 2000 kW og en azimuth thruster på 2200 kW. Skipet vil med denne maskinkonfigurasjonen kunne gå med en marsjfart på 16,5 knop. Sperre og Tamrotor har levert kompressorer. Separatorer og evaporatorer er fra Alfa Laval, og Ing. Per Gjerdrum har levert pumper.

INNREDNING Skipet bærer tydelig preg av lokalpatriotisme fra det sunnmørske rederiet. På veggene finner en bilder av Ålesund, AaFK og andre sunnmørske motiv. Alt innvendig er gjennomført i samme stil, med skinnsalonger nær sagt over alt. For å tiltrekke seg det beste mannskapet er skipet utstyrt med en kinosal med plass til 60 personer, en velutstyrt trimavdeling med eget spinningrom, åtte lounger, to store konferanserom, en messe, egen internettsal for det utenlandske mannskapet, topp moderne sykestue og et svømmebasseng på dekk. «Geo Caspian» har et mannskap på 55 personer, inkludert maritimt og seismikk-crew, men skipet er innredet for 72 personer. Alt mannskap er innkvartert i enkeltlugarer som kan sammenlignes med standarden på cruiseskip. Felles oppholdsrom og kantine holder samme høye standard. Mannskapet vil jobbe femukers turnuser. – For å kunne trekke til seg det beste mannskapet, er det viktig å kunne tilby høy standard i innredningen. Konkurransen er hard, siden det er mange nybygg å velge mellom, men det at mange rederi velger å flagge ut, gjør også jobben lettere selv om vi aldri har hatt problemer med å skaffe godt kvalifisert mannskap til fartøyene, sier Volstad. Innredningsarbeidene er utført av Bergen Group Fosen og Termaco med Norac paneler på innvendige skott, og møbler fra Ole Lium Møbelverksted og Hjellegjerde. Jets Vacuum har forestått toalettsystemet, og Beha har levert bysseutstyr. Nilsen Frys og Kjøleteknikk har levert kuldeanlegg for proviant.

DEKK Skipet er arrangert med integrert helidekk. Landganger er en Marine Aluminium leveranse. Cargotec har levert fire kraner til «Geo Caspian». To skipskraner med løftekapasitet på 12 tonn og 18 meter, en på 5 tonn og 20 meter, mens en proviantkran fra Heila er på 2 tonn og 15 meter. Videre har Odim levert seismikk vinsjer. Ankervinsj og capstan er fra Talleras Carral, vinduer fra Bohamet. Anker og kjetting fra Fossen Shiping, utvendige dører fra Libra Plast og Kunststoff Technik Juliz. Type Alvedor innvendige dører, IMS har levert vanntette skyvedører. Malingssystemer fra International Maling og overflatearbeidet er utført av Premator. En Springer MP 741 MOB-båt er levert av Maritime Partner. Redningsutstyr er fra Viking, mens Erling Haug har levert redningsutstyr. Unitor redningsflåter. Undertun integrerte gangveier. Vestdavit har levert TDB-10000 arbeidsbåt daviter og en PLR-3600 MOB-båt davit.

ELEKTRONIKK De elektriske installasjonene er utført av Elpro Industrier. Rolls-Royce har levert hovedtavle, mens Høglund Marine Automasjon har levert automasjonssystemet. Broutrusting er levert av Emil Langva, og består av følgende komponenter: SAM Electronics Multipilot 1100 S-Band, SAM Electronics Chartradar 1100 X-Band, SAM Electronics Trackpilot 1100, SAM Electronics Chartpilot 1100 ECDIS, SAM Electronics Chartpilot 11 Conning og Backup ECDIS, SAM Electronic Chartpilot 1100 planning station, SAM Electronics fartslogg, SAM Electronics ekkolodd, SAM Electronics AIS 3410, DEBEG 4350 ferdskriver, Anschütz standard 22 GG/GGM gyro, Anschütz Pilotstar D autopilot, Sailor, MF/HF, JMC NT-2000 Navtex, Jotron Tron-40S MK11 EPIRB, Jotron 45SX manuell EPIRB, Jotron Tron SART20 radartransponder, Sailor SP-3520 bærbar GMDSS VHF, Sailor MINI-C, Sailor Lrit, Sailor 4043CP konsollalarm, Sailor SSAS, Nera Fleet 77+ Inmarsat F, Canon fax-L390 telefax, Sailor RT-5022 Simplex VHF og VHF DSC, Motorola GM-360 stasjonær UHF, Motorola GP-340 bærbar UHF, Icom IC-A110 stasjonær HELI VHF, ICOM IC-A6 bærbar radio, Icom IC-M71 VHF, SeaTel 6004 TV-antenne, Nautel VR-125 helikopter beacon, Vingtor VSS-111/222 SS resepsjonssystem, Kongsberg cJoy operatørterminal og Kongsberg EA 600 hydrografisk operatør stasjon.
HOVEDDATA
Lengde o.a. 108,30 m
Lengde p.p. 96,60 m
Bredde 24,00 m
Scantling 7,5 m
Bruttotonnasje 13000 t
Nettotonasje 4000 t
Brennolje 2425 m3
Ferskvann 460 m3
Ballast-/drillvann 2827 m3
Drivstoff 2425 m3
Vannballast 2827 m3
UTSTYRSLISTE
 
Hovedmotorer: 4x 9L20, 2264 kW hver, 2x9L32, 5874 kW hver Wärtsilä
Generatorer: 4x Marelli, 2x Alconza RRM Power Systems
Gir: SCV 85 Wärtsilä
Propellanlegg: 2x 4E1000 fastpropell, 4500 kW hver Wärtsilä
Nødaggregat: Volvo Penta DM2MG med Stamford generator Volvo
Thrustere: Wärtsilä Lips tunell thrustere, 2000 kW hver

Wärtsila B4V 630 LD8 azimuth thruster, 2200 kW
Wärtsilä
Kompressorer:   Sperre/Tamrotor
Separatorer:   Alfa Laval
Evaporatorer:   Alfa Laval
Pumper:   Ing. Per Gjerdrum
Vedlikeholds-/reservedelsystem:   Tero Marine
Automasjonsanlegg:   Høglund Marine Automasjon
Programvare:   Shipsadmin
Tankpeileanlegg:   Xtronica
Isolasjonsmateriale:   Rockwool
Slanger, rør, flenser, klammer m.m.:   GS-Hydro
Ventilasjonsanlegg/vifter:   Novenco
Proviant kuldeanlegg:   Nilsen Frys & Kjøleteknikk
Kjelutrusting:   Aalborg Industries
Lensevannseparatorer:   RWO
Tankpeileanlegg:   Xtronica
Smøreolje:   Mobil
Brannslukkingsanlegg:   Marioff
Brannvarslingsanlegg:   Autronica
Landganger:   Marine Aluminium
Kraner:   Cargotec
Proviantkran: 2x 12t/18m, 1x5t/20m Heila
Ankervinsj/capstan:   Talleras Carral
Seismikkvinsjer:   Odim
Seismikk arbeidsbåt davit: TDB-10000 Vestdavit
Anker og kjetting:   Fossen Shipping
Tredekk:   Bøfjorden Sag
Vinduer:   Bohamet
Utvendige dører:   Libra Plast/Kunststoff Technik Juliuz
Innvendige dører:   Alvedor
Vanntette skyvedører:   IMS
Lanterner/helidekkbelysning:   Tranberg
Søkelyskastere/flomlys:   Tranberg
MOB-båt: Springer MP 741 Maritime Partner
Davit: PLR-3600 Vestdavit
Redningsutstyr:   Erling Haug
Redningsflåter:   Unitor
Brannutstyr:   Viking
Integrerte gangveier:   Undertun
Innredningsarbeid:   Bergen Group Fosen/Termaco
Paneler:   Norac
Møbler:   Ole Lium Møbelverksted/Hjellegjerde
Toalettsystem:   Jets Vacuum
Bysseutstyr:   Beha Hedo
Kjøle- og frysemaskineri:   Nilsen Frys- og Kjøleteknikk
Personheis: Sanne HK-Service
Maling:   International Maling
Overflatearbeid:   Premator
Elektriske installasjoner:   Elpro Industrier
Hovedtavle:   RRM
Broutrustning:   Emil Langva
Finansiering:   Sparebanken Midt Norge
 

Kim