Aker Spitsbergen (10/2009)

Publisert: 10.11.2009 | Oppdatert: 30.12.2024
Et av de største bygg i norsk verftshistorie ble i slutten av august overlevert fra Aker Stord til Contract Co. Alfa AS. Riggen hadde da ligget ved verftet Westcon i Ølensvåg siden midten av januar for klargjøring. «Aker Spitsbergen» er navnet på den andre riggen med H6e design som Aker Stord AS, et selskap i Aker Solutions, har ferdigstilt, nesten 1,5 år forsinket. Aker Drilling skal ha management av riggen. StatoilHydro og Aker Drilling har forhandlet til det siste om de praktiske og økonomiske konsekvensene av forsinkelsene.

LØSNING Nå ser det imidlertid ut som det blir en løsning etter lengre tids diskusjoner om hvem som skal dekke tapene. Dagbøtene vil dekkes av et motkrav som fremmes fra Aker Drilling til Aker Solutions. Aker ASA skriver i en børsmelding at det er avtalt at noe videre oppgradering skal skje på et senere tidspunkt. Aker Drilling har opsjon på ytterligere to nye rigger av samme type, men foreløpig har de ikke benyttet seg av denne.

LANG PROSESS Utallige faktorer har medført at overleveringsdatoen har blitt utsatt mange ganger. Når Petroleumstilsynet (Ptil) inspiserte «Aker Spitsbergen» ble det avdekket seks avvik og to forbedringspunkter. Konklusjonen ble at Ptil slett ikke var fornøyd med det de fikk se. Tilsynet var rettet mot fagområdet beredskap «med vekt på innretningens evakueringsmidler og beredskapsutstyr» og ble ført i form av «dokumentgjennomgang, samtaler med blant annet vernetjenesten og verifikasjoner på innretningen», skrev Ptil. Punktene Ptil pekte på var merkingen av rømningsveier, MOB-båtmannskapenes drakter, blokkering av rømningsvei, oppbevaring av redningsdrakter, plassering av redningsvester, oppdatering av sikkerhetsplanen, brannmannsutstyr og -bekledning og instruksene for kjøring av beredskaps- og nødutstyr.

FEIRING Mer enn 2000 arbeidere ble i starten av desember 2008 samlet i sør-hallen til Aker Stord for å markere at «Aker Spitsbergen» forlot verftet for sjøprøvene. - Aker H-6e er et høykvalitetsprodukt. Jeg er overbevist om at riggene vil operere like lenge som deres forgjengere, Aker H-3 og Aker H-4. Forhåpentligvis vil de hjelpe oss å finne olje og gass mange plasser rundt om vi verden, sa Jan Tore Elverhaug ved Aker Solutions. Arrangementet skulle markere at «Aker Spitsbergen» snart var klar for overlevering.

BYGGEPROSESSEN Skroget til «Aker Spitsbergen» er, i likhet med søsterriggen «Aker Barents», bygd ved Drydocks World i Dubai. August 2007 begynte slepet av «Aker Spitsbergen», som tok 45 dager før det var på plass ved Aker Stord. Utrustingen ved Aker Stord skulle gjennomføre flere milepæler i norsk verftshistorie. En milepæl var løftet av sammenføyingen av dekk og skrog. Dette løftet var på hele 10.700 tonn, og er det største løftet som noen gang er utført i Norge. For at løftet skulle bli gjennomført med minimal risiko for ulykker, måtte vinden være under 7.5 meter per sekund i minst seks timer. I og med at løftet skulle gjennomføres i november, var forholdene skiftende. Derfor ble løftet utsatt i fem dager før været tillot arbeidet. Onsdag 7. november, dagen løftet startet, går derfor inn i historiebøkene til norsk industri for gigantiske løft. På det tidspunktet løftet ble gjennomført, var planlagt overlevering av «Aker Spitsbergen» til Aker Drilling satt til slutten av april 2008. Slik gikk det ikke.

UTSETTELSER PÅ UTSETTELSER Etter løftet var riggen kun en måned forsinket fra planlagt overleveringsdato, mars 2008. Noen av arbeiderne måtte ofre julen 2008 som en følge av de mange utsettelsene. 6. desember ble «Aker Spitsbergen» slept fra kai ved Aker Stord for å gjennomføre sjøprøvetester. Under funksjonstestingen ble det avdekket problemer med bølgekompensatorens løftesylindere. Om bølgekompensatorene ikke fungerer som de skal, vil det skape problemer med å holde borestrengen i ro i forhold til havbunnen. Problemet viste seg å være at løftesylinderne var lekk som en følge av korrosjonsproblemer. Etter sjøprøven ble «Aker Spitsbergen» sendt videre til Westcon i Ølen for reparasjon og oppgradering før den kunne tas i bruk.

ARBEIDSKRAFT Et annet stort problem var å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft til prosjektet. Ved Aker Stord har det vært involvert nesten 1000 mann fra Polen, sammen med arbeidere fra 40 nasjoner. 17.000 årsverk ble utført for å ferdigstille «Aker Spitsbergen».

KOSTNADSOVERSKRIDELSER Prislappen for giganten har økt i takt med utsettelsene. Når kontraktene ble underskrevet, var prislappen satt til 3,8 milliarder kroner. Ved overlevering hadde prisen passert godt over fem milliarder.

30 ÅR SIDEN FØRSTE Aker H-6e er resultatet av over 30 års forskning av Aker Solutions for å utvikle best mulige halvt nedsenkbare borerigger. Den første boreriggen som var halvt nedsenkbar, fikk designmerket H3. Disse riggene finner en over hele verden, og selv 30 år senere er de i full drift.

DÅPEN 15. mai ble «Aker Spitsbergen» døpt i Ølen. Gudmor var tidligere sysselmann på Svalbard, Ann-Kristin Olsen, som ønsket riggen hell og lykke før den går inn på 5-års kontrakten med StatoilHydro. Til stede ved dåpen var blant andre konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA, adm.dir. Geir Sjøberg i Aker Drilling, adm.dir. Jan Tore Elverhaug i Aker Solution Stord og vice president Subsurface Technology Øystein Håland med representanter fra StatoilHydro. Alle de representerte hadde hver sin lille appell i forbindelse med dåpen. Et litt morsomt påfunn under dåpen var at de fleste av de frammøtte fra ledelsen signerte en egen bildebok, som inneholdt bilder fra byggeperioden i Dubai og framover i tid. Den signerte bildeboken ble overlevert til plattformsjef Jørn Toverud for å beholdes om bord til minne om dåpsdagen. Bildebøkene var en gave fra Aker Drilling til de frammøte.

HOVEDEIERE Riggen eies av Contract Co. Alfa AS, og drives av Aker Drilling med oppdrag for StatoilHydro og Aker Exploration. Aker AS har betydelige eierinteresser i både Aker Solutions og Aker Exploration og er eneste aksjonær i Aker Drilling. Kjell Inge Røkke startet Aker Exploration i 2006. Formålet med selskapet har vært å utnytte treårsavtalen selskapet har med riggen «Aker Barents». Forretningsmodellen har vært å tilby andre oljeselskaper riggkapasitet for leteboring mot at selskapet fikk en eierandel av lisensen. Dette er de første boreriggene som bygges i Norge på 20 år.

ATTRAKTIV Effektiviteten og egenskapene til «Aker Spitsbergen» gjør fartøyet interessant for markedet. Riggen kan bore på vanndyp ned til 3000 meter, og har en boredybde på 10.000 meter. Riggen er spesialdesignet for å kunne operere trygt og effektivt i værharde områder og på dypt vann utenfor norskekysten. Aker H-6e er et av markedets største design for borerigger.

KONTRAKT I mars 2008 bekreftet Aker Drilling at de hadde inngått en avtale med StatoilHydro om boring i Norskehavet. Kontraktslengden ble satt til fem år, men kan ytterligere utvides med to år, fem ganger. Kontrakten vil være i størrelsesorden USD 970 millioner ut fra dagens vekslingskurs. - Bekreftelsen fra StatoilHydro og verdien på kontrakten viser at Aker Drilling er et attraktivt selskap i riggmarkedet. Det ser vi også når vi rekrutterer folk til riggene. Responsen fra kvalifiserte søkere har vært veldig positiv, og med denne bekreftelsen i hånden ser vi enda mer optimistisk på fremtiden, sier Geir Sjøberg. Kontrakten med StatoilHydro begynte 27. august 2009. «Aker Spitsbergen» vil de neste fem årene bore på felta Norne, Heidrun og Åsgard. De to nye riggene skaper 400 nye permanente jobber i Nordsjøen.

OM RIGGEN «Aker Spitsbergen» er halvt nedsenkbar med åtte søyler, hver søyle er 12,5x12,5 meter i utstrekning. For at en borerigg skal operere under ekstreme klimatiske forhold er høyden fra vannflaten til dekk av stor betydning. På plattformer av type H-6e er denne høyden hele 18,5 meter. Dypvannsrigger kjennetegnes ved at de kan ligge i posisjon og bore på 3000 meters havdyp med dynamisk posisjonering uten å være fast forankret.

Begge boreinnretningene til Aker har doble boretårn. Dette gjør at de kan gjøre flere oppdrag samtidig, H6e-riggene har installert en dobbel RAM-rigg med to boremaskiner. Denne type rigg har den fordelen at den ikke har behov for vinsjer som holder borestrengen og eget utstyr for å kompensere for bølgebevegelsene (hiv-kompensator).

Effektiviteten ved doble boretårn vil, ifølge boreselskapet, øke med 20 prosent. Dette kommer av at samtidig som det bores, kan annet utstyr som skal ned i brønnen forberedes i det andre boretårnet. At nytt utstyr er på plass når borestrengen er trukket og kan senkes ned i brønnen med en gang, gir stor gevinst.

Aker H6e riggene kan laste og lagre hele tre kilometer med marine stigerør, klare for operasjon. Skrogformen har også ekstra stor lagerkapasitet til kjemikalier, borevæske og drivstoff slik at enheten kan klare seg med langt færre anløp av forsyningsskip.

KLASSE «Aker Spitsbergen» er klasset i Det Norske Veritas med klassenotasjon +1A1 Column-stabilised Drilling Unit (N), HELDK CANE, E0, DYNPOS-AUTRO, Posmoor- ATA. Riggen er registrert i Nassau, Bahamas.

MASKINERI Det kraftige dieselelektriske maskineriet om bord i «Aker Spitsbergen» består av åtte motorer, hver på 4500 kW fra Alconza, levert av Wärtsilä Norway. Wärtsilä Norway har også levert generatorer til riggen. Alt av tavler og frekvensomformere er bygd i sin helhet på Stord av Wärtsilä.

DEKK Det er montert to kraner som hver har en maksimal kapasitet på 85 tonn ved 17 meter utstrakt arm. Maksimal lenge på armen er 51 meter på kranen, som er av Kenz Figee fabrikat. Øwre-Johnsen har levert filtersystem for hydraulikken. Helikopterdekket er beregnet for helikoptertype Sikorsky S92, Sikorsky S-61N, Superpuma AS332L2, Superpuma EC225 og Superpuma EH-101.

INNREDNING «Aker Spitsbergen» har 140 enkeltlugarer levert av Leirvik Module Technology, men vil totalt kunne ha 160 personer om bord. Norisol Norge AS har utført isolering og arkitektoniske arbeider. Alle rommene vil ha TV og mannskapet har tillgang på vaskerom, omkledningsrom og treningsrom. Det er laget til fire møterom, et rekreasjonsrom, en messe og konferanserom. Mannskapet kan kommunisere med hverandre gjennom det interne telefonsystemet om bord. Sykestuen er svært velutstyrt med avlåste medisinrom og type «E» førstehjelpsskrin. Det er laget til et stort kontor for tredjeparts representanter og åtte permanente arbeidsstasjoner for dem. Nødevakueringssystemet er hjulpet av alarmer for brann, gass, ESD og trykkfall i ventilasjonen. Det er vanntette skott. Norsafe står for redningsbåtene om bord som er av type Freefall. Totalt er det fire redningsbåter som hver kan ta 80 personer, to av de plassert forut og to akterut. Redningsflåtene er levert av Viking Life-Saving Equipment. MOB-båt er levert fra Norsafe.

UTSTYRSLISTE Vi har dessverre ingen utstyrsliste på «Aker Spitsbergen». Vi har gjort flere forsøk på å få en liste, men Aker vil ikke levere den ut.
UTSTYRSLISTE
Lengde o.a.: 120,00 m
Bredde o.a.: 77,00 m
Hoveddekk bredde: 70,00 m
Hoveddekk lengde: 90,00 m
Dybde: 39,00 m
Draft: 23,00 m
Bruttotonnasje: 37.878 t
Nettotonnasje: 11.364 t
Brennolje: 4100 m3
Vann: 3000 m3
Active liquid mud: 255 m3
Mud processing: 69 m3
Reserve liquid mud: 434 m3

Kim